21.08.2017, 10:24

Taşımacılık sektörü…

Sadece ülkemizde değil, bütün dünyada ekonominin temel taşıdır. İster insan taşınsın isterse yük ve eşya, ekonomik bir değerdir, neresinden bakarsanız. Bu kadar önemli bir sektörün, belki de sadece bizim ülkemizde önemi yeterince bilinmiyor.

Son 15 yılda, hükümetler otoyol yaptı, köprüler yaptı, demiryolu ve havayolunu da güçlendirdi. Bu, ülkemizin gerçek refah seviyesine çıkması için en önemli ve ilk adımdı. Bütün bu önemli adımları atanlara çok teşekkür ediyoruz. Dünya durdukça da bu başarılarını unutmayacağız.

Ancak burada göz ardı edilmemesi gereken bir nokta daha var. Taşımacılık, özellikle turizm açısından bakınca, üç sacayağı olarak ele alınmalıdır. Ülkemizin en önemli gelir kaynağı olan turizmin canlanması, yurtdışından gelen turistlerin bir daha yurdumuza gelmelerinin sağlanması için bazı tedbirleri alınmalıdır. Bunlardan biri vergi dilimlerinin düşürülmesi, turizm amaçlı faaliyetlerde vergi indirimi yapılmasıdır. Sağ olsun, hükümetlerimiz bunu yapıyor. Ama tek taraflı bir indirim yeterli olmaz, olamaz. Turizmin; taşımacılık, konaklama ve yeme-içme gibi birbirini tamamlayan ve asla ayrılamaz parçalarının bir bütün olduğunu baştan kabul etmek gerekir. 

Bakın, Kurban Bayramı tatili, on güne çıkarıldı. İyi bir haber, iyi bir gelişme. Mevsim olarak da, okulların açılmasından hemen öncesine denk geldiği ve havaların bunaltmadığı bir sürece rastlaması bu gelişmeyi daha da öne çıkartıyor. Böyle bir karar alınırken yolcu taşımacılığına yönelik vergi indirimleri de düşünülse; en azından yolcu otobüsleri için zorunlu tutulan YSS Köprüsü de diğerleri gibi, hadi ücretsiz demeyelim, ama indirimli yapılsa yolcu da otobüsçü de rahat bir nefes alır. Tabii, vergi indirimleri veya diliminin düşürülmesi, bu rahatlığın bütün bir yıla yayılması anlamına gelir ki, bütün merkezlerde alışveriş yapılacağı için esnaf da mutlu olur, yeme-içme mekanları da dolar taşar, otel-motel-pansiyon gibi yerlerde sürekli açık olur.

Bayram ve özel günler, hep bu kadar uzun olmuyor. Düzenlemelere şimdiden gidilirse, yeniden kış aylarına denk gelecek bayramlarda insan hareketliliği de, ekonomik hareketlilik de hep olacaktır. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159