26.03.2018, 17:20

Teknolojik Girişimlere Sahip Çıkmak

Geçen hafta, otomotiv haftası oldu desek yeridir. Önce Otomotiv Sanayi Derneği’nin 44. Olağan Genel Kurulu vardı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün katılımıyla gerçekleşen kurulda, bayrak değişimi oldu. 2010 yılından bu yana OSD’nin Yönetim Kurulu Başkanlığını yürüten Kudret Önen, başarıyla sürdürdüğü görevini Haydar Yenigün’e bıraktı. Kudret Bey, görevini devretme zamanlamasında da yine bir örneğe imza atmış oldu. Otomotiv sektöründe başarıdan başarıya koşulduğu bir dönemde, görevini zirvedeyken bırakabildi. Bu açıdan da, bugüne kadar sektörümüze katkılarıyla da takdirleri, teşekkürleri fazlasıyla hak eden vizyoner bir lider. Haftanın diğer önemli etkinliği, Otomotiv İhracatçıları Birliği’nin (OİB) düzenlediği Otomotiv Ar-Ge Proje pazarı idi. Bu sene 7’ncisi düzenlenen törende; profesyoneller, sanayiciler ve yatırımcılar bir araya geldi ve en başarılı buldukları teknolojik girişimleri değerlendirdiler. Dereceye giren ilk 5’i, maddi anlamda da destekliyorlar. Dereceye girmiş tüm girişimciler, maddi desteklerin yanında İTÜ Arı Teknokent bünyesindeki İTÜ Çekirdek’e girme hakkı kazanıyorlar. Orada da girişimlerini daha sağlıklı yürütebilecekleri eğitimleri, mentörlükleri, networku alıyorlar. Hazır, konu İTÜ Çekirdek’e gelmişken, birkaç hafta önce Kanada’da, tüm üniversitelere bağlı kuluçka merkezlerinin değerlendirildiği yarışmada, girişimcilerin gelişimi için sağladığı imkanlar, fırsatlar göz önüne alınarak, İTÜ Çekirdek Dünya 3’üncüsü seçildi. Avrupa’da da ikinci oldu. Göğsümüzü kabartan çok büyük bir başarı. Bu başarılarından, daha da önemlisi ülkemize bu hizmetlerinden dolayı teknokent yönetimini bir kez daha takdirle anmadan geçmeyelim. OİB’in de sektöre teknolojik girişimleri kazandırmak için İTÜ Çekirdek ile gerçekleştirdiği bu işbirliği de çok kıymetli.

Kazanan Yeni Girişimler
OİB’in 7’ncisini düzenlediği otomotiv proje pazarında bu sene ilk beşe giren girişimler özetle şu projeler:
Zeytin çekirdeğinden (evet, yanlış okumuyorsunuz; bildiğimiz zeytinin çekirdeğinden) elde edilen antimikrobiyal biyoplastik granüllerin otomotivde kullanımı projesi. Başlangıç için araç içi panellerin bu şekilde üretilmesi hedefleniyor. Ülkemizde her yıl 500 bin ton kadar zeytin çekirdeği atığının olduğunu düşünürsek, bu atıktan araç içi panellerinin üretiminin sağlanmasının ne kadar katma değerli bir proje olduğunu daha iyi anlayabiliriz. Maliyet avantajıdır, doğada kaybolmayan plastikler yerine kullanımıdır, o kısımlara henüz girmiyorum.

Bir diğer proje, 3 boyutlu yazıcıların sarf malzemeleri olan filamentlerin mikro/nano kompozit teknolojisi ile üretilmesi. Buna neden ihtiyaç duyuluyor ki diye soracak olursanız; 3 boyutlu yazıcılarda genel kullanım filamentleri ile üretilen ürünler yeterli mekanik ve kimyasal özellikleri gösterememekte. Son ürün için performans özelliklerinin iyileşmesi gerekmekte. İşte bu mikro/nano teknoloji ve kompozit hazırlama teknikleri kullanılarak üstün performanslı filamentlerin üretilmesi hedefleniyor.
Başarılı seçilen bir diğer girişim, mini-elektrikli ultra hafif kara taşıtı üreten bir girişim. Özellikle, turistik tesislerde, hastanelerde, belediyelerde, üniversitelerde, sanayi kuruluşlarında birçok talebe çözüm sağlayabilen modüler özellikli özel hizmet aracı.

Araç içi cama, OGS gibi, takılan, kaza olduğunda bu durumu algılayarak call centerın araç içine bağlanmasını ve sürücünün sağlık durumunu kontrol etmesini sağlayan e-call cihazı, bir diğer başarılı girişimlerden. Aracın konum bilgisini de en yakın ambulansa aktararak kaza yerine daha çabuk gelmesini ve saniyelerin ne kadar kıymetli olduğunu bildiğimiz ilk müdahalenin hızlı bir şekilde yapılmasını sağlayan bir cihaz. Cihazın tasarımı ve üretimi tamamlanmış durumda. Çok yakın bir zamanda seri üretime geçerek satışlara başlanması planlanıyor.

Ve ilk 5’e giren bir diğer proje, akıllı telefonlar üzerindeki sensorları kullanarak sürüş alışkanlıkları çıkaran ve trafik kazalarını tespit eden mobil bir altyapı projesi.
Bu projelerin detaylarına ve gelişmelerine ilerideki haftalarda değiniriz. En az fikir kadar önemli olan bir gerçek daha var ki, bu arkadaşların ürünlerini, hizmetlerini sektörde hayata geçirebilmeleri, özetle faturaya çevirebilmeleri… ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159