Kentiçinde yönelim 9 metreden 12 metreye

banner113

MAN Kamyon ve Otobüs Tic AŞ Kamu Satış Müdürü Taylan Aslanoğlu, 2013 yılında yaşanan kentiçi otobüs pazarında hareketliliğin 2014’te de devam edeceğini, ancak toplu taşımacılıkta birçok ilin araç değişiminde 9 metreden 12 metreye yöneleceklerini belirtiyor.

banner114
TAŞITLAR 25.11.2013, 12:14 25.11.2013, 12:55 Taşıma Dünyası
Kentiçinde yönelim 9 metreden 12 metreye
Comvex Fuarı’nda, MAN standında Kamu Satış Müdürü Taylan Aslanoğlu ile bir araya geldik. Aslanoğlu, “2013 yılında belediye otobüs pazarında istedikleri hedefi yakaladıklarını belirterek, “Yılı planladığımızdan daha yüksek rakamlarla kapatıyoruz. Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne, 200 adet, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne 50 adet verdik. Özellikle CNG araçlara yönelik çalışma yaptık. İstanbul Otobüs AŞ bünyesinde faaliyet gösteren otobüsçülere 18 adet doğalgazlı otobüs verdik. Araçlardan çok memnunlar” dedi. 

Değişim hızlanacak 

Belediye otobüs pazarı 2014 yılında 2013’teki kadar büyümese de, çok büyük bir daralma beklemediklerini ifade eden Aslanoğlu, “30 büyükşehir yanında Türkiye’de dolmuş segmenti diye bir taşımacılık segmenti de var. Dolmuşlar çoğu yerde 9 metre oldu ve artık onlar da miadını doldurdu. 12 metre otobüslerin yaptığı işlevi yapmıyor bu araçlar.  Bundan sonraki basamakta o araçların 12 metreye dönüşmesi söz konusu. AB’de toplu taşımacılıkta kullanılan standart araçlar alçak taban 11 ve 12 metre.  Şimdi Türkiye’de bu değişim yaşanacak. Son yıllarda buna çok hızlı bir uyum sağlandı. Bütün şehirler ulaşım stratejileri oluşturuyorlar. Kimi yerde şehirleşme dar, ama şehir dışına toplu konutlar yapılıyor. Bu noktalardan körüklü otobüsler veya 12 metre araçlarla taşıma yapılması gerekiyor. Ağırlıklı olarak 9 metreliklerle yapılıyor ama önümüzdeki süreçte bu dönüşüm gerçekleşecek. Daha çok alçak taban 12 metre araçlar satılacak. Artık birçok il büyükşehirlerdeki ulaşımda yaşanan değişimi takip ediyorlar. Klimalı, alçak tabanlı konforlu araçları bünyesine katmak istiyorlar. Toplu taşımada bu çığır bu değişim hızlanarak devam edecek” diye konuştu. 

Hibrid otobüsümüzü denedik  

Taylan Aslanoğlu, İstanbul’da bu yaz Hibrid otobüsü denediklerini açıkladı: “Bu yaz İstanbul Otobüs AŞ bünyesinde İstanbul şartlarında denemesini yaptık. Bunu denemeyi çok dile getirmedik ama bu araç dizele oranla en az yüzde 50 tasarruf gösterdi. MAN’ın yüzde yüz elektrikli otobüs konusunda çalışması yok. Hibrid araçlar Almanya’da Münih’te çalışıyor. Bu araç sıfırdan 30 km’ye kadar sadece elektrik motorla kalkış yapıyor. Diğer Hibrid araçlar gibi bunu akülerle yapmıyoruz. Üzerinde süper KEP dediğimiz kapasitörler var. İddialar şu 8-10 sene batarya değişmeyecek, akü değişmeyecek. Muazzam ağırlıklar oluşuyor. Süper KEP çok ağır malzeme değil ve aracın ömründen çok daha fazla uzun ömürlü. Bu süper KEP milyon kez şarj edip boşalabiliyor. Yetmediğinde dizel motor devreye girip takviye ediyor. Belli bir süratten sonra hem dizel hem elektrikli motor şeklinde devam ediyor. Yazın, klimalı çalıştığı halde denedik bunu. Şoförlerin alışması da zaman aldı; bir iki gün biraz yüksek değerler elde ettik sonradan düşmeye başladı. Muazzam konforlu, sessiz ve yakıt ekonomisi de çok yüksek seviyede. Fakat ilk alım maliyeti yüksek. Sağladığı o ekonomiyle ilk alım maliyetini üç senede amorti ediyor, maksimum 4 senede. Bakım maliyetleri yok. Süper KEP zaten çok büyük bakımlar gerektirmiyor. Emisyon değerlerine baktığınızda çevreci özelliği de öne çıkıyor. Türkiye pazarı buna çok müsait değil. Elektrikli otobüslere kamunun çok hevesli olduğunu görüyoruz ama ilk kim alacak, doğrusu merak ediyoruz. 2014’te Hibrid otobüsü getirebiliriz diye düşünüyoruz.” ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159