22.01.2018, 15:56

Sektörümüze hayırlı olsun

Mercedes-Benz Türk, on yıl önce üretip sektörün kullanımına, yolcuların hizmetine sunduğu Tourismo otobüsü yeniledi. Yeni Tourismo, gerçekten çok beğenilecek bir otobüs olmuş. Sektörümüze hayırlı olsun.
Mercedes-Benz Türk fabrikalarında Türk mühendisler tarafından tasarlanıp üretilen yeni Tourismo’nun ekonomik olması, standart donanımlarının yüksek kalitede olması, konfor yönünden de beklentileri karşılayacak nitelikte olması hepimizi sevindirdi. Hem Mercedes-Benz hem diğer otobüs üreticileri sektörün beklentisi doğrultusunda üretim yapıyor. Bu da bir diğer sevindirici nokta. 
Yeni Tourismo’nun beklentileri karşılayacak nitelikte ve seviyede olması, üretici firmaların sektörün beklentilerini göz ardı etmeyip karşılamaya çalışmaları dikkat çekiyor. Bu, aynı zamanda otomotiv sektörünün gücünün de göstergesi bize göre.

Beklentileri karşılıyor
Yeni Tourismo, sektörün beklentilerini de gözeterek planlandı. 41 kişilik bir araç. Otobüs son derece ekonomik bir araç. Donanım olarak bakıldığında da yeterli ve akıllı bir araçla karşı karşıyayız. Yakın takip sistemi kurulmuş, yani otonom araçlardaki birçok sistemi transfer etmişler araca. Onun için, Tourismo’ya, “sektöre hoş geldi” diyorum. 

Ulaşım ekonomisine katkı
Bence, bundan sonra yüksek araçlardan ziyade, sektörün bölgesel taşımada kullanabileceği ekonomik araçların rolü giderek artıyor. Diğer firmalarımız da buna benzer araçlar tasarlayıp yapıyorlar. Ulaşım ekonomisine mutlaka büyük katkılar sağlayacaktır. Tourismo’nun, trafik kazalarını engellemede önemli donanımları var. Konfor açısından da önemli gelişmeler sağlanmış, hayırlı uğurlu olsun. 
Mercedes-Benz Türk’ü de takdir ettiğimi söylemek zorundayım. Mükemmel bir organizasyon yaptılar. Girişteki karşılama ve sektör mensuplarını bir araya getirmesi, arkadan araç tanıtımı ve açıklamalar… Ardından yemeğe geçilmesi çok iyiydi. Mercedes olarak çok güzel bir gece yaşattılar sektöre. Sektörün ilgisi de çok iyiydi. 

Dünyaya açılmalı
Gönül istiyor ki, Yeni Tourismo’yu Busworld’de de görelim. Dünyaya da Türk otomotivinin nereye geldiğini gösterelim. Yeni Tourismo’yu İzmir Busworld’de de görmek istiyoruz. Gelmesini de çok arzu ediyoruz. Buradan Sayın Süer Sülün’e iletiyorum, ufak bir fedakarlık yapsınlar bu otobüsü dünyaya tanıtsınlar. Busworld, bir otobüs ihtisas fuarıdır. Comvex de mutlaka Türkiye için önemli bir fuardır, ama tüm ticari araçları kapsadığı için biraz ihtisas dışı kalıyor. Mercedes-Benz, Belçika’da var, Türkiye’de niye yok? Kendi ülkesine de bu fırsatı sağlaması lazım diye düşünüyoruz, bunları da konuşmamız lazım. 

Tematik fuar
Busworld Fuarını tematik bir hale getiriyoruz. İçinde UITP de olacak, Belediyeler Birliği de olacak. Fuara, İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliği yapacak. Bu yılki Busworld Fuarı, şehiriçi taşımacılığa önem veren anlayışla yaklaşıyor. Onun için birtakım sektörel konferanslar yapılacak. Dolayısıyla, bütün otomotivcilerimizin hepsinin içinde olacağı büyük bir fuar yapalım. Bu sene yurtdışından çok ciddi davetli gelecek. Busworld organizasyonu, Kafkaslardan, Kuzey Afrika’dan, Balkanlar’dan çok ciddi bir katılım sağlamak amacıyla girişimlerde bulundu. Bunlarla ilgili önemli geri dönüşler de alındı.

Ulaştırma Master Planı
Ankara’da, ulaştırma master planı yapılıyor. Diğer taraftan lojistikle ilgili ciddi çalışmalar var. Kalkınma planındaki çalışmalar var, sektörün buna gerekli ilgiyi göstermesi ve taleplerin çok iyi değerlendirilmesi lazım. Bu konuda birilerinin küsmesine gerek yok. Evet, lojistikte bütün aktörlerin ihtiyaçlarını çok doğru tanımlaması lazım. Şehirlerarası ulaşım, şehiriçi ulaşım, servisler hepsi önemli. Sektörün birlik beraberliği daha güçlü hale getirmesi lazım. Ortak hareket noktası bulunması lazım. Kaynak israfını önlemek lazım. Rekabetin mantık sınırlarının ötesine taşınmaması lazım. Yıkıcı, bölücü rekabet yapılmaması lazım. Bunun için güçlü bir sivil toplum örgütüne ihtiyacı var Türkiye’nin. 

Daha etkin, sözü geçen STK
Altur Yönetim Kurulu Başkanı Abdürrahim Albayrak’ın Taşıma Dünyası Gazetesi’ndeki açıklaması önemlidir.
Bizden çok daha küçük ticari alanlarda büyük organizasyonlar yaşanıyor. Bizim de birlik beraberlik olacak alana doğru sektörü taşımamız lazım. Sayın Abdürrahim Albayrak bunu ifade ediyor. Daha güçlü, daha etkin, daha sözü geçen sivil toplum örgütüne sektörün ihtiyacı olduğunu vurguluyor, sohbetlerde de dile getiriyor. Onun için bu, konunun dikkatlerden kaçmaması lazım. Ulaşım sektörünü temsil edecek üstyapıya ihtiyacı var. Bölük pörçük olduğumuz zaman sonuca gidemiyoruz, dikkate alınmıyoruz ve birbirimizi yiyoruz. 

Yeni ulaşım ihtiyacı
Yeni yatırımlar yeni fırsatlar da doğuruyor. Özellikle havalimanının şehir dışına gitmesiyle İstanbul’da yeni ulaşım ihtiyacı çıkacak. Buradan havalimanına gitmenin ne kadar maliyetli olduğunu görüyoruz, onun için havaalanı şehir bağlantısında gerek raylı sistemlerin gerekse karayolu toplu taşımanın rolü çok daha önemli olacak. Çok daha fazla sefer yapılacak. Milyonlarca insan ağırlıklı olarak karayoluyla gidecek havalimanına, onun için bu konuda atılan adım önemlidir. Bu, otomotiv sektörümüze de katkı sağlayacaktır. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159