CMB Reefers ikinci el soğutucuda fark yaratacak

banner113

İkinci el soğutucu ünite pazarında CMB Reefers ile garantili ürün satış dönemi başladı. CMB Reefers sahibi Çağlar M. Bircan, “Satışını yapacağımız ürünler tamamen kayıt altına alınmış olacak ve garantili olarak piyasaya sunulacak. Sektörün bu anlamda yaşadığı boşluğu doldurmak istiyorum” dedi.

banner114
ÜSTYAPI 06.12.2018, 10:03 06.12.2018, 10:18 Taşıma Dünyası
CMB Reefers ikinci el soğutucuda fark yaratacak
CMB Reefers sahibi Çağlar M. Bircan, 20 yıldır çeşitli şirketler bünyesinde soğutucu ünite satışı ve danışmanlığı alanında çalıştıktan sonra 2018 Kasım ayı itibariyle kendi şirketini kurarak, ikinci el soğutucu ünite ticaretine adım attığını söyledi. Bircan, bu alanda kayıt altına alınmış, garantili ürünlerin ticaretinin yapılabilmesini sağlamanın en büyük hedefi olduğunu söylüyor.  

800 adetlik pazar 

İkinci el soğutucu üniteleri pazarı ile ilgili bir kayıtın olmadığını ancak bu konuda pazara giren yeni frigo treylerlerin sayısından hareketle bir tahmin yapılabileceğini belirten Bircan, “2017 yılında trafiğe çıkan yeni frigo sayısı 600 adet. Bunun yüzde 60’ı ikinci el ünite kullandığını tahmin ediyoruz. Ayrıca bazı komşu ülkeler de ikinci el soğutucu ünite ihtiyaçlarını Türkiye’den karşıladığını düşünüyoruz. Buda bize yıllık 800 adetlik bir soğutucu ünite pazarı olduğunu gösteriyor” dedi. 

Garantili ürün satışı konusunda boşluk var 

İkinci el soğutucu üniteleri ticaretinin tamamen Türkiye’nin güneyinde döndüğünün altını çizen Bircan, “İstanbul, Bursa, İzmir, Antalya gibi şehirlerdeki firmaların bu hizmeti daha kurumsal bir şekilde alabilme ihtiyacı var. Bu ihtiyacı karşılamak için CMB Reefers’i kurmaya karar verdim. Satışını yapacağımız ürünler tamamen kayıt altına alınmış olacak ve garantili olarak piyasaya sunulacak. Sektörün bu anlamda yaşadığı boşluğu doldurmak istiyorum” diye konuştu.  
En az 6 ay garanti 

Satacakları ürünlere en az 6 ay garanti vereceklerini belirten Bircan, “Satış sonrasında müşterilerimizin servis ihtiyaçlarını İstanbul, İzmir, Bursa, Antalya, Samsun, Mersin ve Hatay illerindeki servislerimizle karşılayacağız. Ayrıca mobil servis hizmetimizle yolda servis ihtiyacı olan araçlara ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.

Yurtiçinde ve yurtdışında servis imkanı

Müşterilerinin yurtiçi ve yurtdışında servis ihtiyaçlarını 7/24 karşılayacak bir yapılanmaya da gittiklerini belirten Bircan, “Garantili ürünlerin satışının yanı sıra servis hizmetini de sunarak müşterilerin tercihinde öne çıkacağız. Ayrıca verilecek danışmanlık hizmetleri ile sadece satış değil bilgi paylaşım da yaparak müşterilerimizle ticaret yapan iki firmadan ziyade birbirlerinin çözüm ortağı olduğu bir yapı planlıyorum. Öte yandan ünite teslimlerini, treylerlerini aldığı Sakarya, İzmir gibi bölgelerde yaparak hızlı bir şekilde araçlarını yürütmelerine destek veriyoruz. Tüm ürün gamımız www.cmbreefers.com adresinden ulaşılabilecek olup online bir platformda da hizmet vereceğiz” dedi. 

10 yaşa kadar ikinci el ünite getirecek 

İkinci el soğutucu ünite pazarında yaş sınırının olmadığına da dikkat çeken Bircan, bu alanda da en fazla 10 yaş ürünleri pazara sunarak fark yaratacaklarını da kaydetti. 10 yaş üzeri ünitelerle taşınan malların özellikle ihracatta ürün kalitesini korumada sıkıntılara neden olduğunu söyledi. Bircan, “Sektörün gelişimi ve daha sağlıklı hizmet verilebilmesi için bir yaş sınırı ve bunun denetiminin yapılmasının gerekli olduğunu düşünüyorum. Hatta alınacak olan bu karar mevcut trafikte olan araçları da kapsamalı” dedi.  Bircan,  İkinci el soğutucu üniteleri ağırlıklı olarak Avrupa ve Afrika ülkelerinden tedarik edeceğiz. Ayrıca Türkiye’de filosunu yenilmek veya küçülmek için ünitelerini satışa çıkarmış firmaların ürünlerini de şartların oluşması durumda değerlendireceğiz. 

5 yıllık hedef 

Soğutucu pazarındaki yaklaşık 20 yıllık tecrübesini artık kendi şirketi vasıtasıyla sektöre aktarmaya karar verdiğini ve CMB Reefers isimli şirketini kurduğunu belirten Bircan, “Sektörü teknolojik gelişmelerden haberden eden güvenilir bir frigo merkezi olmak istiyoruz. Önümüzdeki 5 yılda sektörde herkesin güvenle ikinci el soğutucu ünite alışverişi yaptığı, bilgilerin hızlı ve doğru bir şekilde paylaştığı bir merkez olmak en büyük hayalim

Danışmanlık hizmeti de vereceğiz 

CMB Reefers’in ana faaliyet alanlarından birinin frigo taşımacılığı yapan firmaların operasyon müdürlerine, şoförlerine danışmanlık hizmeti vermek olduğunu ifade eden Bircan, bununla beraber oluşması muhtemel ünite ve treyler ihtiyaçlarını karşılamanın da bu işin bir parçasını oluşturduğunu kaydetti. 

İkinci ele hareket gelecek

Nakliyecilerin ikinci el soğutucu ünitelerini tercih etmelerindeki en önemli nedenin ekonomik gerekçeler olduğunu vurgulayan Bircan, kendilerinin yeni ünite alıp ikinci ele düşmüş üniteleri değerlendirmek istediklerini ve böylece hem yeni hem de ikinci el pazarını hareketlendirmeyi amaçladıklarını kaydetti.

Frigo pazarı 2 bin adetleri tekrar görebilir 

Türkiye frigo pazarının büyüklüğü ile ilgili de açıklamalarda bulunan Bircan şunları söyledi: “Sektörün en hareketli olduğu 2011 yılında yaşandı. 2011’de Türkiye’de 2 bin adet yeni frigo treyler satışı oldu. Bugün bu sayı 500 adetlere kadar düştü. Sağlanacak bir takım ekonomik kolaylıklar, örneğin euro ile satışın önünün açılması, bankaların treyler ve soğutucuya finans desteği vermesi, treylerlerin taşıt sınıfında değerlendirilerek tescil anında getirilecek düzenlemelerle bankanın güvenle kredi vermesi gerekiyor. Tüm bunlar gerçekleştirildiğinde tekrar 2011 yılında yaşadığımız hareketliliği yakalayabileceğimizi hatta bu adetleri geçebileceğimizi düşünüyorum.”

Hal Yasası sektör için önemli bir adım 

Yeni çıkacak “Hal Yasası” ile ilgili ise değerlendirmelerde bulunan Çağlar M. Bircan “Hal Yasası ile ilgili teklif ilk olarak 2004 yılında verildi. 2009 yılına kadar teklif olarak kaldı maalesef. Bugün bu yasanın alt komisyonda kabul edilmiş olması sektör için çok önemli bir adım. Bu yasaya göre bozulabilir tüm gıdalar soğuk zincirde muhafaza edilecek ve nakledilecek. Gerek tükettiğimiz ve ihracatını yaptığımız bu ürünlerin gerek sağlığımız gerekse sektörün geleceği açısından bu kararın yürürlüğe girmesi ve düzgün bir şekilde denetlenmesi gerektiğini düşünüyorum.”dedi. 


CMB Reefers: Çağlar M Bircan 

20 yıldır soğutucu üniteleri sektöründe çalışan Bircan, 1999 yılında Safkar’da başladığı iş hayatına, 2006-2008 arasında Alman Aurora’da 2008-2018 yılları arasında da Doğuş Otomotiv Thermo King’te devam etti. Temmuz 2018’de Doğuş Otomotiv Thermo King’ten ayrılan Bircan, Kasım ayı itibariyle CMB Reefers şirketini kurarak ikinci el soğutucu ticaretine başladı.  

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159