UND ve Sabancı Üniversitesi arasında Lojistikte stratejik işbirliği

banner113

Sabancı Üniversitesi ve Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) stratejik bir işbirliği ile “Lojistik Laboratuarı” hayata geçiriliyor.

banner114
TEKNOLOJİ 04.01.2016, 14:10 04.01.2016, 14:20 Taşıma Dünyası
UND ve Sabancı Üniversitesi arasında Lojistikte stratejik işbirliği
Sabancı Üniversitesi ve Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) stratejik bir işbirliği ile “Lojistik Laboratuarı” hayata geçiriliyor. UND binasında konumlandırılacak Lojistik Laboratuarı’nın imza töreni, Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Berker ve UND Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu katılımıyla 25 Aralık 2015, Cuma günü gerçekleşti. 

Türkiye’de ve dünyada lojistiğin önemi
Toplantının açış konuşmasını yapan Sabancı Üniversitesi Yönetim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Füsun Ülengin, dünyada ve Türkiye’de lojistiğin öneminden bahsetti, lojistik sektörü ile ilgili beklentileri dile getirdi. Avrupa Komisyonu’nun, 2007 yılında yayınladığı “Yük Lojistiği Eylem Planı”nda  “Lojistiğin, AB’nin ekonomi makinesinin yağı olduğunu” açıkça ifade ettiğini dile getiren Prof. Dr. Ülengin,  “AB Komisyonu, lojistik hizmetlerin etkinliğinin, küresel krizden toparlanma mücadelesini sürdüren Avrupa Birliği’nin yeniden büyüyen bir ekonomi haline dönüşmesi için 2020 yılına yönelik büyüme stratejilerinin en önemli ve belirleyici faktörlerinden biri olduğunun altını çizmektedir” dedi. 

İhracat stratejisinde lojistiğin önemi
Konuşmasında ihracat stratejisinde lojistiğin önemine de değinen Prof. Dr. Füsun Ülengin, son yıllarda hızlı bir gelişme gösteren lojistik sektörünün, hem kendi içinde taşıdığı büyüme potansiyeli hem de Türkiye’nin birçok ekonomik hedefe ulaşmasında oynayacağı temel rol itibariyle büyük öneme sahip olduğunu söyledi. Ekonomi Bakanlığı’nın, 2023 İhracat Stratejisi’nde yer alan “Uluslararası rekabetçiliğin arttırılmasına yönelik lojistik altyapısının güçlendirilmesi” başlığı altında, ulaştırma ve lojistik sektörünün paydaşlarına aşağıda yer alan hedefleri öngördüğüne ve söz konusu hedefler kapsamında beş projeyi 2023 yılına kadar hayata geçirmeyi planladığına dikkat çekti.

En fazla döviz kazandıran hizmet ihracatı 
UND Başkanı Çetin Nuhoğlu, konuşmasına son yıllarda yapılan tüm araştırmaların, lojistik sektörünün, ekonomilerin rekabetçi gelişimi için stratejik sektörler arasında ilk 5 içinde yer aldığını gösterdiğini belirterek başladı: “2007 yılında yayınlanan “Yük Lojistiği Eylem Planı”nda “Lojistiğin, AB’nin ekonomi makinesinin yağı olduğunu” bir kez daha teyit eden Avrupa Birliği, lojistiği önümüzdeki 10-15 yıl için en öncelikli yatırım alanlarından biri olarak belirlemiştir.” 
Ülkemizde lojistik hizmetlerin, 50 milyar dolarlık hizmet ihracatında sektörün payı 15 milyar dolar ile turizmden sonra ikinci en fazla döviz kazandıran hizmet ihracatı kalemi olduğunu ve 2023 yılında 60 milyar dolarlık bir döviz geliri vaat ettiğini ifade etti. 2023 yılı hedefleri arasında 500 milyar dolarlık bir mal ihracatının gerçekleşmesinin de anahtarı olacağını sözlerine ekledi.

Lojistik sektörü yan sektörleriyle beraber 500 binden fazla kişiye istihdam sağlıyor
Lojistik sektörünün, yan sektörleriyle beraber 500 binden fazla kişiye istihdam sağlayan ve üretimden ticarete, hemen hemen tüm sektörlerin rekabet gücünü doğrudan etkileyen yatay bir etkiye sahip olduğuna dikkat çeken Nuhoğlu, “Dünya Bankası tarafından yayınlanan Küresel Lojistik Performans Endeksi (LPI) analizleri de “lojistik hizmet performansının geliştirilmesiyle dünya ekonomisinde en az yüzde 1 oranında ek büyüme sağlanırken, ülkelerin ticaretinin ortalama yüzde 15 oranında artabileceğini” öngörmektedir. Yine Dünya Bankası ekonomistlerinin analizleri gösteriyor ki, Türkiye’nin ihracat performansı, daha etkin bir lojistik performans ile yüzde 30 oranında gelişme potansiyeline sahip. Tüm bu veriler ışığında, özellikle 2000’lerin başından itibaren hızla gelişmeye başlayan Lojistik sektörünün, 10. Beş Yıllık Kalkınma Planımızda ayrı bir Eylem Planı ile ele alınarak “devlet politikası” haline gelmesi de şaşırtıcı değil” dedi.
10. Beş Yıllık Kalkınma Planı’nda UND’ye de önemli başlıklar ve sorumluluklar verildiğini dile getiren Nuhoğlu, Taşımacılıktan Lojistiğe Dönüşüm Eylem Planı’nda yer alan 6 bileşen ve bunlara ait 80 hedef arasında; Lojistik sektöründe AR-GE çalışmalarının desteklenmesi, sektörü özel AR-GE fonlarının oluşturulması, ulusal ulaşım ve lojistik ana planlarının tamamlanması ile ulusal ulaştırma istatistik portali ve veritabanının oluşturması gibi yoğun üniversite-sektör işbirliği gerektiren konuların yer aldığını da söyledi. 

Nuhoğlu, “Türkiye ve Komşu Ülkeleri Arasındaki Sınır Kapılarında Süreçlerin Senkronizasyonu ve Etkinleştirilmesi”  projesini Türkiye-Bulgaristan arasındaki Kapıkule ve Kapitan Andreevo Sınır Kapılarında Ocak 2016’da başlatacaklarını da sözlerine ekledi. 

Törende Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Berker ile Yönetim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burçin Bozkaya da birer konuşma yaptılar.

Konuşmacıların ardından imza törenine geçildi. İmza törenine konuşmacıların yanı sıra; UND Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Ali Çiçekli, Murat Baykara, Cavit Değirmenci, UND Yönetim Kurulu Genel Sekreteri Nagihan Soylu, UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, UND İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Evren Bingöl ve UND İcra Kurulu Üyesi Erman Ereke katıldılar. ■

Lojistik Laboratuarı 
Stratejik işbirliği kapsamında UND, Lojistik Laboratuarı’nda yürütülecek veri analizi çalışmalarına sayısal veri ve dokümantasyon sağlayacak, aynı zamanda Türkiye lojistik sektörünün rekabet gücünün artırılmasına yönelik proje fikirleri geliştirerek araştırma gündemi oluşturacak.  Laboratuarın; Türkiye’nin lojistik ve ulaştırma alanındaki taşımacılıktan lojistiğe dönüşüm ve lojistik rekabet düzeyinin arttırılması vb. konularda karşılaşılan sorunlarının ortaya konulmasında, çözüm için gerekli bilgi ve veri entegrasyonunun sağlanmasında, çözüm arayışları sırasında sektördeki firmalar ile temas kurularak yapıcı çözümlerin bulunmasına çalışılmasında son derece etkili bir rol oynaması ve önemli araştırma projelerine ön ayak olması hedefleniyor.

Laboratuarın Akademik Başkanı Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (SUNUM) Direktörü ve Araştırma ve Lisansüstü Politikalar Direktörü Volkan Özgüz olacak. Sektörel Başkanı ise UND Başkanı Çetin Nuhoğlu olacak. Laboratuarın direktörlüğünü de Sabancı Üniversitesi Yönetim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Füsun Ülengin üstlenecek. Laboratuarın eş direktörlüğünü UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, sektör koordinatörlüğünü de UND İcra Kurulu Üyesi Erman Ereke yürütecek.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159