NEOPLAN artık Türkiye’de üretilecek

banner113

MAN Truck & Bus, bünyesinde bulunan premium segment otobüs markası Neoplan’ın tüm üretimi Ankara’daki MAN Türkiye tesislerine kaydırdı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Neoplan’ın, üretimi için Türkiye’nin tercih edilmesi, şüphesiz Türkiye’ye duyulan güvenin de bir göstergesi. Bugüne kadar Türkiye’ye güvenen hiç kimse yanılmadı. İstikrarlı şekilde Türkiye’ye yatırım yapanlar hep kazandı” dedi.

banner114
TAŞITLAR 30.03.2015, 15:56 02.04.2015, 13:37 Taşıma Dünyası
NEOPLAN artık Türkiye’de üretilecek
ERKAN YILMAZ / ANKARA

MAN Türkiye tesislerinde, halen MAN’ın şehiriçi, seyahat, turizm ve servis otobüslerinin yanı sıra Neoplan’ın Tourliner modeli de üretiliyordu. MAN Truck & Bus’un aldığı bu kararla birlikte MAN Türkiye, Neoplan’ın araç gamını oluşturan Cityliner, Skyliner ve Jetliner modellerini de üretmeye başladı. 

MAN Türkiye bünyesinde gerçekleştirilen Yeni Neoplan Üretim Üssü Açılış Töreni 25 Mart Çarşamba günü Bakan Fikri Işık’ın katılımlarıyla, MAN Türkiye AŞ Yürütme Kurulu Başkanı Münür Yavuz’un ev sahipliğinde düzenlendi. Törene MAN Turck & Bus üst düzey yönetimi de katıldı. 


MAN TÜRKİYE AŞ YÜRÜTME KURULU BAŞKANI MÜNÜR YAVUZ

Projenin adı: PRENSES  
Yavuz, konuşmasına “burada sadece MAN Türkiye için değil, dev MAN ailesi ve Türk otomotiv sektörü içinde gurur verici bir gelişme için bir aradayız. Neoplan, tüm üretimini Türkiye’ye kaydırıyor. Bu teknolojiden nitelikli insan gücüne kadar, otobüs üretiminde geldiğimiz noktanın, yakaladığımız kalitenin de somut bir örneği. Bizleri onurlandıran bu karardan dolayı MAN yönetimine teşekkür ediyoruz. Neoplan’ı Türkiye’ye taşıma projesine Prenses ismini koyduk. Narin, güzel önemli ve bir o kadar kaprisli ve zor. Ancak bizler, prensesin verdiği yorgunluktan çok, bıraktığı başarı hazzını ve mutluluğu ile hatırlayacağız” diyerek başladı. 

En büyük otobüs fabrikası 
MAN Türkiye’nin üretiminin yüzde 85’ini Avrupa pazarına ihraç ettiğini belirten Yavuz, “Ankara’daki fabrikamız, MAN ailesi içindeki en büyük otobüs fabrikası. MAN Türkiye’de bir kapıdan giren profil uzun dayanımlı iskelet haline getirilir. Yüksek pas direnci için kataforez kaplanır, montaj ve takip eden fonksiyonel testlerin ardından müşteriye hazır hale getirilir. Bu fabrika MAN otobüs ve şasilerinin elektrik elektronik parça imalatını da yapıyor. Bugün sizleri gerek MAN gerekse dünya ölçeğinde, oldukça kabiliyetli bir üretim tesisinde ağırlıyoruz. Bugün bu tesislerde otobüs dünyasının en markalı ürünü olan Neoplan’ın da tüm modellerinin üretimi başladı. Bu önemli gelişmenin, başta MAN ve Neoplan aileleri olmak üzere otomotiv sektörümüze tüm Türkiye’ye hayırlı olmasını diliyorum” dedi. 

AR-GE teşvikleri geliştirdi 
“Hem bizim hem de Türk otomotiv sektörünün kabuk değiştirmesine paralel bir gelişmeyi aktarmak istiyorum” diyerek konuşmasını sürdüren Yavuz, “Ar-Ge teşviklerinin yönlendirici desteği sayesinde, son yıllarda MAN Türkiye mühendislik birimimizin gücü ve yetkinlikleri gelişti. Öncelikli olarak Fransa olmak üzere tüm Avrupa’ya hitap edecek ve satışına Haziran ayında başlanacak olan ve burada mavi renkli olarak gördüğünüz, Linecity otobüsün tasarımı Ankara’da yapıldı ve bugün dünya lansmanı gerçekleştirilecek” dedi.

MAN TRUCK & BUS YÖNETİM KURULU ÜYESİ DR. CARSTEN INTRA

En seçkin tesis 
2007 yılında MAN Türkiye CEO’su olarak görevde bulunduğunu ve o dönemden bu yana Türk insanına ve Türkiye’ye büyük bir sempati beslediğini belirten MAN Truck & Bus Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Carsten Intra, “Aynı zamanda bugün benim için de MAN ailesi için de çok önemli bir gün. Neoplan otobüs üretiminin tamamının gerçekleştirileceği bu tesisin açılışını duyurmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Bu tesislerde Cityliner ve Jetliner ve Skyliner otobüslerimiz üretilecek. 2014’te otobüs üretimine yönelik net-work’ü daha da güçlendirme kararı aldık. Böylece net-work’ü daha esnek hale getirerek, ticari araç üretiminde geleceğin zorluklarını, güçlüklerini karşılamak üzere daha büyük rekabet gücüne sahip olmaya karar verdik.  Ankara’yı bu otobüslerin üretiminde bir yetkinlik merkezi haline getirdik. Bu, bir başarı hikayesinin ürünü. Bu yüzden MAN’ın buradaki tesisi dünya çapında otobüs üretiminde en önemli,  en seçkin tesislerden biri” dedi. 

“Gelenekleri keşfetmek” 
Dr. Carsten İntra, “1966’dan bu yana  MAN sürekli Türkiye’ye yatırım yapmaya devam etti. Bunun son örneği 2012 Haziran ayında Ankara’da açılışı yapılan kataforez tesisi. Bu başarıların hiçbirisi, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin desteği olmadan gerçekleşmezdi. Özellikle Sayın Bakan Işık, size işbirliğiniz ve geliştirdiğiniz mükemmel ilişkiler için teşekkür ediyorum.  Ayrıca Türk Metal Sendikası’na da teşekkürlerimizi sunuyorum. Ankara’daki tüm çalışanların temsilcisi olarak Münür Yavuz’a da Ankara’daki tesisin gelişimi, hem de bu yıl Ankara’da gerçekleşiyor olan BUS DAYS günlerinin düzenlenmesindeki desteği için teşekkür ediyorum. Bu yıl Ankara’da ilk kez otobüs günlerini düzenliyoruz ve sloganı: yeni gelenekleri keşfetmek. Aramızda binden fazla hem uluslararası konuk hem de dostlarımız bulunuyor ve amacımız, hem becerileri hem bilgi birikimimizi ve ürünlerimizi bir araya getirerek, onları önem verdiğimiz müşterilerimize sunabilmek” dedi. 

TÜRK METAL SENDİKASI GENEL BAŞKAN YARDIMCISI MUHARREM ASLIYÜCE

Dünyaya sağlıklı bakıyoruz 
Aslıyüce, MAN Türkiye’nin bugünlere geldiği süreçte geçilen darboğazların hala hafızalarında yer aldığını belirterek, “Bu salondakilerin büyük bölümü o sıkıntılı günleri bizzat yaşadı. Çarkların durma noktasına geldiği, belirsizliklerin hakim olduğu o dönemi hepiniz hatırlarsınız. Bugünün temelleri o dönemde atıldı. Çünkü o dönemde MAN Türkiye yönetimi, işçi çıkarmak yerine onlara sahip çıkmayı tercih etti, ‘kriz varsa bedelini beraber öderiz’ dedi. Onlara bu uygar ve hakkaniyetli yaklaşımlarından ötürü teşekkür ediyorum. Başta Sayın Münür Yavuz olmak üzere MAN Türkiye yönetimi ile fabrikanın çok değerli yönetim kadrosuna da buradan teşekkürlerimizi sunuyoruz. Kan kusup kızılcık şerbeti içtim diyen, bıçak kemiğe dayandığı anda bile duruşunu değiştirmeyen, fedakarlıkta sınır tanımayan, bu fabrikaya can veren, hayat katan o fedakar, cefakar işçi kardeşlerimize, üyelerimize de teşekkür ediyoruz. Kriz ne kadar derin olursa olsun, birlik beraberlik varsa, aşılamayacak zorluk yoktur. MAN Türkiye de işçisi ile işvereni, mavi yakalısı ile beyaz yakalısı, iki ayrı taraf değil de aynı geminin yolcuları olduğunun bilincine varmıştı. Bugün burada bir zafer varsa, bu başarı en tepe yöneticisinden en yeni işçisine, genel müdüründen sendika temsilcisine kadar MAN Türkiye’ye omuz veren herkesindir. Bu beraberliğin bütün kesimlere örnek olmasını diliyorum. Biz MAN Türkiye’nin emekçilerini gösterdiği bu tavrı önemsiyoruz. Dünyanın her yerinde siyasiler işverenle kol kola girmiş işçi haklarını buduyorlar. Burası MAN Türkiye, burası uzağı görebilenlerin yeridir. MAN Türkiye, dünyaya, Türkiye’ye sağlıklı bakan gözlerin eseridir. MAN Türkiye, sendikanın örgütlü işçinin eğitimli kaliteli disiplinli işgücünün, kıymetini bilenlerin eseridir. Ankara’nın bozkırında umutları yeşerten güzel yarınları inşa edecek, bu ekibi MAN Türkiye’yi, işvereni işçisi ile çalışanı ile yöneticisi ile ülkemizin dört bir yanındaki 180 bin metal işçisinin dostluk ve dayanışma duyguları ile selamlıyoruz” dedi.



BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANI FİKRİ IŞIK

Birinci faktör işgücü kalitesi 
Işık, konuşmasına bu yatırımın hayata geçmesinde emeği olan herkese teşekkür ettiğini belirterek başladı:  “Bu yatırımın Türkiye’de yapılması kararının verilmesinde bana göre birinci faktör; işgücünün kalitesidir. İşyerinin çalışanı ile kurduğu samimi güçlü, bağdır. Bu da üretimin kalitesine verimliliğine, yansımaktadır. Çalışanlarımız elinden gelenin en iyisini yapıyor, bu verimliliğe ve kaliteye yansıyor. Bu da kar artışı olarak ortaya çıkıyor. İşveren de elde edilen değeri işçi ile paylaşmakta kesinlikle cimri davranmıyor; başarının sırrı da burada. Birlikte çalışalım, birlikte üretilen değeri paylaşalım. Bugün burada bu tabloyu görmekten büyük memnuniyet duydum” dedi.

Güvenin göstergesi 
MAN’ın Almanya dışında ilk tesisini 1966 yılında Türkiye’de kurduğuna dikkat çeken Bakan Işık, “Bugün, bu tesis, Türkiye’de en büyük kompakt tesis konumuna ulaştı. MAN’ın Türkiye’deki hikayesi ilk olarak Hicaz Demiryolu ve 1912’deki Galata Köprüsü ile başlıyor. MAN Türkiye, son 15 yılda cirosunu 309 kat, ihracatını ise son 10 yılda 9 kat artırmıştır. Bu rakamlar MAN’ın Türkiye’deki başarısının aslında çok somut bir göstergesi.  Bugün 317 bin m2 alanda 1800 çalışanı ile her yıl yaklaşık 1500 otobüs üretiliyor. Yeni Neoplan üretim üssü ile bu sayıyı daha da artacak. Neoplan otobüslerin sadece Türkiye’de üretilecek olması istihdam ve ihracata önemli katkılar yapacak. Aynı zamanda ülkemiz otomotiv sanayinin tasarım kabiliyeti artacak. İmalat ve montaj teknolojilerimiz gelişecek. Otomotiv tedarik sanayimizin ürün kalitesi de yükselecek. Neoplan’ın,  üretimi için Türkiye’nin tercih edilmesi, şüphesiz Türkiye’ye duyulan güvenin de bir göstergesi. Bugüne kadar Türkiye’ye güvenen hiç kimse yanılmadı. İstikrarlı şekilde Türkiye’ye yatırım yapanlar hep kazandı.  Biz orta ve uzun vadeli yatırımları önemsiyoruz. MAN, bunlardan bir tanesi” diye konuştu. 

Otomotiv sektörü ihracatta 1 numara  
2012 yılında toplam otomotiv üretiminin 357 binli adetlerdeyken 2014 yılında 1 milyon 218 bin 848’e ulaştığını, ihracatın da 253 binden, 902 bine çıktığını belirten Bakan Işık, “İhracat gelirimiz de 3.3 milyar dolardan 18.1 milyar dolara geldi. Bu yıl otomotiv sektöründe ciddi bir üretim ve ihracat artışı yaşıyoruz.  Geçen yılın ilk iki ayına göre bu yılın ilk iki ayında toplam otomotiv ihracatı yüzde 32, otomobil ihracatı yüzde 21 arttı.  Otomotiv sektörü ihracatta birinci sıraya yükseldi. Otomotiv üretimi yüzde 34, otomobil üretimi yüzde 19 arttı. 2014 yılında Türkiye otomotiv üretiminde 17’nci sırada. AB’de otobüs üretiminde 1’inci, hafif ve ağır ticari araç üretiminde 2’nci sıradayız. Otomobil üretiminde ise,  7’nci, toplam üretimde ise 6’ncı sıradayız” dedi. 

Otomotiv test merkezi kuruyoruz 
Stratejilerinin Türkiye’yi otomotiv sektöründe üretim ve Ar-Ge üssü haline getirmek olduğunu belirten Işık, “Bu amacı gerçekleştirmek için dünyanın en iddialı otomotiv test merkezlerinden birini kuruyoruz. Merkez tamamlandığında TİB onay Ar-Ge ve trafik güvenliği gibi testleri, yerli imkanlarla yapacağız. Otomotiv sektörünün yurtdışında yaptırmak zorunda olduğu testlerin tamamını ülkemizde yapacağız. Bakanlığımızca verilen aksam ve araç tipi onay belgelerinin, uluslararası geçerlilik kazanmasına yönelik, gerekli mevzuat, güncelleme ve teknik servis ile onay kuruluşların altyapısını iyileştirme çalışmalarımız hızla sürüyor. Bakanlığımız koordinesinde sektör temsilcilerinden oluşan bir motor çalışma grubunu da kurduk. Bu çalışma grubu ülkemizde emisyon değerleri düşük, çevreci yerli dizel motor üretimi için rehberlik yapacak. Motor mükemmeliyet merkezi kurmak için de, adımlarımızı atıyoruz. Bakanlığımızca Türkiye Otomotiv Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı 2015- 2018 dönemi hazırlık çalışmalarını sürdürüyoruz. Otomotiv sektöründe AR-Ge ve tasarım kültürünün geliştirilmesi ile yeni teknolojilerin oluşturulması, büyük önem taşıyor. Sektörü tüm yönleriyle destekliyoruz. Toplam Ar-Ge merkezi sayımızı 176’ya çıkardık. Kısa zamanda bu sayının 200’ü geçeceğine inanıyorum, hedefimiz 500 Ar-Ge merkezi. Artık tasarım ofislerini de Ar-Ge merkezi gibi destekleyeceğiz. Meclis tatile girmeden, bu düzenlemeyi hayata geçirmek istiyoruz. Tasarım merkezinin yanı sıra buradan hizmet alan KOBİ’leri de destekleyeceğiz. Sadece 2015 yılında başta KOBİ’ler olmak üzere doğrudan verdiğimiz destek 1,5 milyarın üzerinde” dedi. 

Bakan Fikri Işık, sözlerini “Neoplan üretim tesisimizin, Akyurt’umuza, Ankara’mıza, ülkemize, sanayimize, MAN’a ve bütün çalışanlara, hayırlı olmasını diliyorum” diye bitirdi. 



NOTLAR... NOTLAR... NOTLAR...

2015’TE 1800 OTOBÜS ÜRETİMİ 

1966 yılında Ankara’da kurulan tesisler, “MAN’ın Almanya dışındaki ilk üretim merkezi ve aynı zamanda en büyük otobüs fabrikası. Akyurt’ta 317 bin m2’lik alanda 1,800 çalışanı ile üretim gerçekleştiriliyor. Tek vardiyada yıllık 2 bin otobüs kapasitesine sahip. Yıllık 1.500 adetlik üretim ortalamasına sahip olan fabrikada 2013’te 1.472 otobüs üretimi gerçekleştirildi. Bu yıl 1,800 otobüs üretimi planlayan MAN Türkiye, ilave olarak MAN bünyesinde üretilen tüm şasi ve otobüslerin kablo demetlerinin tek tedarikçisi konumunda. 

ÜRETİM YÜZDE 40 ARTIRILACAK

Mevcut üretim adedi yüzde 40 arttırılarak, fabrikanın tam kapasiteye ulaşması hedefleniyor. İhracatın da arttırılacağı öngörülürken, cironun ise daha yüksek bir gelişme göstererek, kısa vadede iki katına ulaşması planlanıyor. 

AR-GE MERKEZİ BÜYÜYECEK 

Halen 3.900 metrekarelik bir alanda 160 personel ile hizmet veren Ar-Ge merkezi, hem daha da büyütülecek, hem de personel sayısı arttırılacak.





Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159