OTAM’da Emisyon Ve Motor Testleri Ona Emanet

banner113

İTÜ ARI Teknokent yerleşkesinde yer alan Emisyon ve Mekanik Laboratuvarları Müdürlüğü’ne Yüksek Mühendis Saadet Atak atandı. Saadet Atak, otomotiv sektörümüzün ilk ve tek test laboratuvar kadın müdürü oldu.

banner114
TEKNOLOJİ 31.10.2018, 15:07 31.10.2018, 15:20 Taşıma Dünyası
OTAM’da Emisyon Ve Motor Testleri Ona Emanet
İTÜ ARI Teknokent yerleşkesinde yer alan Emisyon ve Mekanik Laboratuvarlarında; araç ve güç aktarma organları, titreşim ve akustik, dayanım ve ömür testleri alanlarında çözümler sunan OTAM; Emisyon Laboratuvarları Müdürlüğü’ne yüksek mühendis bir kadın yöneticiyi atadı. Yüksek mühendislik, emisyon ve motor teknik bilgisi gerektiren bu göreve gelen Saadet Atak, otomotiv sektörümüzün ilk ve tek test laboratuvar kadın müdürü oldu. Saadet Otak, Taşıma Dünyası’nın sorularını cevaplandırdı. 

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

Temel bilimlerden fiziğe olan ilgim nedeniyle, 6. olarak girmeye hak kazandığım İTÜ Fizik Mühendisliği’nde eğitimim devam ederken, otomotive ilgimden dolayıikinci ana dal olarak İTÜ Makine Mühendisliği eğitimi de aldım. İTÜ Formula SAE takımına katılarak Türkiye’nin ilk Formula SAE aracının emme manifoldu tasarımını yaptım. 2010 Michigan yarışlarında Türkiye’nin ilk Formula SAE ekibi içinde ilk kadın mühendis olmanın gururuyla okulumu temsil etmekten mutluluk duydum. Lisans eğitimimi tamamladıktan sonra OTAM’da çalışma hayatına başladım. Proje Mühendisi olarak başladığım çalışma hayatıma Test Laboratuvarı Ekip Lideri olarak devam ettim. AVL’de5 yıl binek araçtan hafif ticari araca kadar motorkalibrasyonu konusundaçeşitli projelerde görev aldım. Bu sürede İTÜ Otomotiv Anabilim Dalı’nda yüksek lisansımı, tez çalışmamı motor üzerine yaparak tamamladım. Bu sene ortasında da OTAM’aLaboratuvar Testleri Müdürü olarak geçtim.Emisyon laboratuvarlarında taşıt ve motor üzerinde çeşitli testler ile otomotiv sektörüne hizmet vermeye devam ediyoruz.

Sektörümüzde kadın yönetici sayısı erkeklere göre az. Bu sektörde çalışmayanasıl karar verdiniz?

2000 yılı, Formula 1, Avusturya Grand Prix’in Start’ını izledikten sonra “yarış arabası motoru yapmalıyım” dedim. Babama otomobil ve kamyonumuzun tamir işlerinde yardımcı oluyordum. O zaman sadece tamir işleriyle kalmayıp kökten motora müdahale etmem gerekiyordu. İTÜ Fizik Mühendisliği okurken, ikinci anadalım İTÜ makine mühendisliğine başladığımda bu sektörde kadın mühendis sayısının az olduğunu o zaman fark ettim. Çalışma hayatına başladığımda otomotiv sektöründe motorlara yakın olmanın verdiği mutlulukla, sektörde kadın olmanın zor olabileceğini düşünmedim. Tabi laboratuvarda test yaparken çok sevdiğim topuklu ayakkabılarımı giyemiyordum ama sevdiğim işi yapıyordum ☺. Otomotiv sektörünün bir parçası olma arzusu sektörde kadın yönetici olmama kadar ilerlememe yardımcı oldu. 

OTAM’ısektördeki konumu açısından nasıl değerlendiriyorsunuz? OTAM’da ne gibi testler yapıyorsunuz?

OTAM’da motor/taşıt emisyon, güç, dayanım/ömür, arge çalışmaları gibi testleri gerçekleştirdiğimiz emisyon laboratuvarlarımız mevcut. Bunun dışında araç komponentbazlı,aks, ayna dayanım testleri gibi,testlerimizi de mekanik laboratuvarımızda gerçekleştiriyoruz. Yarıanekoik (yarı yankısız) test laboratuvarımızda, taşıt iç gürültü testlerinden motor gürültü haritasının çıkarılmasına kadar, çok çeşitli titreşim gürültü testlerini yapabiliyoruz. Müşterilerimizin talep etmesi durumunda sadece OTAM laboratuvarlarında değil ayrıca sahada da dış gürültü ölçümleri gibi çeşitleri testleri gerçekleştiriyoruz.

Kariyeriniz boyunca unutamadığınız bir anınızı bizimle paylaşır mısınız?

Motor kalibrasyon işine başladığım ikinci gün müşterimizin üretim yaptığı fabrikaya test yapmak için gitmiştik. Oryantasyon eğitiminin uygulamalı olarak yapıldığını düşünmüştüm ☺. Bu kadar hızlı işin içine girmek çok hoşuma gitmişti. 

Çalışanlarınızınmotivasyonunu sağlamak için neler yapıyorsunuz?

OTAM’da yaptığımız işlerin gururunu birlikte yaşıyoruz. Dolayısıyla OTAM’daki herkesin bu gururun ortaya çıkmasında bir katkısı olduğunu elimden geldiğince iletmeye çalışıyorum. Hepimizin deneyimlerini ve yenilikçi fikirlerini hiç tereddüt etmeden paylaşma imkânı yaratmaya çalışıyorum. Hem bireysel hem de OTAM olarak gelişmeye her zaman açık olduğumuzu ve hepimizin fikirlerinin çok değerli olduğunu vurgulamaya çalışıyorum. Böylece hepimiz hem birbirimize yardım etmeye çalışırken hem de kendi fikirlerimiz ile sistemin gelişmesi için de çalışıyoruz. Tabi arada İTÜ ARI Teknokent yerleşkesinde olmamızın avantajlarını da kullanarak, öğle yemeklerimizi deniz manzarası eşliğinde yemeği de ihmal etmiyoruz.  

Şirketiniz yeni mezunlara ve öğrencilere ne gibi fırsatlar sunuyor?

Lisans/yüksek lisans eğitimi esnasında OTAM laboratuvarlarında uzun dönem staj imkânları ile henüz üniversite hayatını tamamlamamış olan arkadaşlarımız için çalışma hayatının da imkânlarından yararlanmasını sağlıyoruz. Uzun dönem stajlarını OTAM’da yapan arkadaşlarımıza okul sonrası isterlerse çalışma hayatına OTAM’da başlama imkânı sunuyoruz. Ayrıca çok çeşitli projelere imza attığımız için arkadaşlarımız bitirme tasarım projelerini OTAM laboratuvarlarındaki imkanlar dahilinde gerçekleştirebiliyorlar.

Yeni mezun arkadaşlarımızın yenilikçi ve taze fikirlerini uygulayabilecekleri imkânları sunmaya çalışıyoruz. Ayrıca lokasyon ve kampüs ortamında profesyonel çalışma hayatına başlamak için OTAM güzel bir fırsat.

OTAM’da çalışmak isteyen kişilerde aradığınız özellikler nelerdir?

Aktif, öğrenmeye açık, aynı zamanda öğretmeye de açık arkadaşlar ile çalışmak isteriz. Aynı zamanda takım çalışması önemli bir unsur, bunu da göz önünde bulunduruyoruz. 

OTAM’ın gelecek hedefleri nelerdir? Gelecekte ne tür çalışmalar yapmayı planlıyorsunuz?

Sektörün mevcut ihtiyaçlarını karşılamaya devam ederkenileri araç teknolojileri kapsamında yeni ihtiyaçlara cevap verebilmek adına yeni test imkanlarını da araştırıyor geliştiriyoruz. Bunların içinde en önemlilerinden biri elektrikli araç testleri için yenilikçi çözümler üretmek. Ülkemizdeki otomotiv firmalarına test imkanları sunmaya devam ederken ihracatımızı arttırmak için de çalışmalar yürütüyoruz. Yakın bir zamanda başta Almanya ve İtalya’ya ihraç yapmaya başlıyoruz.

Sizinle aynı işi yapan uluslararası firmalar arasında yerinizi nasıl değerlendiriyorsunuz?

Gerek nitelikli personelimiz gerekse test cihazlarımızla 15 seneyi aşkın global markalara başarı ile hizmet vermekteyiz. Ülkemiz adına önemli bir görevi yerine getirdiğimizi düşünüyoruz. OTAM’ın bazı testlere cevap verememesi halinde, ülkemizdeki bazı üreticiler İngiltere’ye, Fransa’ya, Romanya’ya teste gitmek zorunda kalırlar. Ülkemizdeki global marka üreticileri, yurtdışı yerine OTAM’ı tercih ediyor ve biz de nitelikli personel ve test donanımlarımızla ihtiyaçlarını başarıyla karşılıyoruz. Hatta bu sene Avrupa’daki firmalara da teklifler vermeye başladık. Çok yakın bir süre içinde, test çözümü ihracatı da yapmış olacağız.

Bildiğiniz gibi elektrikli otomobillerin sayısı gün geçtikçe artıyor, elektrikli otomobiller üzerine test çalışmalarınız nelerdir? 

Laboratuvarlarımızda çeşitli çevrimler ile elektrikli araçlar özelinde menzil testlerini gerçekleştirmeye başladık. Ayrıca sektörün ihtiyacı olan ekipmanları da temin ederek elektrikli araç arge testlerinin her aşamasında destek olmaya çalışıyoruz. 

OTAM olarak sadece otomotiv sektörüne mi hizmet veriyorsunuz?

Ağırlıklı olarak otomotiv sektörüne hizmet versek de, raylı sistemler, savunma sanayine de test çözümleri sunuyoruz. Beyaz eşya sektöründe de, özellikle yarı anekoik test laboratuvarımızda gürültü testlerini gerçekleştiriyoruz. 

Sektörde kadın yönetici sayısının artmasına yönelik düşünceleriniz nelerdir?

Sektörde kadın mühendislerin sayısı her geçen gün artmaya devam ediyor. Kadın yöneticilerin sayısının da artmasıyla otomotiv işinin sadece erkek işi olmadığı daha geniş kitlelere yayılmış oldu. Bu sayede otomotiv sektöründe iş ayrımı yapılırken nitelikli eleman değerlendirmesi ön plana çıkmış oldu. Erkek işi – kadın işi gibi ayrım yerine, sektöre fayda sağlayacak beyin gücü ortaya çıkmış oldu. Kadın yönetici sayısı artmaya devam ederek, toplum tarafından, işlere atanan eril yada dişil ünvanlar ortadan kalkıp, yenilikçi ve yaratıcı beyinler erkek-kadın ayrımı yapmadan ortak çalışarak sektörü daha üst seviyelere taşıyacaktır. 




Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159