Trafik Kazalarında Cep Telefonu Etkisi

banner113

Sürücülerin sürüş sırasında Cep Telefonu ile konuşmaları veya yazışmaları kazalara neden olmaktadır.

banner114
TEKNOLOJİ 30.07.2019, 15:51 30.07.2019, 16:05 Taşıma Dünyası
Trafik Kazalarında Cep Telefonu Etkisi
İkibinli yılların başlarında ülkemizde ABS’li otobüslerin devreye girmesiyle yoğun bir şekilde “Cep Telefonu ABS’yi etkiliyor mu?” sorusu sorulmakta ve otobüslerde yolculardan cep telefonlarını kapatmaları istenmekteydi. Gerçekte ABS ve tesisatı elektromanyetik alan (EMC) testinden geçtiği için, kabloların yaralanması veya bu tesisata dışardan müdahale dışında, bu olasılık mümkün değildi. Kısa süre içinde ABS’nin değil sürücülerin cep telefonundan etkilendiği ortaya çıktı.
 
Sürücülerin sürüş sırasında Cep Telefonu ile konuşmaları veya yazışmaları kazalara neden olmaktadır. Bunun nedeni sürüş sırasında sürücünün sadece gözünün yoldan uzaklaşması değil, dikkatinin de konuşulan veya yazışılan konuya kaymasıdır.
 
Sürücülere kazaya neden olmadan cep telefonuyla konuşma ve mesaj yazma olanağı verecek teknik altyapı ancak beşinci seviye “kendigider” (otonom) araç teknolojisiyle 2030’dan sonra mümkün görülmekte. Peki, 2030’a kadar ne olacak?
 
ABD'de 2015'de 30bin olan trafik kurban sayısı 2016'da 36bin, 2017'de 40bine çıktı ve 2018’de 40binde sabit kaldı. Bu artışta baş şüpheli, özellikle genç sürücülerin, cep Telefonu ile mesaj yazmaları ve okumaları. ABD'de yılda 4bin kişinin (yaklaşık 8 kişi/gün) bu nedenle yaşamını yitirdiği tahmin edilmekte. Bu nedenle ABD’de sürüş sırasında Cep Telefonu kullanımının cezaları artmakta ve kullanımı sınırlayan bazı yazılımların zorunlu olması tartışılmaktadır.
 
2014’de Teksas ve 2017’de Kaliforniya’da olan iki kaza ve ardından yaşanan hukuksal süreç sonrası bir telefon üreticisinin 2014’de patenti onaylanan Araç kullanırken rahatsız etme” uygulamasını Ekim 2017'de devreye alması bu çabaların bir sonucu.
 
ABD'de bir telefon hizmet sağlayıcısının da telefon markasından bağımsız “Bekleyebilir” adıyla sunduğu bir uygulama var. Bazı yazılım şirketlerinin de benzer uygulamaları kullanıcıların hizmetine sundukları biliniyor.
 
Bu uygulamalar Bluetooth’la telefonuna bağlı olan sürücünün araç kullanırken mesaj yazmasını veya okumasını, hızlı arama dışında telefon çevirmesini ve dışardan aranmasını engelliyor. Bu sırada arayan kişiye “Şu anda araç kullanıyorum, sizi sonra ararım veya mesajınızı okuyup yanıtlarım” gibi haber veriyor.
 
Türkiye'de 2018 yılında 6675 kişi trafik kazalarında yaşamını yitirdi. Bu sayının nüfusa oranı 81 kişi/milyon nüfus. Bu oranın AB ortalaması 49 kişi. AB’de bu ortalamanınen kötü olduğu ülke Romanya 96 kişi ve bir üstünde Bulgaristan 88 kişi dir.
 
Türkiye’de 2019 yılının ilk altı ayında trafik kazalarında olay yerinde 1054 kişi yaşamını yitirdi. Bu sayı 2018 yılının ilk altı ayına göre %35’lik bir azalma ve bu azalmanın devam etmesi durumunda da Trafikte 2020 Hedefinin tutacağı anlamına gelmektedir. 
 
Türkiye’deki cep telefonu hizmet sağlayıcılarının telefon markasından bağımsız geliştireceği ve başlangıçta gönüllü olarak devreye alınacak benzer bir uygulamayla sürüş sırasında bazı cep telefonu işlevlerinin sınırlaması trafik güvenliği açısından çok yararlı olacaktır. Bu uygulamayı sunacak hizmet sağlayıcıları trafik kaza ve ölümlerini azaltırken araçtakileri de hayata bağlayacaktır.
 
Alpay Lök
Mak.Y.Müh 





Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159