Bosch ağır vasıta yedek parça kanalına odaklanıyor

banner113

Bosch Otomotiv Yedek Parça Ülke Direktörü Murat Kurtlar, servis organizasyonunu genişleteceklerini belirterek, “2015 yılı için öncelikli hedefimiz servis organizasyonumuzu genişletmek ve hizmet kalitesini daha da iyileştirmek. Bunun dışında özellikle ağır vasıta yedek parça kanalına odaklanmayı planlıyoruz. Ayrıca, sıkça kullanılan filtre, fren, silecek, akü gibi ürün gruplarında yeni ürünlerimizi pazara sunacağız” dedi.

banner114
YEDEK PARÇA VE EKİPMAN 14.09.2015, 16:41 14.09.2015, 16:54 Taşıma Dünyası
Bosch ağır vasıta yedek parça kanalına odaklanıyor
■ Yedek parça sektörü 2014’ü nasıl geçirdi? 2012-2013’e nazaran bir farklılık oldu mu?

- Bosch AA olarak, otomotiv yedek parça sektöründe faaliyet gösteriyoruz. Öncelikle bu pazarın bağımsız bir pazar olduğunu belirtmek isterim.  2014 yılına yönelik sektör sonuçlarını irdelediğimizde, öngörülerimiz dışında yüzde 8’lik bir pazar büyümesi olduğunu görüyoruz. Özellikle bağımsız pazarda etkili olan toptancıları, ürün tedarikçilerini, mevcut servisleri dikkate aldığımızda, 2012-2013 yılında bu büyümenin yüzde 5 seviyelerinde gerçekleştiğini söyleyebiliriz. 

■ Bosch Otomotiv Yedek Parça olarak sektörün üzerinde bir büyüme rakamına ulaşmanızın nedenini açıklayabilir misiniz?

- Bosch Otomotiv Yedek Parça olarak pazardaki etkinliğimizi perçinleyen en önemli nokta servis organizasyonumuz, yani Bosch Car Service’ler olduğunu özellikle belirtmek isterim. Bunun yanı sıra, üçüncü partilerle işbirliklerimiz, geniş ürün gamımız, yeni araç markaları piyasaya çıktığı anda, bu araçların ihtiyaçlarına göre pazara sunduğumuz yeni ürünler de pazardaki büyümemizi etkileyen konular. Pazarı, sunulan yenilikleri, yeni araçları, teknolojileri çok yakından takip ediyoruz. Bununla birlikte dağıtım ağımız ve bayi yapımız her geçen gün genişliyor.  

■ 2015 yılında ajandanızda neler var? Yılın ilk 7 ayını değerlendirir misiniz? 

- 2015 yılı için öncelikli hedefimiz servis organizasyonumuzu genişletmek ve hizmet kalitesini daha da iyileştirmek. Bunun dışında özellikle ağır vasıta yedek parça kanalına odaklanmayı planlıyoruz. Ayrıca, sıkça kullanılan filtre, fren, silecek, akü gibi ürün gruplarında yeni ürünlerimizi pazara sunacağız. 

2015 yılı ilk 7 ayı içinde daha çok ağır vasıta yedek parça ürün portföyünü genişletmeye ve bu kanaldaki faaliyetlerimizi artırmaya odaklandık. Yılsonuna kadar da bu çalışmalarımızı devam ettireceğiz.

Ağır vasıta odağı öncelikli projelerimizden ancak bunun yanı sıra araç onarımlarında yoğun tüketimi olan filtre, fren, silecek ve akü ürün gruplarında yeni ürünlerimizi değişen araç çeşitleri ve müşteri ihtiyaçlarına göre pazara sunduk ve yılsonuna kadar bu şekilde devam etmeyi planlıyoruz. 

Bosch Yedek Parça il kolu olarak hedefimiz, yedek parça pazarının gelişmesini sağlarken bu pazarda kendi büyüme oranımızı artırmak.  2015 yılı sonunda bu hedefimize de ulaşacağımıza inanıyorum. 

■ Yedek parça ürün gamınızdan bahseder misiniz?

- Bosch Otomotiv Yedek Parça olarak 11 ürün gamında faaliyet yürütüyoruz. Bunların içinde dizel sistemleri, benzin püskürtme sistemleri, filtreleme sistemleri, fren sistemleri, servis ekipmanları, döner motorlar olarak adlandırdığımız marş motorları, silecek sistemleri, aydınlatma sistemleri ve akü bulunuyor. Yeni yayınlanan fiyat listemizde, bu 11 ürün grubu altında 140 bin kalemin üzerinde yedek parçamız bulunuyor. Her sene, yeni ürünler çıktıkça üzerine ekleniyor. Yeni araçlar çıktıkça yeni ürünleri sistemimize fiyat listemize dahil ediyoruz. Almanya merkezimizde ise 600 bin kalem malzeme var. 

Türkiye’de özellikle dizel pazarında çok etkin olduğumuzu söylemek isterim. Benzin püskürtme sistemleri, şarj marj ürünleri, servis ekipmanları dizel pazarına sunduğumuz önemli ürünler arasında yer alıyor. Bununla birlikte, bizim satış stratejimizde sürümü fazla olan filtre, fren ve silecek ürünleri ile ilgili genişleme politikamız olduğunu özellikle belirtmek istiyorum. Bu ürün grupları ile ilgili her türlü araç için, ağır vasıtadan binek otomobile kadar daha hızlı bir büyüme öngörüyoruz önümüzdeki yıllarda. 

■ Yedek parça sektöründe nasıl bir bayi yapılanmanız var?

-Türkiye, Avrupa’dan çok farklı bir pazar… Örneğin, yollarda sıklıkla Avrupa’da bulunduğunuz ülkenin kendi markalarını görürsünüz, Almanya’da Volkswagen, Mercedes, BMW, Fransa’da Pegeout, Citroen gibi… Fakat Türkiye’de bu durum biraz farklı… Caddelerde her marka araç görmeniz mümkün. Avrupa’dan ithal, Uzak Doğu’dan ithal, yabancı marka ama Türkiye’de üretim gibi… Mevcut yapı içerisinde biz de ürün gamımızı genişleterek en verimli şekilde pazara yaymaya gayret ediyoruz. 

Tabii, bu noktada satışlarımızı bayi organizasyonu üzerinden yürütüyoruz. Biz ürünlerimizi pazarda iyi itibar ve hacme sahip, Bosch şartlarına uygun, kurumumuzu taşıyabilecek nitelikteki belirli toptancılara veriyoruz. Bu toptancılar da ürünlerimizi servislere ulaştırıyor. Şu anda anlaşmalı olduğumuz 72 toptancımız bulunuyor. 

■ Bosch Car Service konsepti nereden çıktı? Kuruluş hikayesi nedir? 

- Bosch’un omurgasının otomotiv olduğunu ve küresel ciromuzun yüzde 60-65’inin otomotivden geldiğini göz önünde bulundurursak, otomotiv yedek parça pazarında bayrak gemimizin Bosch Car Service’ler olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.  

Bosch Car Service’ler bağımsız yedek parça pazarındaki varlığımızı pekiştirmenin yanı sıra, dolaşımda olan araçların da daha uygun ve kaliteli hizmet almasını sağlıyor. Böylelikle hem bizim satışlarımız destekleniyor, hem de araçların kalitesi orijinal ekipman seviyesinde kalmış oluyor. 

■ Bosch Car Service'lerde sadece binek otoların tamiri mi yapılıyor? Ağır vasıtalara da bakım yapılıyor mu?

- Bosch Car Service’lerde hafif ticari ve binek oto bakımları yapılıyor. Ağır vasıtalarla ise, Bosch Diesel Service ve Center’larımız var. Ağır vasıta üzerindeki sistemler üzerine bu merkezlerde çalışıyoruz. Ama bu servisler son tüketiciler, yani araç sahipleri için değil, bağımsız servisler ya da üretici firma yetkili servisleri içindir. 

■ Bosch Car Service’lerde ne tür hizmetler veriliyor?

- Bosch Car Service’ler marka bağımsız her türlü marka aracın mekanik, elektronik, periyodik bakımını, yedek parça değişimini ve onarımını yapabilen yetkinlikte bir servis organizasyonudur. Amacımız uygun fiyatla kaliteli hizmetle ve yetkin personelle araç sahiplerine hizmet verebilmek. Dünya genelinde 2014 kapanış rakamlarıyla, 16 binin üzerinde Bosch Car Service var. Biz de, 2014 yılı sonu kapanış rakamlarıyla, Türkiye’de, 55 ilde 200 Bosch Car Service ile hizmet veriyoruz. 2019 yılında ise, 248 servise ulaşmayı öngörüyoruz. 

Bildiğiniz gibi, Türkiye’de bir sanayi sitesi gerçeği var. Araç sahipleri, özellikle de kadınlar, sanayi sitesine gitmeyi pek istemez. Bu nedenle, Bosch Car Service’lerde birçok pilot projeyi İstanbul Ankara gibi büyük illerde gündeme aldık. Bu projelerden öne çıkanlar vale hizmeti ve gece hizmeti oldu. Edindiğimiz tecrübelerle, bunu Türkiye çapına yaymaya gayret edeceğiz.

■ Bildiğimiz kadarıyla test cihazları konusunda da iddialısınız. Test cihazlarıyla ilgili neler söyleyeceksiniz?

- Bosch Grubu 2012 yılında büyük bir satın alma gerçekleştirdi. Test cihazları alanında, hem yazılım hem ekipman da oldukça geniş bir portföye sahip 900 milyon dolarlık bir şirket olan Amerikan orijinli SPX’i, teknolojilere daha hızlı ulaşabilmek ve mevcut ürün gamımızı genişletmek amacıyla Bosch Grubu Dünya Organizasyonuna katıldı. Şu anda bütün ürünlerimiz Bosch markası altında satılıyor. 

■ Bu test cihazlarının önemi nedir?

- Test cihazları oldukça popüler… Biliyorsunuz, sahip olduğu teknolojilerle bağlantılı olarak, araç fiyatları oldukça üst rakamlara ulaşabiliyor. Bu yeni teknolojilerle, eskiden anahtarlarla, el yordamı yapılan tamirat işlemleri artık araçların kumanda beynine bağlanarak, bu test cihazları ile tespit ediliyor, yine cihazlarla yönetiliyor. Lastik bile değiştirecek olsanız, ona uyumlu ekipman kullanmanız gerekiyor. 
Bosch olarak biz, test cihazlarımızı yedek parçalarımızla aynı zamanda, komple arabanın ölçümünü yapacak şekilde servisin hizmetine sunuyoruz. 

■ Test cihazlarının yazılımlarını ne kadarda bir güncelleme ihtiyacı çıkıyor?

- Biliyorsunuz araç marka ve model sayısı oldukça fazla. Her geçen gün pazara yenileri sunuluyor. Bizim aracın kumanda beynine bağlanan, tespit ve değişimlerde önemli rol oynayan bir arıza tespit cihazlarımız (KTS serisi cihazlarımız) var. İçerisinde bir arıza okumanın yanı sıra, o arızanın nasıl giderileceği ile ilgili bilgiler de bulunuyor.  İçerisinde fren ABS’sinden motor yönetimine kadar 230 bin ayrı sistem var. Test ekipmanları pazarındaki bu en önemli ürünümüzü yılda dört kere güncelliyoruz. 

■ Çok tartışılan bir konu var; sigortacılık mevzuatında yer alan "eşdeğer parça" kullanımı… Bu orijinal yedek parça kullanımı konusunu nasıl etkiler?  Eş değer parça kullanımının olumlu veya olumsuz yönleri var mı?

- Otomotiv satış sonrası pazarı genel olarak rekabetçi bir pazardır ve bu rekabet ortamı, pazarın dinamikleriyle beraber küresel gelişmeler çerçevesinde şekillenir.  Bu pazarda orijinal yedek parçanın en önemli alternatifi daha rekabetçi fiyatlara sahip olan eşdeğer nitelikli yedek parçalardır. Eşdeğer yedek parça kullanımı pazardaki rekabet ortamını doğal olarak arttıracaktır.

Pazar dinamikleri, bize eşdeğer yedek parça kullanımının artacağını ve fiyat anlamında rekabet edemeyen orijinal yedek parçanın bundan önemli ölçüde etkileneceğini gösteriyor. Fakat yüksek teknoloji ve firmanın sahip olduğu imalat bilgi-birikimi (know-how’ı) ile üretim yapan orijinal yedek parça üreticilerinin, ürünlerinin farklı firmalar tarafından muadillerinin üretilmesinin zor olduğunu varsayarsak,  bu rekabetten orijinal parça üreten firmaların karşılaşacağı zorlayıcı etkinin sınırlı kalacağını da öngörebiliriz.  

■ BOSCH Yedek Parça özellikle ticari araç ürün grubuna yönelik neler yapıyor? 

- Ticari araç grubu bizim gerçekten çok üzerine düştüğümüz ve tecrübeli olduğumuz bir segment. Bosch Yedek Parçanın yürüttüğü ticari araç programı, Türkiye’de özellikle inşaat ve lojistik sektöründeki büyük potansiyel ve müşteri talepleri doğrultusunda, fren sistemleri, dizel enjeksiyon sistemleri, benzin enjeksiyon sistemleri, bujiler, şarj mars aksamları, silecek sistemleri, aydınlatma sistemleri, küçük motorlar, sensörler, röleler, filtreler ve test cihazlarıyla geniş bir portföyle hizmet veriyor. 

Ağır vasıta ürün grubunda, binek araçlardan farklı olarak kalite algısına daha fazla önem veren bir müşteri profiliyle karşı karşıyayız. Bu nedenle Bosch yedek parça departmanı olarak ticari araçlara orijinal ekipman kalitesinde yedek parça tedariki sağlıyoruz.  Bosch tüm ağır vasıta yedek parçalarında, araç üreticileriyle ortak olarak geliştirilen ürünleri aynı kalitede üreterek yedek parça pazarına sunuyor. Bu alanda geniş bir yelpazede yer alan, yeni ve yeniden üretilmiş yedek parçalarla hızlı ve güvenilir bir teslimat hizmeti sunuyoruz.

Bosch ağır vasıta ürün programı kapsamında Starter/Alternatör (24 V), Silecek (1000 mm’ye kadar),Filtre (hava, yakıt, yağ, kabin, özel filtreler),akü (24 V uygulamalar), elektronik parçalar (24 V) role, sensor, küçük motorlar (24 V), aydınlatma, sinyal, kayış ve hidrolik fren uygulamaları pazara sunuluyor. 

Hafif ticari vasıta ürün programı kapsamında ise Bosch Yedek Parça olarak Starter/Alternatör (12 V), Silecek(700 mmye kadar), Filtre (hava, yakıt, yağ, kabin), akü (12 V uygulamalar), elektronik parçalar (12 V), role, sensor, küçük motorlar (12 V), aydınlatma, sinyal, kayış ve hidrolik fren uygulamaları bulunuyor.

Ürün çeşitliliği, kalite ve satış sonrası hizmetler genelinde baktığımızda Bosch Yedek Parça iş kolu olarak ağır ve hafif ticari vasıta pazarında çok iddialı ve tecrübeli olduğumuzu söyleyebiliriz. ■


Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159