İki yeni Crafter modeli daha pazara geliyor

banner113

Yılın son çeyreğinde eksta uzun şasi tek çeker Crafter aracı pazara sunduklarını belirten Doğuş Otomotiv Volkswagen Ticari Araç Pazarlama Müdürü Taner Kozlan, “Daha rekabetçi fiyatlarla pazarda olmak için ürün gamlarını genişletmeye çalıştıklarını, 2020 yılında iki yeni Crafter modelini daha pazara sunarak Crafter ürün ailesinin tamamlamayı hedeflediklerini belirtti.

banner114
OTOMOTİV 25.12.2019, 12:39 25.12.2019, 12:43 Taşıma Dünyası
İki yeni Crafter modeli daha pazara geliyor
ÖZEL HABER/ ERKAN YILMAZ

2020 yılında pazarda talebin artarak devam edeceğini vurgulayan Taner Kozlan En önemlisi de artan talep sürecinde biz Crafter ürün ailesini tamamlamış olarak müşterimizin karşısında olacağız. 2020 yılında Crafter modelimizin satışlarımız üzerinde yaratacağı pozitif ekti ile pazar payımızı arttırmayı hedefliyoruz” dedi.
Doğuş Otomotiv Volkswagen Ticari Araç Pazarlama Müdürü Taner Kozlan, İlkem Turizm Crafter teslimatında 2019 yılını değerlendirdi ve yeni yıla yönelik beklentilerini Taşıma Dünyası’na açıkladı.

Ticaretten para kazanma süreci

Faizlerdeki düşüşle birlikte yeni bir sürecin başladığına değinen Taner Kozlan: “Tekrar Ticaret yaparak para kazanma sürecine girildiğini, bununda Ticari araçlara olan talebi arttırmaya başladığını,son dönemdeki satışlardaki artışın en büyük nedeninin faizlerde yaşanan hızlı düşüşün olduğunu ifade etti. Bu yıl ilk etapta pazara çift teker crafter modelimizi sunduk, Geçmiş yıllarda çift teker araçların Crafter satışlarımız içindeki payımız yüzde 5 idi. Dar bir pazara girip bu pazarda oyuncu olmak durumunda kaldık. Tabii, bu bizden değil tamamen üreticiden kaynaklı bir durumdu. Bu yılın son çeyreğinde, tek teker ekstra uzun şase aracımızı pazara sunduk. Ürün gamımız genişletmeye devam edeceğiz.



İki yeni ürün gelecek


Taner Kozlan, 2020 yılında iki yeni ürünü daha pazara sunacaklarını söyledi: “2020’de yine arka uzun şase tek teker aracımızı sunacağız .Daha rekabetçi fiyatlarla pazarda olmak için önden çekiş uzun şase araçlarımızda pazara girecek. Özellikle bu araçlar okul taşımacılığının çok fazla olduğu İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir gibi büyük şehirlerde öne çıkacak. Hem teknik donanımıyla hem de fiyat politikasıyla müşterilerin beğenisi kazanacak. Bu iki yeni model ile Crafter ürün ailesi de tamamlanmış olacak. Gönül isterdi ki bu yeni modelleri daha önce pazara sunabilseydik. Sürecin üretici kaynaklı uzamasının bedeli de ağır oldu. Hem adet hem pazar payı kaybı yaşadık. Önümüzdeki yıl müşterilerimizi geri kazanmak için her türlü aksiyonu alacağız.”

Pazardaki son üç aydaki büyümeyi kimse tahmin edemezdi

İlkem Turizm’e daha fazla araç verebilecekken yılın sonunda tedarik sıkıntısının çekildiğini belirten Taner Kozlan, “Otomotiv sektöründe çalışan hiçbir yöneticinin, son üç ayda faizlerin yüzde 24’ten yüzde 12’lere, tüketici kredilerinin de yüzde 1’in altına ineceğini tahmin ettiğini düşünmüyorum.Tabii ki bu sadece talebi artıran tek etken değil. İkinci el ile sıfır arasındaki araç makasının da daraldığını görebiliyoruz.Bu durum müşteriyi sıfıra yönlendirdi” dedi.

2020 Öngörü: 115 bin araç

2020 yılı toplam hafif ticari pazar öngörülerinin 115 bin adet ticari araç seviyelerinde olduğunu belirten Kozlan,“2019 yılında pazar 87-89 bin aralığında kapanacak.C-D segmentinin ticari araç satışları içindeki payının giderek büyüdüğünü görüyoruz.Satılan her 100 araçtan 26’sının C-D segmentinde olduğu görülüyor. Bu oran, son 4-5 yılda yüzde 30’lardan yüzde 21-22’lere kadar gerilemişti. Şirketlerin filolarında kullandığı araçlar eskidi, bu araçların değiştirme zamanı geldi. Bu nedenle C-D segmentinin 2020 yılında da yükselişine devam edeceğini öngörüyoruz. Biz aslında ürün ailemizi de çok doğru zamanda tamamlamış oluyoruz. Pazarın hareketlenmeye başladığı bir dönemde, bu bize de yeni satışlar getirecek. Hafif ticari araç pazarın 10 yıllık ortalaması 215 bin seviyelerinde. Geçen yılın ikinci yarısı ve bu yıl yaşanan durumu talep ertelemesi olarak görüyorum. Önümüzdeki yıl hafif ticari araç pazarını 115 bin olarak ön görsek de 150 binli adetlere gitme potansiyeli de var. Bizde pazar doğrultusunda pazardan payımızı artırma yönünde olacağız.Son üç aylık talep bizi umutlandırıyor. Zor günlerin geride kaldığını düşünüyoruz. İnşallah bol satışlı bol kazançlı bir yıl olur. Yeni yıla çok pozitif bakıyoruz” dedi.

Volkswagen Ticari araç olarak 12.5-15 bin araç satış hedefi

Taner Kozlan, 2020 satış hedefini de açıkladı: “İlk çeyreği görerek konuşmak lazım, ama şu anda öngörülerimiz çok olumlu. 115 bin adetlik bir pazarda biz 12 bin 500-15 bin adet arasında araç satma potansiyelimiz olacağını düşünüyoruz. Son aylarda yaşanan talep artışını bir köpük mü, yoksa bu talep önümüzdeki dönem devam edecek mi, yaşayarak göreceğiz. Biz ithalatçı firma olarak kura bağlı olarak çalışıyoruz. Bu nedenle biraz da temkinli olmak gerekiyor. Önümüzdeki yıl Crafter’in etkisiyle pazar payımızı yüzde12’ler seviyesine getirmek istiyoruz. Bu yılı ise %10,6 seviyesinde kapatacağız.”

Üstyapıda üst düzey kalite

Yaklaşık 12 yılı aşkın süredir araçların üst yapısına yönelik Bursa’da faaliyet gösteren Aunde firması ile iş birlikteliği içinde olduklarını belirten Taner Kozlan, “Burada üst yapılandırılan araçlar fabrika üretimi kalitesinde, burada üretilen ürünler ve üretim kalitesiVolkswagen Almanya tarafından da çok takdir ediliyor. Birçok müşterimiz, aracın Almanya’dan bu şekilde gelip gelmediğini soruyor. Hayır, araçlar Almanya’dan bu şekilde gelmiyor. Biz burada araçları üst yapılandırıyoruz, bir nevi yerli üretim yapıyoruz. Ortalama üst yapı maliyeti 60.000 TL nin üzerinde, Bu aracın yüzde 30’u yerli aslında. Bursa da bir çok yan sanayi kuruluşu ile çalışıyoruz, Aracın üst yapısında tamamen Türk işçiliği var. Yan ve tavan trimleri de artık Türkiye’de yapılıyor. Daha önce Almanya’dan geliyordu” dedi.
 

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159