Tourismo, Avrupa’nın bir numaralı seyahat otobüsü

banner113

Mercedes-Benz Türk, 22 yılda 22 bin üretimle Tourismo’yu birinci sıraya çıkardı.

banner114
TAŞITLAR 03.04.2016, 11:27 03.04.2016, 12:13 Taşıma Dünyası
Tourismo, Avrupa’nın bir numaralı seyahat otobüsü


Erkan YILMAZ / HIRVATİSTAN-SPLİT

Tourismo, hem Türkiye yollarında hem de 50’den fazla ülkenin yollarında sahip olduğu teknolojik donanım ve konforuyla seyahatlere ayrıcalık sunuyor. Seyahat otobüslerinin gözdesi ve otobüs işletmelerinin favorisi Tourismo, üretimine başlanan 1994 yılından bugüne kadar büyüyen ürün gamı ile her müşteri grubuna hitap eden bir ürün ailesi haline geldi.  
Mercedes-Benz, Tourismo ürün grubu ile 2015’te büyük bir başarıya da imza attı. İlk modelin lansmanından bu yana 22 bin adetten fazla üretilen Tourismo ailesinde 6 ürün bulunuyor. Tourismo, 50’den fazla ülkeye ihraç edildi. İkinci nesil Tourismo, 2015’teki 2042 adetlik satışı ile rekor kırarak altın yıllarını yaşıyor. Aslında bu rakamlar Tourismo’nun kendine adına konuşması için bile yeterli. Çünkü hiçbir güncel seyahat otobüsü, Tourismo’nun adet sayısının yanına dahi yaklaşamıyor.

Tourismo ailesi Hırvatistan’ın Split şehrinde 16-17 Mart tarihlerinde düzenlenen etkinlikle tanıtıldı. 16 Mart Çarşamba günü, etkinlik Tourismo araçların test sürüşü ile başladı. Test sürüşleri 17 Mart Perşembe günü de sürdü.  Türk ve yabancı mensupları olarak 10 metrelik Tourismo K, yaklaşık 12 metre uzunluğa sahip klasik çift akslı yüksek tavanlı Tourismo, 13 metre uzunluğa sahip üç akslı Tourismo M modeli yine 13 m uzunluğa sahip çift akslı Tourismo M/2, 14 metre uzunluğa sahip amiral gemisi Tourismo L ile Split’in doğal güzellikleri arasında Tourismo ile seyahat keyfi yaşadık. 

Tourismo’nun başarı stratejisi 
Basın toplantısında Daimler Otobüs Grubu Pazarlama, Satış ve Satış Sonrası Hizmetler Başkanı Ulrich Bastert, Ürün İletişimi Kamyon ve Otobüs Avrupa Sorumlusu Uta Leitner ve Otobüs Grubu Mercedes-Benz Otobüsleri Eğitim Yöneticisi Frank Mandel açıklamalarda bulundu. Tourismo’nun başarısının temelini açık bir stratejinin oluşturduğuna dikkat çeken Ulrich Bastert, “Tourismo herkese hitap eder. Tüm kullanım alanları ve şirketler için ideal olmakla birlikte ekonomik, konforlu ve güvenlidir. Tourismo; yeni konfor koltuk başlıklarına sahip yolcu koltukları, şehirlerarası otobüsler için özel donanımlar, en yeni WLAN teknolojisine sahip eğlence sistemleri ile güçlü AEBS acil fren asistanına sahip güvenlik teknolojisiyle gelişmiş ve son derece moderndir” dedi.

Tüm zamanların yeni rekoru
Tourismo ile 2015’te tüm zamanların yeni rekorunun elde edilmesinin mutluluğunu yaşadıklarını da ifade eden Bastert, “Türkiye, rekorun kırıldığı 2015 yılının güncel sıralama listesinde Almanya, Fransa, İngiltere ve İtalya’yı geride bırakarak birinci sıraya yerleşti. Geçtiğimiz yıl sadece bu 5 ülke toplamda 1.425 adetlik Tourismo ile muazzam bir rakama ulaştı” dedi. Ekonomik ve çok yönlü bir seyahat otobüsü arayışı içinde olan şirketlerin Tourismo'yu göz ardı etmesinin mümkün olmadığına dikkat çeken Bastert, “Çok yönlü program çeşitliği, yolcu konforu, sürücü uyumluluğu ve ekonomiklik birleşerek eşsiz bir ürün ortaya koyar. Programın sürekli geliştirilmesi ve iyileştirilmesi sayesinde, artık her şirket kendi kişisel Tourismo’suna sahip olabilir” dedi.

2006 yılında yeni bir yıldız doğar
Uta Leitner de, Tourismo ailesinde 6 çeşit ürün olduğunu belirterek, “Tourismo’nun ikinci kuşağı şu anda üretimde. 12 binden fazla üretilen Mercedes-Benz Tourismo'dan sonra yeni Tourismo ile 2006 sonbaharında yeni bir yıldız doğdu” dedi.

Engelli donanım maliyeti
Frank Mandel de, engelli donanımının 2016 yılı itibariyle Almanya’da zorunlu olduğuna dikkat çekerek, “Eski araçlarda engelli donanımını yapmak mümkün, ama çok yüksek maliyetli bir iş olur. Yeni araçlarda ise engelli donanımının maliyeti 30 bin Euro” dedi. ■

ÖNE ÇIKANLAR... ÖNE ÇIKANLAR... ÖNE ÇIKANLAR...

Onun adı var...
Mercedes-Benz O 350 Tourismo, 1994 yılının sonbaharında ilk kez görücüye çıkar. Bu, adı olan yıldızlı ilk otobüstü. Yüksek tavanlı lüks O 404, teknik ve donanıma yönelik en yüksek gereksinimleri karşılıyorken, Türkiye'deki otobüs fabrikasında üretilen yeni O 350 Tourismo da Business sınıfındaki yerini alır. 

Çift akslı, yüksek tavanlı O 350 Tourismo, büyük ölçüde önceden üretilmiş sadece 12 m uzunluğu ve tam donanımı ile piyasaya sunularak gelenekleri yıkar. 14,6 l motor hacmine ve 280 kW (381 BG) güce sahip V8 turbo dizel motor ile altı ileri vitesli mekanik şanzımandan -daha sonra elektronik pnömatik vites (EPS) ile- oluşan tahrik de zamana uygundur.

10 bin yüksek tavanlı otobüs
O 350 Tourismo kısa süre içerisinde en çok satanlar arasına girer. Tanıtımdan 4 yıl sonra 1998‘de daha önce Türkiye’de satışa sunulan süper yüksek tavanlı SHD ile destek gelir. Bunu,1999’da bir revizyon takip eder.
Mercedes-Benz aynı adımda iç donanımı da yeniler. Yapı numarası model tanımından çıkartılır ve seyahat otobüsünün adı artık Mercedes-Benz Tourismo olur.
Lansmandan on yıl sonra "Edition 10.000" özel modeli ile büyük bir jübile kutlanır. Tourismo, ortalama bin adet yıllık üretim ile Avrupa'nın en başarılı seyahat otobüsü olur. 

İkinci nesil Tourismo 
12 binden fazla üretilen Mercedes-Benz Tourismo'dan sonra yeni Tourismo ile 2006 sonbaharında yeni bir yıldız doğar. Tourismo, yüksek tavanlı olarak artık 12,1 ile 14,0 m uzunluğa kadar çift ve ilk kez üç akslı olarak sunulur. Emniyet donanımı elektronik stabilite sistemi ESP'dir.
Tahrik aksamı için 260 kW (354 BG) ile 315 kW (428 BG) aralığında güce sahip sıralı 6 silindirli motor ve altı ileri vitesli mekanik şanzıman tipiktir. Tourismo, BlueTec motor teknolojisi ile Euro IV emisyon sınıfı için uygundur. İstanbul'da bulunan Hoşdere fabrikasında gerçekleştirilen kataforetik daldırma boyama sayesinde korozyon önlemi optimize edilir. 
2009 yılında Tourismo RH’nın da dahil olmasıyla program genişler. Çift aksa sahip yüksek tabanlı; üst sınıf tarifeli seferlerde, şehiriçinde, gezi ve kısa seyahatlerde kullanılabilir. Tüm Tourismo'lar artık istek üzerine Mercedes-Benz GO 240-8 PowerShift 8 vitesli tam otomatik şanzıman ile donatılır. 

Rekor sayılar ve jübileler
Yeni Tourismo da kısa süre içerisinde en çok satanların arasına katılır. 2008 yılında ilk kez 1266 adet yıllık üretim ile bin adet sınırını geçer. Mercedes-Benz, Şubat 2012'de ikinci nesil 5 bininci Tourismo'yu satışa sunar. Aynı zamanda 1994'ten bu yana toplam satış adedi 20 bine ulaşır.

Geleceğe hazır
Tourismo, yine 2013 yılında gelecek için hazırlanır. Otobüslerde Euro VI emisyon sınıfı uyarınca 10,7 l motor hacmine sahip ve 265 kW (360 BG) ile 315 kW (428 BG) arasında güç üreten yeni sıralı 6 silindirli motorlar yer alır. Aynı adımda Tourismo K'ye, 10,3 m uzunluğa sahip kompakt bir seyahat otobüsü eklenir. 
2014 yılında acil fren asistanına AEBS (Advanced EmergencyBrakingSystem) ve şerit asistanına sahip Tourismo tanıtıldı ve 2015'in başında standart donanım olarak sunulmaya başlandı.

Mercedes-Benz, 2015 yılının sonbaharında üretime başlandıktan 9 yıl sonra güncel neslin 10 bininci Tourismo aracını teslim eder. Tourismo, toplamda 22 binden fazla satış adediyle tartışmasız Avrupa'nın bir numaralı seyahat otobüsü. ■


TOURISMO ÖZELLİKLER 

Tipik özelliği, pürüzsüz ve sade bir karosere sahip olması. Yan paneller kolayca kaplanabilir ve temizlenebilir. Ön ve arka kısım markaya özgü tasarıma sahip. 

2010 mm'lik ayakta durma yüksekliğine sahip orta koridor, boyu uzun yolcular için de uygun. Yolcular konforlu Travel-Star koltuklarında yerlerini alırlar. Bunlar, donanıma bağlı olarak Travel Star Eco (Türkiye Koltuğu) veya Travel Star Xtra’dır. 

İsteğe bağlı olarak Softline veya Luxline döşemeleri sunulur. Tourismo RH modelinde, standart olarak fonksiyonel şehirlerarası koltuk düzeni Inter Star Eco kullanılır, isteğe bağlı (opsiyonel) ise Travel Star Eco seyahat otobüsü koltuk düzeni sunulur. 

Türkiye için, özel olarak geliştiren Tourismo 16 RHD 2+1 araçlarda kullanılan daha geniş MB Relax koltuklar kullanıldı.

Yeniliklerden birisi, yolcu koltuğu için isteğe bağlı olarak sunulan konfor koltuk başlıkları. Sırt dayanağını 40 mm kadar yükseltir ve ayrıca kademesiz olarak 85 mm dışarıya doğru çekilebilir. Yeni konfor koltuk başlıkları, Travel Star Eco ve Travel Star Xtra koltuk düzenleri Tourismo'nun tüm yüksek tavanlı modelleri için mevcut. 

Yeniliklerin bir diğeri ise, koltuk döşemelerinde kullanılan klasik derinin yerini alan "Composition" döşeme malzemesi. "Composition", deri liflerinden oluşur, damarlıdır, hava geçirgendir ve derinin tüm olumlu özelliklerine sahiptir. 

İsteğe bağlı olarak, her çiftli koltuk için yolcuların yanında bulundurduğu cihazların elektrik beslemesine yönelik bir veya iki 230 voltluk priz var. 

Engelli kaldıracı ve sandalye alanları 

Tourismo’da yolcuların hiçbir engelle karşılaşmadan seyahat edebilmeleri için özel donanım olarak sunulan engelli kaldıracı ve tekerlekli sandalye alanları mevcut. Kaldıraç sağ ön aksın arka tarafından, bagajda bulunan ek bir kapıya sahip bölmede bulunuyor. Birer tane olmak üzere tekerlekli sandalye alanları tahsis edilebilir. 
Bu durumda normal yolcu koltukları, yukarıya doğru kaldırılabilir oturma alanına sahip çiftli sinema koltuğu şeklinde monte edilir. Bu koltuklardan sağda ve solda olmak üzere toplam dört tanesi kızaklar üzerine yerleştirildi. Hızlı kilit düzenekleri sayesinde göz açıp kapatıncaya kadar birbirine geçerler ve bir tekerlekli sandalye için yer açılabilir. Kızaklar ayrıca tekerlekli sandalyelerin güvenli bir şekilde tutturulması için uygun.

Kullanıcı dostu geniş kokpit

Sürücü kokpiti geniş ve kullanıcı dostudur. Anlaşılır göstergeler, bilgilendirici ekran ve joystick vitesi (Türkiye’de opsiyonel) dahil olmak üzere son derece ergonomik kullanım ile rahat bir çalışma yeri sunar. 

Mükemmel ayarlanmış tahrik aksamı

Tourismo’nun motoru, şanzımanı ve arka aksı tek bir elden üretildi. Güç aralığı, modele bağlı olarak 260 kW (354 BG) ile 315 kW (428 BG) arasında farklılık gösteriyor. Şirketler, Mercedes-Benz GO 250-8 PowerShift 8 vitesli tam otomatik şanzımanı tercih eder. 

Güvenlik

Elektronik Stabilite Programı (ESP), Anti Blokaj Sistemi (ABS), Anti Patinaj Kumandası (ASR), Sürekli Fren Sınırlayıcısı (DBL) ve Fren Asistanı (BAS) her Toruismo'da mevcut. Şerit asistanı ile acil durum fren asistanı AEBS (Advanced Emergency Braking System) de standart donanım olarak araçlarda yer alıyor.

Standart donanımda yer alan motor odasında bulunan detektör hattına sahip yangın ikaz sistemi, sürücüyü tehlike durumunda uyarıyor. 

Tourismo isteğe bağlı olarak örneğin yağmur ve aydınlatma sensoru, lastik basınç kontrolü (TPM=Tire Pressure Monitoring), Xenon kısa far ile bagaj içi yangın detektörü (TR’de seri) veya motor odasında bulunan yangın söndürme tertibatı gibi diğer emniyet bileşenleri ile tamamen kişisel kullanıma uygun olarak donatılabilir.

Tourismo (uzunluk 12,14 m), Tourismo M/2 ve M (her biri 12,96 m) ve Tourismo L’dir (13,99 m). Yüksekliği, ortaya konumlandırılmış tavan üstü klima tertibatı da dahil olmak üzere daima 3,62 m'dir. Tourismo 16 RHD 2+1 araç da araç yüksekliği 2+1 koltuklandırmanın düz zemine yerleştirilmesi sebebiyle 3,71 m’ye yükseltildi. 

Yaklaşık 12 metre uzunluğa sahip çift akslı Tourismo her işin üstesinden gelir. 13 metre sınıfında ise çift akslı Tourismo M/2, Türkiye’de Tourismo 16 RHD 2+1 ile üç akslı Tourismo M bulunuyor. 

Tourismo M/2, çok yolcu ve geniş bagaj kapasitesi demektir. Tourismo 16 RHD 2+1, araca özel olarak geliştirilmiş MB Relax 2+1 koltukları ile yolcularına konfor, işletmecilere ise ekonomik işletim sağlar.

Tüm yüksek tavanlı otobüslerde modeline göre 265 kW (360 BG), 290 kW (394 BG) veya 315 kW (428 BG) ve 1700, 1900 veya 2100 Nm azami torka sahip 10,7 l motor hacimli ve sıralı 6 silindirli Mercedes-Benz OM 470 motoru bulunuyor. Üç akslı Tourismo M ve Tourismo L modelinde her zaman en güçlü motor kullanılır. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159