14.01.2019, 14:18

TOSB, Sanayi Bölgelerine Örnek

TOSB, hepimizin malumu, otomotiv yan sanayi ihtisas organize sanayi bölgesi. Otomotiv sektörünün 13 yıldır üst üste ihracat lideri olduğunu göz önüne alırsak, bünyesinde 90 otomotiv yan sanayi firması barındıran TOSB, gözbebeğimiz bir yer. Organize sanayi bölgesi olması da TOSB’a ayrıca önem yükleyen bir husus. TOSB’un attığı adımlara baktığımızda hem sektör hem de organize sanayi bölgeleri adına örnek işlere imza attığını görüyoruz. Bu örnek çalışmaların altında da TOSB Yönetim Kurulu’nun dünya trendleri doğrultusunda çizdiği vizyonu yatıyor.

Sanayide Endüstri 4.0 farkındalığını artırmak adına, “Sanayide Dijital Çözümler Sergisi” ile organize sanayi bölgelerinde görmek istediğimiz çalışmalara örnek bir işi hayata geçirmişti, önceki yazımızda da bundan bahsetmiştik. Bakıyorsunuz her ay başarılı girişimlerin TOSB firmalarına sunumlar yapmasını ve işbirliklerini sağlanmasını da koordine ediyorlar. Şimdilerde de yine örnek olacak bir projeyi hayata geçirmek için kolları sıvamış durumdalar:

İnovasyon Merkezi
TOSB, İnovasyon Merkezi başlığı altında Tasarım Atölyesi, Hızlı Protipleme Atölyesi, Ar-Ge ve İnovasyon Eğitim Atölyesini hayata geçirmek için çalışmaları başlatmış durumda. TOSB Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Burhanoğlu, bu atölyeleri sektöre ve organize sanayi bölgesine kazandırmak için, geçen Eylül ayında Kalkınma Ajansı ile bir protokol de imzalamış, sektör için ortak kullanıma açılacak bu atölyeler için kurumlar arası sinerji yaratmış ve kaynak sağlamıştı. Bu atölyelerle neler hedefleniyor, gelin yakından bakalım:

Tasarım Atölyesi ile sektörde tasarım yetkinliklerinin artırılması adına gerekli yazılım ve donanım altyapısının sağlanması ve ortak kullanıma açılması hedefleniyor. Hatta buradan ortak-tasarım şeklinde adlandırılan, sektörün en önemli kabiliyetlerinden birinin geliştirilmesi, ortak-tasarım yetkinliğine sahip firma sayısının artırılması hedeflenmekte.

Hızlı Prototipleme Atölyesi ile özellikle 3D yazıcı sistemlerinin ortak alanda kurulması ve ortak kullanıma açılması ile, tasarımlarda prototiplemenin hızlandırılması ve bunu sağlayacak altyapının TOSB bünyesinde firmalara sunulması hedefleniyor.
Ar-Ge ve İnovasyon Eğitim Atölyesi ile de, otomotiv sanayi odaklı eğitim ve sertifika programlarının düzenlenerek, bilgi kaynaklı gelişimin ve yetkinliklerinin oluşturulması ve kabiliyetlerinin artırılması hedeflenmekte.

TOSB Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Burhanoğlu’nun deyimiyle, bu çalışmalarla TOSB, Türk otomotiv sektörünün inovasyon merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159