12.02.2018, 11:46

Tarihin döngüsü, otobüsün tekeri…

Tarihin tekerrür ettiği söylenir, duymuşsunuzdur. İkinci kez karşılaşılan her durum için söylenir bu söz. Haksız sayılmaz söyleyenler, ama tarih de tekerlek değil ki, aynı şeyleri tekrarlayıp dursun. Biz, eğer istediğimiz şeyi yapmıyorsak, fasit daire oluşturuyorsak sürekli, sonucun böyle olması kaçınılmaz.

Yine zam, yine pahalılık. Yeni yılla birlikte zam yağmuru başladı. Vatandaş için yapılan ise daha eline geçmeden eridi bile. Otobüsçülük gibi duyarlı sektörler de, iflas etme, batma pahasına sineye çekti bu zamları. Duyarlı sektörler dedim, ama ekmek bile çok büyük zam yedi. Peki, otobüsçü ne yaptı? Otobüsçü ne yapsın, vatandaşa hizmet için zararı göze alıp hizmet kalitesini yükseltti, zam yapmadı. Hem zaten yapsa ne olacak ki! Zaten zararına çalışan bir sektörün yaptığı yapacağı zam, ancak zevahiri kurtarır, otobüsçüyü değil.

Petrole zammı anlayabiliyorum, çünkü ithal ediliyor. Ama dünyada fiyatları düşerken her geçen gün zamlanmasını kim, nasıl anlatacak bana. Anlayan beri gelsin, bana da anlatsın. Vergiler de artıyor, onu da anlıyorum, içeride dışarıda birçok düşmanla savaştayız, devletin güçlenmesi lazım, başımız üstüne… Ama zümrütün, elmasın, ziynetin vergisinin düşürülmesini anlayabiliyor musunuz? Biri anlatabilir mi bana? 

Biz otobüsçüler, vatandaşın başka taşıma araçlarına gitmemesi için her köşeye bir acente açıyor, her sefere bir ücretsiz servis koyuyoruz. Bunlar vatandaşın yolculuk etmesi için birer yatırım, ona göre planlıyoruz yılı. Peki, devlet niye bu kadar basit planı yapmıyor? Şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan otobüslerin aldığı yakıta vergi indirimi yapılsa, yolculuklar artar, devlet daha çok kazanç elde eder… Birileri bana, bunu da anlatabilir mi, neden?

Avrasya Tüneline zam yapıldığı andan başlayarak geçişler azalmış. Eskiden elde edilen gelire bile ulaşamayacakmış, uzmanların anlattığına göre. Tamam, belki zamanla alışacak ve umursamayıp geçecekler, ama yıla vurduğunuzda geçişlerin azalmasıyla gelirler düşmüş olacak. Kazanç bunun neresinde? Ben Avrasya Tüneli dedim, siz bunu Yavuz Sultan Selim Köprüsüne uyarlayın. Zorunlu olmasa, kimse o parayı verip de geçmez o yoldan. Benim aklıma gelen büyüklerimizin aklına gelmiyor mu? ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159