Cansın Motorlu Araçlar’ın hedefi büyük

banner113

2018 Ağustos’ta, Otokar ile bayilik sözleşmesi imzalayan, Eylül’de de hizmet vermeye başlayan Ankara merkezli Cansın Motorlu Araçlar yılı iyi kapattı. İkinci elde alım ve satım adedi yaklaşık 300 olan firma, bu alanda çok güçlü bir yapılanmaya sahip. Şirketin 2019 yılındaki öncelikli hedefi ise satış hizmetinin yanına servis hizmetini de eklemek.

banner114
OTOMOTİV 28.01.2019, 12:38 28.01.2019, 12:59 Taşıma Dünyası
Cansın Motorlu Araçlar’ın hedefi büyük
RÖPORTAJ0 ERKAN YILMAZ / ANKARA

Cansın Motorlu Araçlar’ın Ankara’daki ofisinde otomotiv alanında 30 yıllık tecrübeye sahip Ahmet Ünal ve oğlu Ali Can Ünal ile bir araya geldik. Ünal Ailesinin 30 yıllık gelişim sürecini ve 2018’de Otokar ailesine dahil olma öyküsünü dinledik.

Ahmet Ünal’ın üç oğlu bulunuyor: Ali Can, Emre Can ve Salih Can. Ali Can Ünal, Cansın Otomotiv’in genel müdürlüğünü yürütürken, Emre Can Ünal taşımacılık alanındaki şirketleri Alemsa Turizm ile ilgileniyor. En küçük kardeş Salih Can Ünal ise pilotluk eğitimi alıyor.
1980’lerde başladı 

Ahmet Ünal, 1980’li yıllarda devlet memuru babasının ona aldığı kamyonet ile taşımacılık sektörüne adım atmış. 1985 yılında bir servis minibüsü ile yolcu taşımacılığına başlayan Ahmet Ünal; 1987 yılında ilk otobüsünü, bir yıl sonra ise ikinci otobüsünü almış ve bunlara bağlı olarak da taşımacılığın yanınında araç alım satım serüveni başlamış.

Sektörde 1996 yılına kadar şahıs şirketi olarak devam eden Ünal, büyüme hikayesinin önemli adımını Can Otomotiv’i kurarak attı. Otomotiv sektöründe 30 yıldır devam eden başarılara en önemlisini ise 2018 yılında Otokar ailesine dahil olarak ekledi.


Erkan Yılmaz, Ahmet Ünal ve Ali Can Ünal’la Ankara’da Cansın Otomotiv’de...

10 yıl önceki istek
Ahmet Ünal bu süreci şu sözlerle anlatıyor: “Can Otomotiv’i kurduğum dönemde Ankara’da araç alımını kurumsal bir anlayışla yapan hiç kimse yoktu. İşimize çizgimizi hiç bozmadan devam ettik. 1996 yılında açtığım ofisi ve masayı hâlâ işyeri olarak kullanmaya devam ediyorum. 10 yıl önce Otokar bayiliği almayı çok istedim, görüştük ama o gün şartlar izin vermedi ve olmadı. 2018 Nisan ayında teklif onlardan geldi. Çocuklarıma sordum, onlar da istedi. Zaten bizim de gönlümüzde vardı; oturduk, görüştük ve Otokar ailesinde yerimizi aldık. Bu şekilde Cansın Motorlu Araçlar San. ve Tic. AŞ kuruldu.”

Ticarette söz yeterliydi
Eskiden ticaretin daha kolay olduğunu belirten Ahmet Ünal, “Bugün ticaret çok daha zor, önceden bu kadar zor değildi. Ticarette bir samimiyet vardı. Şimdi bunların hiçbirisi kalmadı. Eskiden söz vardı, dürüstlük vardı. Güven öndeydi, sözle ticaret yapılırdı. Şimdi para ile bile yapamıyorsunuz. Ticaret böyle bir konuma geldi. Yine de şartlar çok kötü değil, geleceğe yönelik çok da karamsar değilim. İyi düşüneceksiniz ki, iyi olacak” dedi. 

Çekirdekten yetişti 
Ali Can Ünal’a iş sürecinde hiçbir öneride bulunmadığını belirten Ahmet Ünal, “Oğlum 9 yaşından beri bu işin içinde büyüdü, çekirdekten yetişti. Beraber yetiştik... Bizde yaşın getirdiği tecrübeler var ama Ali Can da bu işte çok hızlı ilerledi, maşallah çok başarılı. Ben 6-7 yıl önce işi ona devrettim. Buraya gelip gazete okuyorum, haber dinliyorum, vakit geçiriyorum. Ben bu işi Ali Can’ın yapacağına ve devam ettireceğine inandım. Çünkü ben ‘Yoruldum artık, emekli olacağım’ dediğim Ali Can, ‘Baba ben devam ettireceğim bırakmayacağım’ dedi. O istemese bu kadar olmazdı. İkinci el işini büyüttü, şirketimizi kat kat ileri götürdü. Tabii jenerasyon ve beyin farkı da var. Tahsil her zaman geçerli. Tecrübe gerekli ama eğitim çok daha önemli. Ali Can yanımda hem alaylı olarak eğitim gördü hem de üniversite eğitimi aldı. Şu an 3 oğlum da işin içinde. Hepsi eğitimli olsunlar ama yine bu işi yapsınlar” dedi.

Ankara ile sınırlı değil 
1986 doğumlu Ali Can Ünal, Bilkent Üniversitesi İktisat Mezunu. 2004 yılında üniversitede okurken satış işine bilfiil başlıyor: “Babamın yanında işe gelip giderek başladığım mesleğe önce satış elemanı olarak devam ettim, daha sonra da yönetici oldum.” 
Her ilde araç alımı satımı yaptıklarını söyleyen Ali Can Ünal, “Türkiye’nin en büyük taşımacılık şirketlerine araç alım satımı yapıyoruz. Operasyonlarımız Ankara ile sınırlı değil. 120 civarında minibüs, otobüs ve midibüs parkımız var” dedi.


Otokar ailesinin parçasıyız
Otokar bayiliği serüvenini bir kez de Ali Can Ünal dile getiriyor: “2006-2007 yıllarında Otokar bayiliğini çok istedik, ama olmadı. O yıllar özellikle Sultan’ın taşımacılık alanında çok parladı. Bekledik, ancak o dönemde nasip olmadı. Daha sonra 2018 Nisan ayında babama teklif geldi. Babam da bize sordu: ‘Siz bu işi yapacağım diyorsanız ben varım’. Biz de kurumsallaşma yönünde iyi bir adım olacağını, bizi çok daha iyi bir noktaya taşıyacağını düşündük. Sadece ikinci el işi yaparak kurumsal bir kimliğe ulaşma ihtimali çok zayıf. Otokar önemli bir fırsat oldu. Otokar, bizi bu çok büyük aileye kabul etti ve onların bir parçası olduk. Otokar bayiliğine yönelik kurduğumuz şirkete de biri 6 diğeri 2 yaşındaki kızlarımın ismini verdik. Kızlarımın isimleri Cansın Berra ve Cansın Beren. Bu şekilde Cansın Motorlu Araçlar kuruldu. 150 metrekaresi kapalı alan olmak üzere 4 bin metrekare üzerine kurulu tesisimizi Eylül ayında açtık. Biz kendimize yakışanı yapmış olduk. Bu tesise ek olarak Gölbaşı’nda 5 bin metrekarelik bir otoparkımız daha var. Can Otomotiv, Cansın Motorlu Araçlar ve Alemsa Turizm olmak üzere üç şirketimizde şu an 70 kişi çalışıyor. 2011 yılında kurduğumuz Alemsa Turizm’de 40 özmal aracımız var, kiralık araçlarla birlikte bu rakam 350 dolayında. Ankara’nın en önemli kamu kurumlarına taşımacılık hizmeti veriyoruz.”

Krizleri değerlendirdik 
Ekonomik krizlerin kendilerini korkutmadığını ve hiçbir zaman karamsarlığa kapılmadıklarını belirten Ali Can Ünal, “Biz her krizde para kazanmayı başardık. İkinci el ticaret çıtamızı hep yükselttik. Şu an 3 şirketimiz var ve bu şirketlerin tümü bir döngü içinde ilerliyor. Hareket birinde olmuyorsa öbüründe oluyor. Ankara’daki ihalelerde 7 yaş model şartı olduğu için de araç değişiminde hareketlilik hep oluyor. Bizim de çok önemli bir müşteri portföyümüz var. Yıllardır gelişip devam eden bu süreçte şimdi Otokar bayrağını hep daha yukarı taşımak için çaba gösteriyoruz” dedi. 

En büyükler arasındayız
İkinci el ticaretinde bölgenin en büyük oyuncusu olduklarını belirten Ali Can Ünal, “İkinci elde yıllık 300 civarında midibüs ve otobüs işi yapıyoruz. Bu bölgede bizim sahip olduğumuz araç parkına sahip olan yok, belki İstanbul’da bir iki firma daha vardır. Bizim en büyük avantajımız ikinci el piyasasına hakim olmamız. Müşteri buraya geldiğinde ikinci el ve sıfır ticaretini aynı anda bitirip gidebiliyor. Finansman konusunda öz sermayemiz var. Bunun bir kısmını sıfıra kaydırdık, açık hesap çalışmıyoruz. Bizim müşteri ya peşin alır ya da kredi çekip aracını alır. Vadeli bir işlemimiz yok. Sürdürülebilir kazanç elde edebilmemiz için bu şekilde çalışmamız önemli” dedi. ■


ÖNE ÇIKANLAR... ÖNE ÇIKANLAR... ÖNE ÇIKANLAR...

2019 beklentisi 
2019 yılına yönelik bir planlama yapmanın çok zor olduğunun altını çizen Ali Can Ünal, “İlk iki ayda stoktaki araçları satma hedefimiz var. Seçim sonrasında nasıl bir pazar olacağını birlikte göreceğiz. Ülkenin ekonomik durumu ne olursa olsun bizim sabit bir müşteri portföyümüz var. Araç fiyatları da arttı, ama pazarın bir parça daha hareketlenmesi için faizlerin düşmesi gerekiyor. Biz yine de 2019’un iyi bir yıl olacağı umudunu taşıyoruz” diye konuştu.

Satış ve servis birlikte…
Otokar bayiliği sürecinde satışın yanına satış sonrası süreci de eklemek istediklerini belirten Ünal, “2019 yılındaki en önemli önceliğimiz bu. Müşterimize yetkili servis hizmeti de sunmak istiyoruz. Sadece satış süreci ile devam etmek mümkün değil. Müşteriniz sizden yetkili servis olarak da hizmet bekliyor. Ankara’da şu an iki yetkili servis var. Sanayi içinde açacağımız yetkili servis noktası ile bu sayı üçe çıkacak ve bölgenin önemli bir ihtiyacını karşılamış olacağız” dedi.

Müşteri bize güveniyor
Ali Can Ünal, babalarının iş süreçlerine çok müdahalede bulunmadığını belirterek, “İş süreçlerimize yönelik yaptığı yorumlar, durmamız gereken yerde durmamızı ve düşünmemizi sağlıyor. Babam tabandan gelmiş, ama kendini çok geliştirmiş birisi. Hani denilir ya, ‘Edirne’den Kars’a’ diye, Türkiye’nin her bölgesinde tanınan bir isim. Türkiye’nin her yerine araç satmış ve çok önemli bir müşteri portföyü oluşturmuş. Babamın sayesinde hem Ahmet Ünal hem de Can Otomotiv isimleri sektörde kabul gördü ve ikinci elde çok önemli bir marka haline geldik. Bu noktaya da bu işin komisyonculuğunu değil, bilfiil alım satımını yapılarak geldik. Biz para verdiğimiz için iyi arabayı alıyoruz ve satıyoruz. Müşterimiz de ‘Ben arabamı Can Otomotiv’e verirsem paramı hemen alırım’ güvenini duyuyor, bize arabasını teslim ediyor ve parasını alıyor. Araç almak isteyen de ‘Can Otomotiv satıyorsa alabilirim’ diye rahatlıkla satın alıyor. Müşteri bize güveniyor, biz de o güveni boşa çıkarmamak için çalışıyoruz. Bizim ticaretimizde yalan olmaz. Planlanan ödeme, gününde ve saatinde yapılır. Ticaret anlayışımız doğruluk ve dürüstlüktür. Gerisi zaten kendiliğinden gelir. Bu anlayış olmazsa sektörde devamlılık mümkün olmaz” dedi. 

Başında duracağımız iş…
Tek işlerinin otomotiv olduğunu belirten Ali Can Ünal, “Farklı sektörlerde olma düşüncemiz hiç olmadı. Bilmediğimiz bir işe girmiyoruz. Otomotiv alanında başka bir ilde yapılanma gibi bir planımız da hiç olmadı, çünkü biz başında durabileceğimiz bir işi yapmak istiyoruz” dedi. 

“Babam olmadan olmaz”
Alışveriş sürecinde sadece satış danışmanları ile ilerlemelerinin mümkün olmadığını belirten Ali Can Ünal, “Müşterimiz bizi görmeden alışveriş yapmıyor. Ben bu işte 15 senedir babamın yanında çalışıyorum ama yine de müşterilerimizin en az yüzde 30’u babama danışmak istiyor. Babamın sesini duymadan, onu görmeden iş yapmak istemiyorlar. Müşterilerde son fiyatı Ahmet Ünal’ın söyleyeceği düşüncesi hâlâ hâkim. Kısacası babamın belli bir müşteri kitlesi var, bu yüzden o ticaret babam olmadan olmaz” dedi.


Kaya Turizm’e 4 Sultan 
“Şu an kendimizi Otokar bayiliğine alıştırmaya çalışıyoruz” açıklamasını yapan Ali Can Ünal, “Müşterilerimizle Eylül ayından beri sık sık bir araya gelmeye özen gösteriyoruz. 3 aylık süreçte piyasa koşullarına göre iyi sayıda Otokar araç satışı gerçekleştirdik. Son olarak bölgemizin en önemli firmaları arasında yer alan, araç kiralama alanında öğrenci ve personel taşımacılığı ile faaliyet gösteren Kaya Turizm’e 3 adet Sultan Comfort ve 1 adet Sultan Mega verdik. Ortalama 150 C plakalı aracı ve 15 bine yakın kiralamada aracı var. Çok güzel bir işbirliği oldu. Kaya Turizm, şimdilik Otokar ağırlığı olmayan bir firma, ancak Otokar yatırımından çok memnun. Zaten Otokar kullanan bir müşteri daha sonra farklı bir markaya yönelmiyor. Ayrıca Otokar, ikinci eli de değerini koruyor. Bu da müşteri için çok önemli bir tercih unsuru oluyor” dedi.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159