banner69

Funtoro, otobüsçüye yeni gelir kapısı açtı

banner113

861 otobüsün koltuk arkası ekranlarına reklam alan As Teknoloji, otobüsçüye yeni gelir kapısı yarattı. Sisteme 2 bin otobüs katıldığında aylık 5 milyon dolarlık bir reklam geliri de elde edilmiş olacak.

banner114
TEKNOLOJİ 17.03.2014, 13:07 21.05.2014, 16:27 Taşıma Dünyası
Funtoro, otobüsçüye yeni gelir kapısı açtı
Teknoloji üretimi konusunda dünya çapında çalışmalar yürüten MSI şirketinin Funtoro ürününün 6 yıldır distribütörlüğünü yapan As Teknoloji, otobüsçüye yeni kazanımlar sağlamak için yoğun çalışmalar yürütüyor.  As Teknoloji Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Figen Kuzanlı, Genel Müdür Yardımcısı Ebru Agat, Mobil Bil Genel Müdür Yardımcısı Deniz Arıcı ile 2011 yılından beri yazılım sistemlerinin geliştirilmesine yönelik çalışmalar yürüttükleri Yıldız Teknik Üniversitesi bünyesindeki Teknopark’taki ofislerinde bir araya geldik. 

İhtiyaçları iyi analiz ediyoruz 

Müşteri ihtiyaçlarını iyi analiz etmenin önemini vurgulayan Figen Kuzanlı, 4 ay önce sahada yaptıkları araştırmada ilginç veriler elde ettiklerini söylüyor: Otobüslerdeki koltuk arkası ekranları incelediğimizde 17 markanın kullanıldığı tespitini yaptık. Ancak bugün pazarda 7 şirketin kaldığını gördük. Müşterilerimizin ürünlerin arkasında duracak şirketi tercih etmelerinin önemi buraya ortaya çıkıyor. Bugüne kadar sektörde çöpe giden ürünlerin maliyeti 200 milyon doları buluyor. Bu milli bir servetin heba edilmesi demek. Paranın bu kadar zor kazanıldığı bir süreçte tercih kriterlerinde öncelikle ucuz olsun, anlayışının kırılması gerekiyor. Bir markanın kalitesi, satış sonrası hizmet ağı, anında hizmet, 7 gün 24 saat hizmet gibi kriterlerin öne çıkması gerekiyor. Araştırma sonucunda farklı marka kullanıp Funtoro almaya gelenlerin oranının yüzde 80 olduğunu da gördük” dedi. 

400 mühendisle ürün gelişimi 

“MSI firmasında 400 mühendis teknolojik gelişimleri sağlamak ve müşteri ihtiyaçlarına cevap vermek için çalışıyor” açıklamasını yapan Kuzanlı, “As Teknoloji bünyesinde 50’si teknik ekip olmak üzere 80 kişi çalışıyor. 7 bölgede hizmet noktamız var. Ekran arızalanma oranımız binde 2 seviyesinde. Arızalanan bir ekran MSI firmasının sisteminde anında gözüktüğü için bizle birlikte onlarda bu arızanın neden oluştuğuna yönelik bir inceleme yapıyor” dedi. 

Otobüsçüye reklam geliri 

As Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dönmezoğlu’nun en büyük hedefinin sektöre yeni gelir kapısı açmak olduğunu belirten Kuzanlı, “Bu hedef doğrultusunda koltuk arkası ekranlarda reklam yönetim sistemini devreye soktuk. Bununla ilgili çalışmaya ilk başladığımızda çok büyük zorluklarla karşılaştık. Birçok kuruluş daha önce reklam vermiş ancak bunun raporlamasını alamamış. İşte bu noktada biz medya satın alma sektörünün önde gelen şirketlerinden Altıncı Duyu ile anlaştık. Reklam veren kuruluşlara raporlamanın sağlıklı yürütüleceği konusunda bilgileri verdik. Buranın bir reklam mecrası olarak kullanılacağını gösterdik. 861 otobüsü bu sistem içerisine kattık. Böylece büyük zorluklar içinde yaşamını sürdüren otobüs şirketlerine yeni gelir kapısı da oluşturduk. Sistem içine 2 bin otobüs katıldığında aylık 5 milyon dolarlık bir reklam pastası oluşacak. Otobüsçü Funtoro ürününü kullanırken müşterisini memnun ediyor, kazandığı yeni gelirle de yüzü gülüyor. Bir sektörün sağlıklı şekilde ilerleyebilmesi için kazançların da belirli oranda artıyor olması gerekiyor. Otobüsçüler gelirlerini artırdıklarında yeni yatırımlar yapabilecek ve sürdürülebilir bir yapıda hizmet kalitesini artırmaya devam edebilecekler” dedi. 

İkinci elde Funtoro değeri 

İkinci el değerinde farklılık yarattıklarını da vurgulayan Kuzanlı, “Araştırma bize şunu da gösterdi, koltuk arkası ekranı Funtoro olan otobüslerin ikinci elde daha çabuk ve daha yüksek değerle satılabildiğini gördük” dedi. 

Üniversite ile işbirliği 

Reklam raporlamalarının akademik anlamda da yapılması ve bu kuruluşlara sunulması için yeni bir lansman hazırlığı içinde olduklarının bilgisini de veren Figen Kuzanlı, “Yıldız Teknik Üniversitesi ile yaptığımız görüşme sonucunda icra kuruluna girdik. Üniversite oluşturacağı eş server ile koltuk arkasında gösterilen reklamların raporlamasını kuruluşlara sunacak. Raporlama ile reklam veren kuruluşlar daha sağlıklı bir yapıda geri dönüşleri alabilecek. Bu da yeni reklamların bu mecrada kullanılmasının kapısını açacak” diye konuştu. Teknopark’taki ofislerinin 2011 yılından beri faaliyet gösterdiğini ifade eden Kuzanlı, “Teknopark’a girmek o kadar kolay değil. Bir kere proje sunmanız gerekiyor. Bizim 12 projemiz kabul edilmiş durumda. 6 kişilik yazılım ekibimizle teknoloji gelişimine yönelik çalışmalar yapılıyor” dedi. As Teknoloji olarak tüm homolagasyon belgelerine sahip olduklarını belirten Figen Kuzanlı, 12 Haziran 2013’te çıkan düzenleme henüz hayata geçmiş değil ancak uygulanmaya başladığında sadece bu belgelere sahip şirketlerin pazarda faaliyet gösterebilecek. Müşterilerimizin bu belgelere sahip olup olmadığı konusunda şirketleri sorgulamasının önemi çok büyük” dedi. 

10 inc ekran kampanyası

As Teknoloji Yönetim Kurulu Üyesi Figen Kuzanlı, hedeflerinin tüm otobüslerdeki 7 inc ekranları 10 inc ekrana dönüştürmek olduğunu ve buna yönelik bir kampanya hazırlığı içinde olduklarını kaydetti.  

Standartları iyi incelemeli 

Asteknoloji Genel Müdür Yardımcısı Ebru Agat; Müşterilerimizin satın alma sürecinde ilk önceliğinin ürünün marka güvenirliliğini sorgulaması olmalı. Bizler müşterilerimize bir ürünü satın alırken kalite stantdartlarını incelemesinin önemini vurgulamaktayız. Servis ağı var mı, kaç nokta ve bölgede var. Anında müdahalede bulunulabiliyor mu? Yedek parça stok durumu nedir; call center hizmeti 7/24 hizmet garantisi var mı gibi. Firmamız her dönem araştırma ve geliştirme konusunda Ar-Ge departmanız ile  yenilikleri, teknolojimizi müşterilerimizin talep, istekleri doğrultusunda versiyon gelişimi yapıyor. Bizler sektördeki araştırma sonuçlarımızda Funtoro markasının diğer markalara oranla en az arıza durumu yaşanan, en iyi hizmeti verdiğinin ve ikinci el değeri en çok satılan ürün olduğunu görmekteyiz. Çalıştığımız firmalardan bir tanesi 4 yıldır Funtoro markalı ekranları ile 23 aracında bulunuyor ve bu sene tekrar bize ek garanti sözleşmesi yapmamızı istiyor. Bu örnekleme bizim için ve diğer firmalar için en iyi gösterge ve neden Funtoro sorusuna da verilen en iyi cevap” dedi. 


Kentiçi ulaşımda Mobil Bil 

Ana ürünleri koltuk arkası eğlence sistemleri Funtoro olduğunu vurgulayan Mobil Bil Genel Müdür Yardımcısı Deniz Arıcı, ulaşım sürecinde şehirlerarası ulaşımın dışında diğer taşıma modlarının da ihtiyaçlarının arttığını tespit etmelerinin ardından 1.5 yıl önce Mobil Bil şirketinin kurulduğu bilgisini verdi: “ Şehiriçi ulaşımda araç değişimleri ile birlikte taşımanın güvenliğinin ve konforunun artmasına yönelik ihtiyaçlar sonucunda araç içi kameralar, araç içi internet, kamera kayıt sistemleri, yolcu bilgilendirme sistemleri, akıllı duraklar, USB soketler oluştu. Bununla birlikte Mobil Bil şirketi, kurulduktan sonra çok hızlı bir aşama kaydetti. Kamusal alanda taleplerin zamanında yerinde getirilmesi büyük ciddiyet ve sorumluluk istiyor” dedi. İstanbul Otobüs A.Ş’nin tek tedarikçisi konumunda olduklarını açıklayan Deniz Arıcı, “Karsan, MAN, Temsa, Otokar’ın çözüm ortağı olarak çalışıyoruz. İstanbul, Eskişehir Gaziantep, Trabzon, Bursa gibi tüm büyükşehirler ile çalışmalarımız var. Gaziantep ulaşımına Otokar’ın verdiği 487 otobüsün ekranları ve kamera sistemlerini biz veriyoruz. Ayrıca bu ekranlarda uzaktan erişimle reklam yönetim sistemini de oluşturacağız. Bunun yanı sıra Bursa’nın ulaşım şirketi BURULAŞ’ın işlettiği tramvaylardaki ekranları biz monte ediyoruz. Sabiha Gökçen Havalimanı ve Bodrum taksilerine ekran monte edilmesine yönelik görüşmelerimiz sürüyor” dedi. 

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159