Karsan, Yeni Atak Electric’i tanıttı

banner113

Karsan, elektrikli ürün gamının yepyeni üyesi Atak Electric’i, Almanya’nın Münih kentinde gerçekleştirdiği etkinlikle ilk kez dünyanın beğenisine sundu. Taşıma Dünyası olarak Yeni Atak Electric tanıtımını Münih’te takip ettik ve Yeni Atak Electric ile birlikte daha önce tanıtımını yapılan Jest Electric araçları test etme imkanı bulduk.

banner114
TAŞITLAR 15.07.2019, 11:01 15.07.2019, 11:23 Taşıma Dünyası
Karsan, Yeni Atak Electric’i tanıttı
Erkan YILMAZ / Münih - Almanya 

Karsan, Münih’te düzenlenen etkinlikle yepyeni elektrikli otobüs modeli Atak Electric’i ilk kez dünya sahnesine çıkardı. BMW ile birlikte düzenlenen etkinliğin bu yılki teması ‘New Definition of Mobility’ olurken, dünyanın birçok noktasından gelen basın mensupları, müşteri ve distribütörler yeni Atak Electric’in yanı sıra Jest Electric’i deneyimledi. 

Etkinliğe Kıraça Holding Yönetim Kurulu Başkanı İnan Kıraç, Karsan CEO’su Okan Baş, Karsan Ticari İşler Genel Müdür Yardımcısı Muzaffer Arpacıoğlu ve birçok Karsan yetkilisi de katıldı. Gücünü toplamda 220 kWh kapasiteli BMW i bataryalarından alan Atak Electric, katılımcılar tarafından Maisach’taki BMW ve MINI Driving Academy’de ilk kez test edildi. 

Atak Electric, dinamik tasarımı, üstün teknolojisi, konforu, hızlı şarj özelliği ve 300 km menzile ulaşmasıyla büyük beğeni topladı. Etkinlikte ayrıca, 8 metre sınıfının öncüsü olan Atak’ın yeni yüzü de ilk kez Atak Electric’le birlikte görücüye çıktı. ‘New Definition of Mobility’ etkinliğinde, BMW i3 ve i8 modelleri de sergilendi. Karsan CEO’su Okan Baş, tanıtımda Türk ve yabancı basın mensuplarına Atak Electric ile ilgili bir sunum yaptı. 


35 Jest Electric Avrupa yollarında 

BMW işbirliğinin ilk ürünü olan Jest Electric’in kısa süre içerisinde büyük ilgi gördüğünü belirten Karsan CEO’su Okan Baş, 35 adet Jest Electric’in Fransa, Almanya ve Yunanistan başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde hizmet vermeye başladığını belirtti. 


Atak Electric ile gurur duyuyoruz

Jest Electric minibüslerinin ardından, 1 yıl içerisinde otobüs sınıfındaki Atak’ın da elektrikli versiyonunu pazara sunduklarını belirten Okan Baş, “Dünyanın elektrikli araç teknolojilerinde öncü otomotiv markalarından BMW ile beraber tüm dünyada kullanılabilecek elektrikli toplu taşıma çözümleri üretmeye devam ediyoruz. Karsan Atak Electric’te 44 kWh kapasiteli 5 adet BMW i bataryası bulunuyor. Bu bataryalarla Atak Electric’in menzili, 300 km’ye kadar çıkarak rakiplerine karşı benzersiz bir avantaj sağlıyor. Hızla şarj olabilen bataryaları ile Atak Electric kesintisiz bir hizmet sunuyor. BMW bataryaları için 4 yıl ve 200 bin km’ye kadar pil garantisi sağlıyoruz. Atak Electric teknolojik özellikleri ve konfor seçenekleri göz önüne alındığında fiyat olarak da rakiplerinden çok daha avantajlı” dedi.

Seri üretimi Ağustos’ta 

Ağustos ayı ile birlikte yoğun bir tanıtım etkinlikleri düzenleyeceklerini belirten Okan Baş, “Atak Electric ile Fransa, Almanya, Romanya, İtalya, Portekiz, Bulgaristan gibi ülkelerde roadshowlarımızı başlatıp yıl sonuna kadar bu aktiviteye devam edeceğiz. Avrupa pazarlarını öncelikli olarak hedefleyeceğimiz Atak Electric modelimizde, Ağustos ayı itibariyle seri üretime başlayacağız. BMW olan güçlü işbirliğimiz ise devam edecek ve umuyoruz ki yepyeni taşıma çözümlerinde birlikte güzel işler başaracağız” ifadelerini kullandı.
Karsan CEO’su Okan Baş, etkinlikte Türk basın mensupları ile bir araya gelerek soruları da cevapladı.  

2014’ten bugüne 1500 Atak 

Atak otobüslerinin 2014 yılından beri üretimini yaptıklarını belirten Okan Baş, “Sipariş üzerine üretimini gerçekleştirdiğimiz Atak modelimizden bugüne kadar 1500’ün üzerinde yurtiçi ve yurtdışı satış yaptık. Bu modelimizi ilk doğuşundan 4 yıl sonra tasarımını tamamen yenilerken bir yandan da elektrikli versiyonuyla tanıtıyor olmaktan büyük gurur duyuyoruz” dedi.  

İlk Türk markasıyız   

1 yıl içinde 2 seri üretim elektrikli araç üreten ilk Türk markası olduklarını da belirten Okan Baş, “Bu hem bizim için hem Türkiye için bir gurur kaynağı.  Herkes elektrikli araç yapıyor ama prototip düzeyinde yapmak başka bir şey, Karsan’ın yaptığı gibi seri üretim yapmak başka bir şey. Bizim Jest Electric ile başlayan deneyimimiz 8 metrelik elektrikli Atak ile devam etti. Bu Türk otomotiv endüstrisi için de önemli bir aşama. Yaptığımız ürün kendi sınıfı içinde rakiplerinin arasında açık ara fark yaratan bir ürün. Menzili, benzersiz teknolojisi ve boyutlarıyla alanında öncü olan yeni yüzüyle de dikkat çeken Atak Electric’i pazara sunmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Dolayısıyla tekrar vurgulamak isterim ki yüzde 100 Türk markası olarak, 1 yılda 2 elektrikli araç geliştirmiş ve seri üretime geçebilmiş ve ihracat yapmaya hazır ilk ve tek şirket olma unvanına da eriştik. Tek vardiyada 1000 adet Atak yapabiliyoruz, bunun 250’si Atak Electric olabilir. Talep artarsa vardiya sayımızı artırarak ihtiyaca cevap verebilecek kapasitemiz ve kabiliyetimiz bulunuyor” dedi. 

Neden 8 metre? 

Otobüs sektöründe 12 metrelik araçların odak ürünler olduğunu ve bu segmentte çok büyük bir rekabet yaşandığını belirten Okan Baş, “8 metre bir atlama taşı. Hem daha ulaşılabilir bir ürün hem de yeteneği var. Şehirlerde 8 metreyi verimli kullanarak 12 metrelik otobüsler ile yaptığınız aynı işi yapabilirsiniz. Biz de o amaçla bu alana yoğunlaştık. Elektrikli Atak’la ayrıca Avrupa pazarında ne kadar derinliğe gidebileceğimize bakacağız. Hedefiniz nedir diye sorarsanız; nereye kadar gidebilirsek hedefimiz o olur” dedi. 

Yurtiçi ve yurtdışı pazarlar

Atak otobüslerinin yurtiçinde satışların içerisindeki payının yüzde 5, ihracattaki payının ise yüzde 17 olduğuna dikkat çeken Okan Baş, “Atak’ın yurtiçi pazarında 8 metre otobüsler içerisindeki payı, 2019’un ilk yarısı itibariyle yüzde 33. Yenilenen dizel Atak ile birlikte Türkiye’de daralan pazara rağmen geçen yılki pazar payımızı artırmayı hedefliyoruz. Atak otobüslerimizi bugüne kadar Romanya, İtalya, Fransa, Azerbaycan, Yunanistan, Bulgaristan, Polonya ve Almanya gibi ülkelere ihraç ettik. Atak Electric ile de Avrupa pazarlarına hızlı girmek istiyoruz. Münih’teki Atak Electric lansmanı ile birlikte ilk siparişleri alacağımızı düşünüyoruz. İspanya ve Benelux de hedef pazarlarımız arasında yer alıyor. Karsan’ın yurtdışı açılımı yalnızca bununla sınırlı kalmıyor. Industria Italiana Autobus SpA’nın (IIA) yüzde 28,6 hissesini satın aldık. Bu satın alma bizim ihracat hacmimizi genişletirken, iki markanın yarattığı sinerji ve deneyim Avrupa’da ciddi söz sahibi olmamızı sağladı” dedi. ■


Yeni Atak Electric özellikleri 
Atak Electric’te görev yapan elektrikli motor, 230 kWh motor gücü ve 2.400 Nm tork üretiyor. BMW tarafından geliştirilen beş adet 44 kWh bataryalarla toplamda 220 kWh batarya kapasitesi bulunan Atak Electric, 300 km’ye varan menziliyle rakiplerinin önüne geçerken alternatif akımlı şarj üniteleriyle 5 saatte, hızlı şarj üniteleriyle de 3 saatte tam şarj olabiliyor. Üstelik enerji geri kazanımı sağlayan rejeneratif fren sistemi sayesinde bataryalar yüzde 25’e kadar kendi kendini de şarj edebiliyor. 

52 yolcu kapasiteli 
Tamamen yenilenen ön ve arka yüzüyle dinamik bir tasarım çizgisine sahip olan Atak Electric, led gündüz farlarıyla dikkatleri çekiyor. 10,1 inçlik multimedya dokunmatik ekranı, tamamen dijital 12,3 inçlik gösterge paneli, anahtarsız çalıştırma, USB çıkışları ile donatılan ve Wi-Fi uyumlu altyapı sağlayan Karsan Atak Electric, üstün teknolojisi, konforu, menzili ve kapasitesiyle rakiplerine fark atarak en modern toplu ulaşım çözümünü sunuyor. Atak Electric ayrıca, elektrik kontrollü havalı süspansiyon sistemiyle de konfor disiplininde de binek otomobilleri aratmıyor. Toplamda 52 kişilik yolcu kapasitesi sunan Atak Electric’te, 18+4 ve 21+4 katlanır olmak üzere iki farklı koltuk yerleşim seçeneği bulunuyor.

İlk 3 ayda yüzde 33 ciro büyümesi 
Karsan CEO’su Okan Baş, 2019 yılının ilk 3 ayındaki performanslarını da şu şekilde değerlendirdi: “Bu yılın ilk 5 ayında otobüs üretimimizi 3 kat artırdık. Sene sonuna kadar da alacağımız ilave siparişlerle IIA otobüs ve Karsan markalı araçlarımızın üretim adetlerinde geçen senenin üzerine çıkmayı hedefliyoruz. 2019 yılı ilk 3 ayda ciroyu değerlendirdiğimizde geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 35’lik büyüme gerçekleşerek yaklaşık 375 Milyon TL’lik ciro elde ettik. Aynı dönem için esas faaliyet kârımız ise geçen senenin ilk 3 ayına göre yüzde 64 oranında büyüyerek 69.7 Milyon TL seviyelerine ulaşmıştı. Özellikle IIA otobüs ve Karsan marka araç siparişlerimiz ile ilk 3 aydaki büyüme tempomuzu yılın sonuna kadar korumayı hedefliyoruz. 


Muzaffer Arpacıoğlu, Okan Baş







Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159