20.02.2017, 12:34

Sektörümüz için önemli üç adım

2017 yılını sıkıntılı girdik, ama bir o kadar da aktif, yoğun bir tempolu çalışma ortamında bulduk kendimizi. TBMM’de Bayındırlık İmar Ulaştırma, Turizm Komisyonu ile TOBB Sektör Meclisi olarak yaptığımız görüşmenin hemen arkasından Ulaştırma Bakanlığı ile çalıştay programı. Tabii, 2004 ve 2016 arasını yöneten ve halen yürürlükte olan kanun ve yönetmelikler yeterli değil.  Genelgelerle sürekli değişiklikler yapıldı. Yani mevcut yönetmeliklerle ulaşımın sürdürülmesinin çok mümkün olmadığı konusunda Ulaştırma Bakanlığı da aynı kanaatteydi. Biz Yönetmeliklerde sadeleşmeye gidilmesi ve ulaşımın önündeki engellerin kaldırılması taleplerimizi anlattık. 

Bakanlık olumlu bakıyor 
Zaten Ulaştırma Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürü Sayın Saim İliçoğlu ve Yolcu Taşımacılığı Daire Başkanı Sayın Mahmut Gürses, bu kadar belge türü ile beraber yürümenin mümkün olmadığını sadeleştirilmesinin gerektiğini ifade ettiler. Aynı düşüncede olduğumuz için de sektörümüzdeki gerek yurtiçi, gerek yurtdışı, gerekse turizm taşımacılığı alanındaki düzenlemelerin kaçınılmaz hale geldiğini gördük ve bununla ilgili taleplerimizi anlattık. Çalıştaya katılım yüksekti. İyi bir toplantı oldu, verimliydi. Bir sonuç bildirgesi hazırlayacağız ve kamuoyu ile paylaşacağız. Başta Ulaştırma Bakanımız, Karayolu Düzenleme Genel Müdürümüz ve ekibine teşekkür ediyoruz. Bize karşı son derece makul, anlayışlı yaklaşımla geldiler. Sonuçların da aynı şekilde olmasını diliyoruz. 

IPRU’ya kaynak yaratılması 
Bunun dışında mesleki sivil toplum örgütlerinin mali yetersizliklerden dolayı sıkıntıları var. IPRU, Türk lobisi olarak kuruldu. Sayın Başbakanımızın talimatı ile kurulan uluslararası taşımacılar birliğidir. IRU’nun yolcu taşımacılığı kanadının yetersizliği ortada.  IRU’nun ulaşımla ilgili yolcu taşımcılarının taleplerini karşılamada son derece yetersiz olduğu aşikâr. O nedenle Türkiye’nin kendi coğrafyasında lider ülke olarak, taşımacılığın da lideri olarak IPRU’nun daha yetkin bir hale getirilmesi lazımdır. Kuruluş fikri ne kadar doğruysa, ihtiyaçlarının karşılanması da o kadar önemli.  Tabii, IPRU’nun amaçlanan faaliyetlerini yapabilmesi için kaynak ihtiyacı var. Bu kaynakların yaratılması için de mutlaka bir gelire ihtiyaç vardı. Biz kendi kaynaklarımızı kendi sektörümüzden yaratalım. Yurtdışına çalışan otobüslerden araç başı bir rakam alınsın, bir kısmı Ulaştırma Bakanlığı’na bir kısmı da IPRU’ya verilsin. Sayın Bakanımız Ahmet Arslan ile bu konuyu konuştuk.  Karşı ülkelerdeki uygulamalara, regülasyonlara bakacaklar bu konuda gerekli çalışmalar yapılacak. Çok olumlu bir yaklaşım sergilendi. Onun için de Ulaştırma Bakanımıza tekrar teşekkür ediyoruz.  

Sektör meclisi icracı olmalı 
Sektör meclisimizin icracı bir yapıya kavuşturulmasına yönelik, Bakanlıklarla mevzuatlar arasındaki çelişkilerin giderilmesi konusunda da çalışmaların yapılması gerektiğini söyledik. Birçok Bakanlığı kapsayan bu çalışmalarımızda Ekonomi Bakanlığı ile ilgili, Ulaştırma, Milli Eğitim, Çalışma Bakanlığı ve diğerleriyle ilişkilerimizin sürdürülebilmesi için mutlaka bir danışma kurulunun oluşmasına ihtiyaç vardır. Sayın Başbakanımız, Ulaştırma Bakanı iken bu konuda bize söz vermişlerdi. Yani üç adım atmış olduk. Hem yönetmeliğin değiştirilmesi hem icracı meclisin oluşturulması hem de IPRU’nun mali kaynaklara kavuşturulması ile bütün dünyada örgütlenmesi için gerekli adımlar atılacaktır diye düşünüyoruz. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159