17.08.2018, 12:19

Şimdi çözüm üretme zamanı

Türkiye ekonomisi çok kırılgan bir hale geldi. Döviz kurlarında çok ciddi spekülasyonlar var. Spekülatif tarafı çok yüksek bunun. Ama bir de Türkiye ekonomisinin içinde bulunduğu şartlara bakmak lazım. Üretmeyen, ithal eden cari açığı olan bir ekonomimiz var. Bu gerçekleri de siyasetçilerin görmesi lazım.  Doğrudur. ABD dolar konusunda Türkiye ile oynuyor. Fakat ekonomimizin durumu da iç açıcı değil. Reel değerlerin ekonomide belli dayanakları var. Yani sizin paranızı belirleyen faktörler var.  Bir de spekülatif tarafı var. Mutlaka son zamanda yaşanan böyle hızlı artışın bir nedeni var, ama o zaman niye düşüktü? Sormak lazım, kurları belirleyenlere o zaman niye bunu bastırdınız? Burada bir oyun var, onu kabul ediyoruz, ama bizi kaygılandıran bu fiyatlarla dünyadaki petrolün durumu, İran’a konulan ambargo… Bütün bunlar Türkiye’yi önümüzdeki yıl çok olumsuz etkileyecek. 

Üretici firmalarla görüşmek 
Sektörümüzün de artık çok dikkatli olması gerekiyor. Biz bundan sonraki adımlarımızı planlıyoruz. İlk planımız otobüs üreticisi firmalarla masaya oturmak. Bunun ilk çalışmasını yaptık. Bayramdan sonra TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi olarak Metro Turizm, Kamil Koç, Ulusoy, Pamukkale, Efe Tur gibi firmaların sahip ve yöneticileriyle önce biz bir araya geleceğiz. Burada üretici üç firmalara yönelik bir teklif hazırlayıp sunalım. Üretici firmalara, “borçlarımız var, bu yüksek kur seviyesinde bunlar ödenmesi mümkün değil, gelin, kurun sabitlenmesi gibi çözümlerinde yer alabileceği ortak bir çözüm bulalım” diyeceğiz. Bunu bir an önce üretici firmalar bir araya gelerek konuşmak zorundayız.  

Bu kış çok zorlu olacak
Hepimiz aynı gemideyiz. Bu geminin batmaması için şimdi bir araya gelmek, konuşmak ve çözüm üretme zamanıdır. Sadece üretici firmalarla değil, hükümet yetkilileriyle de ilgili Bakanlıklar düzeyine taşımak istiyoruz. Mutlaka bir çözüm üretilmeli. Yoksa bu kış sektörün cehennemi olur. Mevcut araç yatırımları ve döviz kurları artı otoyol ve köprü kullanım bedellerinin üzerine bir de yakıttaki ÖTV desteği kalkarsa o zaman ortalık cehenneme dönecek. İnanıyorum ki, Sayın Cumhurbaşkanımız bunları görüyordur. Türkiye’nin ne olursa olsun ithalattan çok ihracata odaklanması, işsizliği azaltmak için tarım ve hayvancılık politikalarına ağırlık verilmesi lazım. Türkiye’nin otomotiv endüstrisinden 28 milyar dolarlık ihracatı var buna karşılık 24 milyar dolar ithalatı var. Yani bizim otomotivdeki kârımız 4 milyar dolardır.

Turizm bu sene iyi gidiyor
Daha da iyiye gider inşallah. Ama Türkiye şu anda yabancılar için bir cennet. Kurların yükselmesinin turizme faydası oluyor. İnsanlar ucuz olduğu için geliyor, ama ülkemizin sayıya değil, paraya oynaması lazım. Bakanımız da bunu çok net ortaya koydu. Daha kaliteli turist, daha çok para kazandıracak turist olması lazım. Turizmi çeşitlendirme konusunda ben Bakanımıza çok güveniyorum. Hükümetin ilgili bakanlarla bir araya gelip sektörleri de batırmayacak ve varlığını sürdürecek şekilde tedbirler alması lazım.

10 milyon yolcu 
Şuan sezonun ortasında ve yoğun bir dönemdeyiz. Ek sefer imkanı getiren düzenleme bizi biraz rahatlattı. 10 bin ek sefer yapılabilir. Ben bayramı 12 günlük bir tatil olarak görüyorum. 10 milyona yakın yolcu taşınacak. Bu süreçte korsan taşımacılığa karşı denetim yapılması lazım. Bayramda sürücülerin uykusuz yorgun yola çıkmamaları lazım. Bu bayramın en iyi şekilde değerlendirilmesi lazım. Ölü bir sezona gireceğiz. Bundan sonra bizi bekleyen zor günlere karşı önlem almak için TOBB Sektör Meclisi olarak bir toplantı planımız var.  
Herkesin Bayramını kutluyor, kazasız, belasız yolculuklar ve bol kazançlar diliyorum. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159