03.10.2019, 12:00

Sektörün sorunları giderek büyüyor

30 Eylül Pazartesi günü, sektör meclisi yüklü bir gündemle toplandı. TOBB seçimlerinin ardından sektör meclisinin seçimini de bekledik, onun için uzadı. Ama sektörün sorunları var ve biz toplanmak zorundaydık. Turizm araçları, servisçiler, özel halk otobüsleri, şehirlerarası otobüs sektöründe sorunlar var. Sorun yumağa dönüşmüş durumda. TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sayın Tamer Kıran da toplantımıza katıldı. Çok ilgiliydi. 

Gündemdeki konular 
Servis sektörünün, kademeli saat talebi var ile birlikte okullarda servis araçları için park alanları oluşturulması talebi vardı. Kademeli saat, kent trafiğine önemli katkılar sağlayacak. Servisçilerin hostes sorunu var. Hosteslerin çalışma esasları ile bir düzenleme yapılması lazım. Yeni dönemde bununla ilgili çalışma yapılması gerekiyor. Bakanlıktan yetki almış taşıtlara belediyenin engel çıkarmasının kabul edilebilir bir durum olmadığını söyledik. 9+1 araçlarla ilgili ciddi bir sorun var. Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü’nde UKOME öncesinde yapılan alt komisyonda bu görüşlerimizi dile getirdik. ‘UKOME bu izin belgelerini mutlaka vermeli’ dedik. Ben UKOME’nin ilk toplantısında bu kararın alınacağına inanıyorum. Ulaşım Daire Başkanı Sayın Taylan Engin ve ekibine de bu sorunu ilettik. ‘Herkes haklısınız’ diyor, ama hakkımızı vermediler.

Toplu Ulaşım Yasası 
Toplu Ulaşım Yasası’nın çıkmasını çok önemsiyoruz. Şehiriçi taşımalar belediyeler tarafından, turizm ve şehirlerarası taşımalar ise Ulaştırma Bakanlığı tarafından düzenlenmeli. Hangi belge ile hangi işlerin yapılacağı da bu yasada belirtilmeli. Hangi izin belgelerinin belediyeler tarafından verileceğini, şehirlerarası taşımacılığın tamamen ayrı, turizm taşıtlarının yola ve güzergaha bağlı olmadan çalışmasının sağlanmasını, istismar edenlere ağır yaptırımlar uygulanması gerektiğini dile getirdik. Önümüzdeki süreçte bununla ilgili karar alınacak. Bakanlıklar arası koordinasyon gerekiyor. Üç dört bakanlığın bir araya gelip mevzuatlar arasındaki çelişkileri giderecek çalışmaları yapması gerekiyor. 

Sektör meclisi 
Sayın Tamer Kıran’dan, TOBB’un, sektör meclislerini daha etkin yapıya kavuşturacak düzenlemeleri hayata geçirmesi için TOBB Başkanı Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’na taleplerimizi iletmesini rica ettik. Sorunların çözüme kavuşturulması için önemli adımlar atıyoruz. Otogarların yapılması ve işletilmesi için esasların belirlenmesi de konuşuldu.
Dikkatlice bakmalı… 
Geleneksel otobüsçülükten çıkıp artık çağın getirdiği teknolojik imkanlarla sektörün değişime hazırlanması, kapasite ve kaynak kullanımının artması için yeni ittifaklar yapılması ve ortak platformlar gerektiğini de dile getirdik. Thomas Cook şirketinin batma nedenlerine baktığımızda, teknolojik dönüşümü yapamadığını, acenteler üzerinden çalışmaya devam etmesini görürüz. Çok ciddi acente yatırımı yaptı ve zarar etti. Thomas Cook’un batışında ve Flixbus’ın büyümesindeki unsurlara sektörün dikkatlice bakması gerektiğine inanıyorum. Maliyetleri en aza indirecek bir yapılanma oluşturulmalı. İspanya’da internet üzerinden bilet satış oranı yüzde 92 iken Türkiye’de bu ortalama hala yüzde 35 civarında. Acentelerin getirdiği yük taşınabilir değil. Ücretsiz servislerin ücretli olması gerekiyor. Firma sahiplerinin atılacak bu adımlara destek vermesi çok önemli. 

Anadolu yakasına otogar
Anadolu yakası otogarı konusunda görüşlerimizi aktardık. İstanbul genelinde transfer merkezlerinin yapımı konusunda Büyükşehir Belediyesi’nden olumlu görüş aldık. Bu uğurda bir şirket kurulursa kazanımlarımız büyüyecek, sektörün kurtuluşu mümkün olacak. Ortak servis konusunda da Havaş, Havataş gibi bir yapı oluşursa talep yönetimi yapılabilir. Vatandaş haklarının ve sektör mensuplarının haklarının korunacağı bir sektör düzeni oluşturulabilir. Geleneksel yapıdan bir an önce uzaklaşmamız gerekiyor. 
Herkese iyi haftalar diliyorum. ■■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159