12.02.2018, 11:55

Sektör Meclisi gündemi

Bu yılın ilk sektör meclisi toplantısını 6 Şubat’ta gerçekleştirdik. Toplantımıza, Ulaştırma Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdür Yardımcısı Sayın Mahmut Gürses de katıldı ve Karayolu Taşıma Yönetmeliği ile ilgili hem sektör meclisi üyelerinin sorularını cevapladı hem de yeni düzenlemelere yönelik açıklamalarda bulundu. Sektör mensupları, turizm taşımalarında, özellikle yurtdışına çıkışlarda 48 saatlik süreye yönelik görüşlerini dile getirdi. Ticaretin önünde engellerin olmamasını vurguladılar. Sayın Gürses, bu düzenlemelerin neden olduğunu aktardı ve dile getirilen tüm görüşlerin değerlendirileceğini söyledi. Toplantımıza damgasını vuran konulardan birisi de son günlerde yaşanan otobüs kazaları oldu. 

Otobüs kazaları 
İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu’ya teşekkür ediyoruz. Toplantımıza, kazaların önlenmesi konusunda hassasiyet ve ilgi gösteren, Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Uygulama ve Denetleme Başkan Yardımcısı Sayın Kayhan Keser ile Denetleme Şube Müdürü Sayın Ayhan Saraç da katıldı. Kazaların önlenmesi, alınacak tedbirler, sürücülerin eğitimi ve denetimi konuları görüşüldü. İçişleri Bakanlığı’nın yapmak istediğini çok iyi anlıyoruz. Son kazalarda 30’un üzerinde insanımız hayatını kaybetti. 200’ü aşkın vatandaşımız yaralandı. Kazalara şehirlerarası, turizm otobüsleri karıştı.  İçişleri Bakanlığı da uyarma ihtiyacı duydu. Toplantıda konuştuk.  İçişleri Bakanımızın katılacağı, bürokratların da yer alacağı, büyük firma yöneticileriyle bir toplantı yapılması kararı alındı. 

Akıllı sistemler 
Kazalar sektörümüz için de çok önemli sonuçlar doğuruyor.  İçişleri Bakanlığı’nın yürüttüğü çalışmalar var. Akıllı sistemlerin araçlarda yer alması, kameralar, sensörlerin konulması bu süreçler de yaşanıyor. Yeni çözümler için çalışmaya biz de devam ediyoruz. Kazalarda yaşamını yitirenlerin ardından en çok mağduriyet yaşayanlar sektör mensupları oluyor. Bu konuya çözüm aramamak mümkün değil. Akıllı sistemlerle sürücünün denetimi, insan inisiyatifinden çıkararak oto kontrol şekline getirmemiz gerekiyor. Bunun için otonom sistemleri araçlara transfer etmemiz gerekiyor. İETT’nin başlattığı kara kutu uygulaması var. Ne kadar verimli sonuçlar sağlayacak henüz bilmiyoruz, ama mutlaka kaza sonrası sonuçların değerlendirilmesi için bir kara kutu gerekiyor. Öncelikli hedefin kazaları önlemek olması gerekiyor.  

Sürücüyü ve merkezi uyaran sistemler 
Sürücü uyarı sistemleri çok önemli. Kamera zorunluluğu geldi. Kameradan alınan verilerin sürücüyü uyaran bir şekle dönüştürebilirsek kazaların önlenmesinde önemli sonuçlar elde edebiliriz. Kazaların en büyük nedeni, dikkatsizlik, yorgunluk, uykusuzluk… Sürüş esnasında cep telefonu kullanımı da var. Maalesef arkadan yeni sürücüler gelmiyor. Sürücü bulmada sıkıntı yaşıyoruz. Sürücülerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi lazım. Hizmet sürelerini mutlaka denetlememiz gerekiyor. Bütün bunlar akıllı sistemlerle geliyor. Sürücünün yorgunluğunu algılayan bir sistemin geliştirilmesi ve sürücünün yorgun ve uykusuz olduğunu anlık olarak bir merkeze ileten bir akıllı sistemin hayata geçmesi kazaların önlenmesinde çok önemli sonuçlar getirir. Bu konu üzerinde durulması gerekiyor. İçişleri Bakanlığı’nda yapılacak toplantıda bunu gündeme getireceğiz.

Ücretsiz taşımalar
Toplantıda gündem içerisinde yer alan konulardan birisi de ücretsiz taşımalardı. Halk otobüsçülerinin bu taşımaya yönelik aldıkları gelir desteği oranları yüzde 25’leri geçmiyor. Tabii, bu şartlar altında taşımacı kazanamayınca, sürücü hak ettiği ücreti alamadığında sosyoekonomik çöküntüler yaşanıyor.  Özlük hakları bu kadar kötü olan sektöre yeni insanların girişi de mümkün olmuyor. Eskiden muavinlik mesleği vardı, artık o da yok. Bütün karayolu taşıma sektöründe kaliteli sürücü bulamama sıkıntısı yaşanıyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın bu sistem yerine genel bütçeden destek alarak ücretsiz taşıma hakkına sahip olan vatandaşlara belirli bir limitte kâr verse ve bu kullanılsa bu sorunu çözmek mümkün olur. Otobüsçünün de seyahat eden her insandan verdiği hizmetin karşılığını almış olur. Şoförle vatandaş karşı karşıya kalmamış olur. 

İstanbul Otogarı 
İstanbul Otogarı’nın da yerinde kalması ve ıslah edilerek süre uzatımı almaya yönelik girişimlerimiz de sürüyor. Otogarın ihtiyaçları karşılayacak şekle getirilmesi konusunda proje çalışmalarımız başladı. Ayrıca Kurtköy’de yeni bir otogar ihtiyacımız var. Harem Otogarı sorunu 25 yıldır çözülemedi. 3’üncü köprü zorunluluğu, Kurtköy’de bir otogar ihtiyacı doğurdu. Kurtköy’de bir otogar yeri belirledik. Yolcuya zaman kazandıracak bir alan. Proje çalışmalarımız başladı. En kısa sürede Başbakanımız, Ulaştırma Bakanımız ve Büyükşehir Belediye Başkanımıza sunacağız. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159