Ayvalık'ta TÜRSAB'a 'booking.com' protestosu

banner113

BALIKESİR'in Ayvalık İlçesi'nde, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) tarafından açılan dava ile Hollanda'da yerleşik Booking.com'un Türkiye'deki faaliyetlerinin durdurulması, düzenlenen eylemle protesto edildi.

banner114
TURİZM 03.04.2017, 11:36 03.04.2017, 11:41 Taşıma Dünyası
 Ayvalık'ta TÜRSAB'a 'booking.com' protestosu
Ayvalık Otelciler ve Pansiyoncular Derneği (AYOP) öncülüğünde Ali Bey (Cunda) Adası'ndaki Güneş Saati önünde toplanan 30 kişilik grup, yaptığı açıklamada, TÜRSAB'ı turizm sektörüne darbe vurduğunu belirtip, Booking.com'un Türkiye'deki faaliyetlerinin durdurulmasını 'çağ dışı' olarak niteledi.

Grup, Ayvalık turizm sektörünün tüm bileşenlerinin bu kararın iptali için iptali için elinden geleni yapacağını da kaydetti. TÜRSAB'ın temel amacının seyahat acenteliği mesleğinin ve faaliyet alanının temelini oluşturan turizm sektörünün gelişmesine katkı sağlamak ve turizmde hedefin 'sürdürülebilir turizm' olduğunu vurgulayan AYOP Başkanı Hatice Arga, "TÜRSAB'ın Türk turizmini koruması adına yaptığını iddia ettiği ve daha da ileri giderek kendini Maliye Bakanlığı'nın da üstünde konumlandırarak 'Vergi kaçırıyorlar' söylemiyle aldırdığı durdurma kararı Türk turizmi adına geçen seneki Rusya krizi ve 15 Temmuz darbe girişiminin verdiği zarardan daha da büyük olacaktır" dedi.

'AYVALIK'TA BOOKİNG.COM KULLANIMI TÜRKİYE ORTALAMASININ ÇOK ÜSTÜNDE'

Arga, nitelikli turist sayısının ve turizm gelirlerinin arttırılması, yöreye özgü farklı turizm türlerinin birbirine entegrasyonunu sağlayarak çok çeşitli turizm imkanlarını sağlık, eğitim gibi farklı sektörel kullanımlarla bir arada sunulabilen alternatif odaklı turizm kentlerinin oluşturulması gibi Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2023 turizm hedeflerine yönelik Ayvalık ve Kuzey Ege'nin hazırlandığını ve yöreye gelen yatırımların da bu doğrultuda olduğuna dikkat çekti. Arga, şöyle devam etti:
"Butik oteller, el sanatları galerileri, antika bit pazarları, yöresel lezzetler, festivaller konusunda, kamu ve özel sektör birlikte hareket etmektedir. İşte tüm bunların pazarlanmasında birebir müşteri odaklı hedef kitlemize ulaşmakta görülmüştür ki 'booking.com' Türkiye ortalaması yüzde 30'un çok çok üzerindedir. Yüzde 70'lerdedir. Birçok konaklama işletmemizin yerli turist oranı yüzde 90 ve üzerindedir. TÜRSAB'ın 'booking com'u yasaklatmak yönündeki talebi tam da bizleri hedef almaktadır. Otelleri acentelere ucuz fiyattan hizmet vermeye mahkum etmektedir. Rekabet ve yatırım şansımızı elimizden almaktadır. Tüm bölgeyi gelir kaybına uğratmaktadır. Söz konusu vergi kaçağının çok çok üzerinde vergi kaybı yaratmaktadır. Bizler kazanırsak vergi verebiliriz. Üretim ekonomisine geçmeye çalışan Türkiye'de hizmet üreten işletmelere büyük bir darbe indirilmiştir. Üreten değil üretenin ürününü satan komisyoncu tercih edilmiştir. Acenteler korunmak isterken tüm turizm sektörü darbe almıştır."

'ANTALYA'YI BİTİRDİNİZ, SIRA KUZEY EGE'YE Mİ GELDİ?'

'Ayvalık'ın büyük çoğunluğunu oluşturan 5-10 odalı işletmeler büyük acentelerle ne tür bir anlaşma yapabilecek?' sorusunu gündeme getiren Arga, "TÜRSAB bize modern dünyanın pazarlaması internet yerine yine otogarlarda çığırtkanla müşteri çağını mı önermektedir? Yoksa ya benim büyük acentelerime teslim olun ya da kepenkleri kapatın mı demektedir? Tüm yerel acenteler de bu durumdan etkilenecektir. Turist gelmezse kime araba kiralayacaklar? Kime uçak, feribot bileti satacaklar? Midilli'ye giden yerli turistlerin yüzde 90'ı Ayvalık'ta en az bir gece konaklamaktadır. Uçak, feribot, araba kiralama, konaklama, zeytinyağı alışverişi, yöresel lokantalarda yemek, turistik alışveriş, 'Rakı-Balık-Ayvalık' gibi her hizmet konaklama ile ilintilidir. Misafirlerimiz hizmetinden emin olabileceği yeri kiralamak konusunda evinden rahatça dünyanın bir numaralı sitesini artık kullanamayacaktır. Sizin büyük, kartel acentelerinize mi mahkum kalacaktır? Antalya'yı bitirdiniz, sıra Kuzey Ege'ye mi geldi? " diye sordu ve Türkiye Otelciler Birliğini konaklama sektöründen yana tavır almaya davet etti.

'TÜRSAB BİZE HESAP VERSİN'

Ayvalık'ı zor bir sezon beklediğini ifade eden AYOP üyesi pansiyoncu Seval Özdemir de "Ayvalık'ın kurutuluşu olan küçük oteller olarak çok zarar gördük. Senelerdir ilkellikten kurtulmak için verdiğimiz çabaların sonunda büyük bir darbeyi TÜRSAB'dan yedik. TÜRSAB' a çok başvurduk. Ancak, onlar büyüklerle çalışıyor. Bizimle çalışmaya yanaşmıyor. Neden TÜRSAB bize büyük zarar verecek böyle bir şeyi yapmış anlamış değilim. TÜRSAB buna cevap vermeli. Bize bunun hesabını vermeli. 'Bu yazı nasıl geçireceğim?' TÜRSAB cevap istiyorum" dedi.

Kafe işletmecisi ve Ayvalık Bit Pazarı'nı organize eden Deniz Tuğhan Arbak da "Ayvalık bu işten çok zarar görmektedir. Zeytinyağcısına kadar bu işten etkilenecek bu nedenle bir birlik oluşturduk ve 100 imza topladık booking.com'un tekrar açılması için. Burada büyük acentelerin tekeline karşı mücadele ortaya koyuyoruz" diye konuştu.

KAYNAK: DUNYA

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159