14.03.2017, 16:34

Sektör Teknoloji Bilgi Seviyesinin Artırımı

Teknoloji dönemi diyoruz, işlerimizde teknolojiden mümkün olduğunca faydalanmalıyız diyoruz, muasır medeniyet seviyesinden geri kalmamalıyız diyoruz. Bunu sağlamak amacıyla öncelikle sektör olarak teknoloji bilgi seviyemizi artırmalıyız. Hızla ilerleyen teknolojiyi takip etmemiz, zaman zaman teknoloji firmalarıyla toplantılar düzenleyerek ilgili fuarlara katılarak bilgi seviyemizi güncel tutmaya çalışmamız gerekiyor. Sektörde teknoloji bilgi seviyesinin artırımı adına girişimlerde, paylaşımlarda bulunan, demeçlerinde sıklıkla vurgulamaya çalışan sektör yöneticilerimizin de var olduğunu, emek sarf ediklerini söylemeden geçmeyelim.

Örneğin, geçen hafta Temsa Genel Müdürü Sayın Dinçer Çelik ve Isuzu Satış Pazarlama Direktörü Sayın Fatih Tamay’ın paylaşımları bu yöndeydi. Dinçer Bey, Bloomberg'teki söyleşisinde çok net, yalın, hap şeklinde bilgiler aktardı. Endüstri 4.0 tanımlaması, işin özünü ortaya koyuyordu. Konuyu, “Almanya'dan Uzakdoğu'ya giden üretimin geri döndürülmesi, Almanya'nın rekabetçiliğinin kazanılması… Almanya'daki birkaç teknoloji firması, bunun altyapısını hazırladı” şeklinde özetledi. Evet, 2013 Hannover Ticari Araçlar fuarında gündeme getirilen Endüstri 4.0'ın özetle amacı buydu. Endüstri 4.0'ın sonuçta bir yatırım olduğunun da altını çizdi Sayın Çelik. Temsa'nın yürüttüğü Smart 2020 projesinin de fabrikanın akıllı dönüşümünü sağlayan bir proje olduğunu, ürünlerdeki akıllanmayı da Smart Mobility kapsamında ele aldıklarını ve yürüttüklerini aktardı. 2018 sonu, 2019 başı gibi de Temsa'nın sürücüsüz otobüsünü hayata geçirmeyi planladıklarını paylaştı.

Elektrikli Otobüsler

Sayın Tamay, sektördeki bilgi seviyesinin artırımı ve teknoloji trendlerini taşıyabilmek amacıyla, sektörle çok önemli raporlar, dosyalar paylaştı. Geçen hafta paylaştığı rapor da Kuzey Amerika, Avrupa ve Türkiye'deki elektrikli araçların geleceği ile ilgiliydi. 2025'te Kuzey Amerika ve Avrupa otobüs pazarının yüzde 22,5'inin hibrit-elektrikli motor ve aktarma organlarından oluşacağını içeriyordu. Veriler, bu konuda Avrupa'nın, Kuzey Amerika'ya göre oransal olarak daha hızlı dönüşeceğini gösteriyordu.

Sektörde gerek teknoloji gerekse toplumsal cinsiyet eşitliği gibi konularda, sektörümüzün de yakından bildiği üzere, Ulaştırma Platformu da farkındalık yaratmak amacıyla projeler gerçekleştiriyor. Sektördeki aktif federasyon ve önde gelen firmaların destekleriyle kurulan Ulaştırma Platformu, 7 Mart'taki etkinliğinde iki güzel çalışmaya daha imza atmayı planlıyor. Biri, Ulaştırmada Lider Kadınlar Zirvesi. Sektörde ilk defa çeşitli firma ve kurumlardan 8 kadın liderimiz oturumlarda panelist olarak deneyimlerini paylaşacak. Bir diğer proje de, yine sektörde ilk defa verilmeye başlanacak olan Akıllı Ulaşım Sistemleri Başarılı Firma/Kurum Ödülü. Teknolojiyi hayata geçiren projelerin ödüllendirilmesi, başarı örneklerinin kamuoyuyla paylaşılarak çoğalmasının sağlanması amacıyla bu ödül ilgili kurum ya da firmaya takdim edilecek. Üretici firmalarla, otobüs işletmecilerimizi, teknoloji firmalarını, teknokent bünyesindeki girişimcileri ve sektörel federasyon yöneticilerini bir araya getirmesi adına da Ulaştırma Platformu etkinliğinin çok önemli olduğunu düşünüyorum.

Akıllı Hareketlilik Kümelenmesi

Sektörde teknolojik gelişmeler demişken TÜBİTAK'ın yürüttüğü Akıllı Hareketlilik Kümelenmesi'nden de bahsedelim. Ülkemizi, Akıllı Hareketlilik endüstrisinde lider ülkelerden biri yapmak misyonu ve daha iyi bir gelecek için Akıllı Hareketlilik çözümleri geliştirmek ve uygulamak vizyonuyla çalışmalarını yürüten bir oluşum. Bu oluşuma, ilgili firmalar, üniversiteler, araştırma merkezleri, dernek, teknokentler, ticaret ve sanayi odası temsilcileri dahil. Geçtiğimiz sene Haziran'da ilk toplantısını, Ekim'de de ikinci toplantısını gerçekleştirdi. Bu oluşumda ana üretici firmalardan kimler var diye baktığımızda, Anadolu Isuzu, Ford, Otokar, Temsa ve Tofaş'ı görüyoruz. Bu kümelenme de Akıllı Hareketlilik kapsamındaki uygulamaların paylaşımı, ortak sinerji yaratılması, yerli üretimin ve özellikle teknoloji tabanlı girişimcilerin teşvik edilip gelişiminin sağlanması, sahiplenilmesi adına da fırsatlar yaratacaktır diye ümit ediyorum. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159