Scania 125. yılını kutluyor

banner113

Bu yıl 125. yaşını kutlayan Scania, istikrarlı yükselişini devam ettiriyor. Scania, her geçen gün yenilikçi ve güvenilir araçlar üretmeye devam ederken, 125 yıllık tarihi boyunca da birçok yeniliğe imza attı.

banner114
TAŞITLAR 31.03.2016, 14:44 31.03.2016, 14:52 Taşıma Dünyası
Scania 125. yılını kutluyor
Karayolu taşımacılığına sunduğu geniş motor seçenekleri ve her türlü ihtiyaca cevap veren model gamı ile müşterilerinin çözüm ortağı olan Scania, 125. yaşını kutluyor. 

Scania, sadece araç satışı ile değil, hem satış hem de satış sonrasında sunulan hizmetlerle de müşterilerinin her zaman yanında yer alıyor. Scania’nın, düşük yakıt tüketimi işletme maliyetlerini azaltırken, üstün konforu kullanıcısı için büyük rahatlık sağlamakta. 125 yıllık deneyimi ile pazara sunduğu modellerinde barındırdığı üstün teknoloji, sağlamlık ve zor koşullara uygun altyapısı ile işletmelerin en büyük yardımcısı ve örnek marka olma özelliğini her zaman koruyor.

Scania’nın başarılarla dolu 125 yılı

Scania’nın efsanesi, 1891'de Södertälje'de demiryolu vagonu üretimi için bir fabrikanın kurulmasıyla başladı. İsmi kısaca Vabis olarak bilinen bu şirket kısa süre sonra aynı zamanda otomobil ve kamyon da geliştirip üretime geçti.

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte motorlar hacim olarak daha da küçüldü ve esnekleşti. Bu dönemde Scania'nın ilk endüstriyel motoru 1905 yılında İsveç, Stockholm’deki itfaiye teşkilatına teslim edildi. İtfaiyeciler bu 24 beygirlik motoru, su pompasında kullandılar.

1911 yılında üretilen ilk yolcu otobüsü ise otoritelerden tam not aldı. “Yeni otomobil mükemmel performans sergiledi.” yorumunu getiren Nordmarkens Automobiltrafik kurulundaki yerel operatör, İsveç’te üretilen ilk yolcu otobüsü olan Scania-Vabis otobüsünü test ettiğinde çok memnun kaldı. 

Scania, 1923’te tasarlayarak ürettiği yeni bir dört silindirli motor ile ağır ticari araç sektöründe gücü ve dayanıklılığı konusunda büyük ses getirmişti. 1936 yılı ise Scania’nın ilk dizel motorunun yollara çıkış yılı oldu. Scania otobüsünde kullanılan bu dizel motor sessizliğinin yanı sıra performans açısından da hayranlık uyandırdı. 

1950’lerin sonuna gelindiğinde Scania-Vabis 75 serisinin satışlarına başladı. Bu serinin satışı 1970’li yıllara kadar devam etti ve şirket bünyesinde tüm zamanların en uzun ömürlü modeli oldu.

1960’lı yılların sonunda ise Scania bir efsane meydana getirdi. 350 beygir gücündeki V8 motorunun tanıtımını yaptı. V8 motoru çıkardığı muhteşem sesi ile büyük ilgi gördü.

1980’de 2-serisi’ni ve 1988’de 3-serisi’ni tanıtan Scania, bir yıl sonra “Uluslararası Yılın Kamyonu” ödülünü alma başarısı gösterdi. 1991 yılında ise Scania, 100. yılını 65 bin seyircinin izlediği ve Streamline tanıtımının da yapıldığı eşsiz bir gösteriyle kutladı. Bu başarı 4-serisi’nin tanıtılmasıyla devam etti. Yine birçok özelliğiyle sektöre öncülük yapan ve 1995’te üretilen 4-serisi de aynı ödülün sahibi oldu. 

Scania, 2010 yılında üretilen yeni V8 motoru ile 730 bg’lik motorun tanıtımını gerçekleştirdi. 2013 yılında ise yeni Streamline yıllar süren araştırma ve geliştirmenin sonucu ortaya çıktı. Yeni ürün gamı en son çevresel taleplere uygun olarak tasarlandı ve Euro 6 motorlarda yüzde 8’e kadar yakıt tüketiminde tasarruf sağlandı.

2015’te 150 bininci kamyonunu teslim ederek teknoloji konusundaki üstünlüğünü sergileyen Scania, elde ettiği başarılarla global alanda adından söz ettiriyor. Geleceğe yaptığı yatırımlarla teknoloji konusunda da öncü olmaya devam eden Scania, Türkiye yollarına 2016 yılında Euro 6 motor seçeneği ile çıkıyor.

Doğuş Otomotiv ve Scania 

Türkiye’de, Doğuş Otomotiv Servis ve Ticaret A.Ş. tarafından faaliyetleri sürdürülmekte olan Scania; Doğuş Otomotiv bünyesinde bulunan toplam 20 Yetkili Satıcı ve Servis noktası, orijinal yedek parça bulunabilirliği ve acil yol yardım hizmetleri ile kullanıcılarının ihtiyaçlarına her alanda cevap vermektedir.

Scania logosunun efsanesi 

Scania’nın logosunda bulunan gövdesi aslan, kafası ve kanatları kartal olan mitoloji yaratığı “Griffin” güç, çeviklik, değeri keşfetme ve koruma anlamları içeriyor. 

1901 yılında ortaya çıkan Scania logosu, bir bisiklete ait pedal çevirme kolunun ortasında yer alan Griffin başını sembolize ediyordu. Başında altın bir taç bulunan bu kırmızı Griffin, aynı zamanda 1473’ten beri Malmö şehrinin de sembolüydü. 

Pedal çevirme kolunun yerini yuvarlak halkaların aldığı Saab-Scania dönemi (1969-1995) hariç uzun yıllar korundu. 1969‘dan 1984’e kadar, firma simgesi olarak, sadece SCANIA ismini taşıyan bir logo kullandı. 1995’de, simge hakkında yapılan tartışmalardan sonra, pedal çevirme kolu ve Griffin’li sembol, modernize edilerek yeniden kullanılmaya başlandı.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159