05.11.2018, 11:53

Tartışmasız U-ETDS’nin yanındayız

Ulaştırma ve Elektronik Takip ve Denetleme Sistemi’ne (U-ETDS) yönelik 1 Kasım’da alınan karar, sisteme bilgi akışının ertelenmesi kararı değildir. Yaptırımların 2 Ocak 2019 tarihine kadar uygulanmaması kararıdır. Bu kararı doğru ve yerinde buluyoruz. U-ETDS sisteminin taşımacılarına tanıtılmasına yönelik TOFED, TÜRSAB ve Bakanlığın öncülüğünde 14 toplantı gerçekleştirildi. Bu toplantılarda karayolu yolcu taşımacılığının eski bir sistemden daha farklı ve yeni bir sisteme geçişi anlatıldı. Tabii, her yeni sistemin hayata geçiş sürecinde doğum sancıları olur ve uygulamada zorluklar yaşanır. D2 belgeli olarak adlandırdığımız turizm taşımacıların acentelerin ve firma temsilcilerinin bildirimde aksaklıklar yaşanacağı dile getiriliyor. D1 belgeli taşımacılarda ara durak olmayan yerden alınması halinde bildirim zorunluluğunun yaşatacağı sıkıntılar var. Bakanlığın resmi durak olarak tanımladığı ara durak Türkiye’de pek yok. İller ve ilçelerdeki otogarlar dışında ara durak uygulamasını sisteme işlemek çok zor.

2 Ocak 2019’a ertelendi
 
Dolayısıyla oralardaki alınacak yolcuların nerede nasıl bindirme olacağının D1 ve D2’lilerin itirazlarıyla bu uygulamanın aksaklıklardaki ceza işlemleri için biz uyum süresi istemiştik… Bakanlık bizimle TTDER’in ve TÜRSAB’ın itirazlarını değerlendirdi ve uygulama 2 Ocak 2019’a ertelendi. 

Ulusal güvenlik 
Biz, TOFED olarak U-EDTS’nin tartışmasız yanındayız. 
Birincisi ulusal güvenlik açısından uçakta seyahat eden herkes biletini alıp TC numarasını giriyor. Kimlik ve bilet gösteriyor havaalanına giriyor. Uçağın giriş kapısında da kimlik ve yolcu karşılaştırılıyor. Kimliğiyle bileti birbirine uymayan uçamıyor, ama otobüste böyle bir uygulama yok. Bu, şimdi otobüse de geldi. 

Sistemin yanındayız
Hem taşımacılar hem de denetleyenler çok dikkatli olmak zorundadır. Bunun ulusal güvenlikle ilişkisi çok önemli… Hem Türkiye’nin istihbarat birimleri hem İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Ulaştırma Bakanlığı ile bağlantılı bir uygulama… Karayoluyla yolculuk yapan insanların da kimlik bilgilerini anında güvenlik birimlerine düşmesi özelliği var. Dolayısıyla belki aranan çok önemli bir teröristin terör faaliyetini önlemesi açısından bu sistemin yanındayız. 

Ülkemize hayırlı olsun
Ulusal güvenlik sağlanamazsa ne yolcu olur ne de birini taşıyabiliriz. Rus uçağı düşürüldü, Antalya’da oteller sinek avladı. Terör olayı olursa kimseyi taşıyamayız. Türkiye’nin turizm pastasının büyümesi hem turizm taşımacılarının hem turizm acentelerinin hem de otobüs taşımacılarının yararına. Bu pencereden bakıldığında tartışmasız ama karayolu yolcu taşıma sistemindeki hem cep telefonu hem de tamamının aynı anda bildirilmesiyle ilgili olan da doğrudur. Yalnız, ara duraklarda binen yolcular için bunun uygulanma sürecindeki aksaklıkların giderilmesi amacıyla bunun yeniden düzenlenmesinin 2 Ocak’tan itibaren ceza işlemi kapsamına alınması uygun görülmüştür, tebrik ediyoruz. Bütün firmalara çağrım budur. Bu sistem 1 Kasım’da devreye girdi, bildirim zorunluluğu devam ediyor. “2 Ocak’a ertelendi, bilgi vermeyelim” gibi bir algıya kapılmayın… Bu sistemin Ulaştırma Bakanlığına entegre edilmesiyle ilgili çalışma başladı… Ülkemizde de hayırlı olsun. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159