Ticari Araç Kiralamanın Önü Açıldı!

Araç kiralama sektörü ve her ölçekten işletmenin merakla beklediği, ticari araçların kiralanabilmesinin önünü büyük ölçüde açan düzenleme yürürlüğe girdi. Resmi Gazete’de yayınlanan yeni yönetmelikle, bazı yetki belgesi sahiplerinin doğrudan kiracı olarak ticari araç temin etmeleri mümkün kılındı.

banner114
OTOMOBİL 07.01.2019, 15:58 08.01.2019, 14:41 Taşıma Dünyası
Ticari Araç Kiralamanın Önü Açıldı!
Düzenlemenin KOBİ’lere büyük fayda sağlayacağını belirten TOKKDER Yönetim Kurulu Başkanı İnan Ekici, “2009 yılından beri kiralanması yasak olan ticari araçların kiralanmasının önü bu düzenleme ile büyük ölçüde açılmış oldu. Artık, uzun süreli kiralama yöntemiyle ticari araç temin etmesine izin verilen işletmeler yüksek finansman maliyetlerinden ve ikinci el riski gibi yüklerden  etkilenmeksizin araç edinebilecekler. Özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler artık hafif ticari araç satın almak zorunda kalmayacaklarından, kısıtlı öz kaynaklarını mümkün olan en etkin ve verimli şekilde temel faaliyetlerine aktarabilme imkânına kavuşacak. Ayrıca yapılan düzenleme önemli bir ticari araç üssü konumunda bulunan ülkemizin üretimine pozitif katkı sağlarken, sektörümüzün büyümesine de önemli oranda katkıda bulunacak. Düzenlemenin hayata geçirilmesi hususunda yüksek iradesini kullanan başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere, sektörümüzün önündeki bu engelin önemli ölçüde kaldırılmasında büyük rol oynayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’mıza şükranlarımı sunuyorum” açıklamasında bulundu.

Ticari araçların kiralanabilmesini mümkün kılan “Karayolu Taşıma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” 31 Aralık 2018’de Resmi Gazete’de yayınlandı. Düzenleme kapsamında, sözleşmeli taşıt kullanma hakkı verilen türde yetki belgesi sahiplerinin, doğrudan kiracı olarak tarafı oldukları uzun süreli kiralama sözleşmesi yoluyla ticari araç temin etmeleri mümkün kılındı. Sektörün çatı kuruluşu Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği’nin (TOKKDER) Yönetim Kurulu Başkan İnan Ekici, yapılan düzenlemenin KOBİ’lere büyük fayda sağlayacağını belirtti. İnan Ekici, “2009 yılından beri kiralanması büyük ölçüde yasak olan ticari araçların kiralanmasının önü bu düzenleme ile büyük ölçüde açılmış oldu. Artık, uzun süreli kiralama yöntemiyle ticari araç temin etmesine izin verilen işletmeler yüksek finansman maliyetlerinden ve bazı risklerden  etkilenmeksizin araç edinebilecekler. Özellikle KOBİ’ler, hafif ticari araç satın almak zorunda kalmayacaklarından, kısıtlı öz kaynaklarını mümkün olan en etkin ve verimli şekilde temel faaliyetlerine aktarabilecek” dedi. 

“Cari açığın kapanmasında katkı, trafik kazalarına önlem olacak”

Yapılan düzenleme sayesinde yeni ve ileri teknoloji ürünü araçlara erişimin kolaylaşacağını da belirten TOKKDER Yönetim Kurulu Başkanı Ekici, “Eski araçların kullanımdan kaynaklanan fazla yakıt tüketiminin önüne geçilmesi, ülkemizin daha az yakıt ithalatı yapmasına dolayısıyla cari açığın kapanmasına önemli katkı sağlayacak. Tüm bunların yanı sıra gerek kiralanacak olan araçların yeni nesil olmasından gerekse bakım ve onarımlarının kiraya veren firmalar tarafından düzenli bir şekilde takip edilecek olmasından ötürü, karayollarında seyir eden araçların daha güvenli olmaları sağlanacak ve trafik kazalarının önüne önemli ölçüde geçilebilecek. Ayrıca yapılan düzenleme global açıdan önemli bir ticari araç üretim üssü konumunda bulunan ülkemizin üretim performansına pozitif yönde katkı sağlarken, sektörümüzün büyümesine önemli oranda katkı sağlayacak” diye konuştu.

Ticari araçların kiralanmasının mümkün kılınması için uzun süredir kapsamlı çalışmalar yürüttüklerini ve konuyla ilgili önemli temaslarda bulunduklarını belirten TOKKDER Yönetim Kurulu Başkanı İnan Ekici, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Sektörümüz ve ülkemiz için çok önemli bir konu olarak gördüğümüz bu düzenlemenin hayata geçirilmesi hususunda yüksek iradesini kullanan başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere sektörümüzün önündeki bu engelin önemli ölçüde kaldırılmasında büyük rol oynayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’mıza şükranlarımı sunuyorum. Yürüttüğümüz çalışmalarda desteklerini esirgemeyen Ticaret Bakanlığımız ile Hazine ve Maliye Bakanlığımızın yanı sıra Otomotiv Sanayi Derneği (OSD), Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD), Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), İstanbul Ticaret Odası (İTO)’na da özellikle tüm sektör adına içtenlikle teşekkür ediyoruz.”

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159