23.06.2015, 15:17

Sektör Meclisi ile sektörün kazanımları artacak

 Son zamanlarda sektörde, Bakanlığın, Taşıma Kanunu ve Yönetmeliğini zorlamasıyla, şirketler özmal yatırımı yapmak zorunda kaldılar. Yönetmelikteki bire iki ölçüsü, şirketleri özmal yapmaya zorladı; bu da şirketlerin otobüs alımına irade koymalarını sağladı. Kendi filosunu kendisi tayin ediyor, toplu olarak otobüs alıyorlar. Bunları şahıslara satarak, borcu bittiğinde onlara devrediyorlar. Doğal olarak, yasa böyle emrettiği için, şirketlerin sorumlulukları artıyor. Mali yeterlilikleri ile mesleki yeterlilikleri yerine geliyor ve filo yönetimi çok daha kolay oluyor. Çünkü aracın hasılatı sizin elinizde olduğu zaman otobüsün daimi satışını yapsanız bile borcu bittiğinde devretmek zorundasınız. Borcu bittiğinde satabileceğiniz için o süreci tamamen yönetme şansına sahip oluyorsunuz. O da şirketlerde kurumsallığı getiriyor. Yani araba, başkasının değil sizin malınız gibi duruyor. Siz onu satıyorsunuz, ama devrini vermiyorsunuz, devri bitene kadar da aracı yönetme şansınız oluyor. Sağa sola kaçma şansı olmuyor. 

Üretim de, kazanım da artıyor
 Bu anlamda, üretici firmalar da bu konuyu dikkate almalı. Firmalar, bayi gibi filo halinde otobüs almak zorundalar. Ama biliyorlar 30 araba, 50 araba birden alma şansları var. Bu da 3-4 senede bir filoların yenilenme imkanını sağlıyor. Bir bakıma iyi oldu, Bakanlığın kayıt altına alması sektöre çekidüzen gelmesini sağladı. Bugün orta ve büyük ölçekli firmalarda bunu net olarak görebiliyorsunuz. Filo halinde toplu alımlar, araçların yenilenmesi, payback yapmak, geri vermek, işte birtakım garanti sürelerinin uzatılması gibi, kazanımları da getiriyor beraberinde. Üretici için satış hızını artırıyor, üretim hızını artırıyor, istihdamı artırıyor. 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği 
 Odalar Birliği’nde, biliyorsunuz bir seçim yapıldı. Artık Sektör Meclisi daha etkin daha aktif çalışacak. Ayın 16’sında yapılan seçimde, ben başkanlığa seçildim. Mehmet Erdoğan, İmran Okumuş ve Hakan Orduhan’ın başkan yardımcılıklarıyla sektör meclisini çok daha iyi yükseklere taşıyacağız. Akademik danışmanımız Kemal Karayormuk ile Mustafa Ilıcalı Hocaları da yönetime aldık. Mustafa Ilıcalı, sektörü çok iyi bilen, ulaşım bilgisi güçlü, bir dönem milletvekilliği yapmış, İstanbul kentiçi ulaşımında irade koymuş ve gelinen noktada birçok bilgi becerisini sektöre aktarmış bir hocamız, akademisyenimiz. Meclisin yapısını iyi bildiği ve daha önce Ulaştırma Komisyonunda çalıştığı için; biz bundan sonra Odalar Birliğindeki Sektör Meclisinde üretilen fikirleri projelendirip, başta Meclisteki Ulaştırma Komisyonuna, oradan da Kanun haline gelmesine kadar takip etme fırsatı bulacağız diye düşünüyoruz. Yeter ki makul, mantıklı, bütün kesimlerin haklarını koruyan, tüketiciyi koruyan, istihdamı koruyan, kayıt altına almayı sağlayan bir anlayışla yolumuza devam edelim.

Yol haritamız 
 Sektörün önünde çok ciddi sorunları var. Telif hakları, engelli yasasının yönetmelikte yeniden düzenlenmesi vb. Otogarların yapımı ve işletmesi ile ilgili sorunlar var. Yeni yapılan otogarlarda bazı sıkıntılar yaşıyoruz. Bütün bunları standartlara bağlayıp sektörün sivil toplum örgütü olarak bir taraftan federasyonlarımızın, federasyon başkanlarımızın, bir taraftan Sektör Meclisimizin daha etkin bir şekilde, bu sektörün daha verimli çalışmasını sağlamalıyız. Önümüzdeki dönem bizim yol haritamız olacak.
Ramazanınız mübarek olsun. Kazasız, belasız bir hafta ve iyi yolculuklar diliyorum.
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159