Muğla, aşı önceliği istiyor

banner113

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Başkanı Mustafa Ercan, “Pandemi nedeniyle turizmde yok hükmünde sayılabilecek bir yıl yaşadık” derken, yeni sezona hazırlanırken turizm çalışanlarına aşı önceliği talep etti.

banner114
TURİZM 19.02.2021, 12:10 Taşıma Dünyası
Muğla, aşı önceliği istiyor

Muğla Türkiye’de turizm denilince akla gelen ilk şehirlerden biri. Her yıl 3 milyonun üzerinde turist ağırlayan Muğla, pandemi sürecinde ekonomik açıdan darbe alan illerden biri oldu. Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Başkanı Mustafa Ercan, yeni sezon öncesi turizm çalışanlarına COVİD-19 aşısında öncelik tanınmasını istedi.

Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) tarafından düzenlenen “Türkiye Ekonomiyi Konuşuyor” online etkinlik serisinin konuğu olan MUTSO Başkanı Mustafa Ercan, turizm sektörünün durumunu şöyle özetledi: “Turizmde yok hükmünde sayılabilecek bir yılı geride bıraktık. Her yıl 3 milyonun üzerinde turist ağırlayan Muğla, pandemi dolayısıyla en önemli sektöründe büyük darbe aldı. Yeni bir sezona hazırlanırken turizm çalışanlarımıza aşı önceliği talep ediyoruz.”

EGD Başkanı Celal Toprak ve EGD Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Uluğtürkan moderatörlüğünde gerçekleyen toplantıda soruları da yanıtlayan Ercan, Muğla’nın turizmin yanı sıra, tarım, madencilik ve balıkçılık konusunda taşıdığı potansiyele dikkat çekti. Turizmden sonra Muğla ekonomisinin en önemli sektörlerinden birinin mermer, doğal taş ve madencilik sektörü olduğunu belirten Muğla TSO Başkanı Mustafa Ercan, “Orman yönetimiyle çok ciddi sıkıntı yaşıyoruz. Yeraltındaki madenlerimizi çıkararak ülkemizin ihracatına, işsizlerimizin istihdamına, Muğla olarak yaklaşık 600 milyon dolara ulaşan ihracatımıza katkı sağlamak istiyoruz. Ancak, müracaat edildiği halde 4 yıldır sonuçlandırılmayan izin taleplerimize yanıt verilmiyor. Hem ilimiz hem Türkiye kaybediyor. Yüzde 67’si orman olan ilimizde madencilik için talep ettiğimiz alan yüzde biri bulmuyor” dedi.

‘MUĞLA BEYAZI’ ÖNEMLİ BİR DEĞER

Geçen yıl coğrafi işaretini aldıkları “Muğla Beyaz Mermeri” başta olmak üzere Anadolu mermerinin kütük olarak ihraç edilmesinin yasaklanması gerektiğini de vurgulayan Ercan, “Antik kentlerin yollarından heykellerine kullanılan, rengi ve deseniyle dünyada hiçbir zaman modası geçmeyen çok özel bir mermerimiz var. Bu değerimiz işlenerek, katma değer yaratılarak zenginliği ülkemize kazandırılmalı. 1,7 milyar dolarlık Türkiye mermer ihracatının yüzde 12’sini gerçekleştiren Muğla olarak işlediğimiz mermeri dünyanın dört bir yanına ihraç ediyoruz. Bu konudaki üretimin önündeki engeller kaldırılmalı.”

HİÇBİR TEŞVİKTEN YARARLANAMIYORUZ

Muğla Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Hurşit Öztürk de Bodrum, Marmaris, Datça, Dalaman, Fethiye gibi ilçelerin turizm gelirlerinden dolayı Muğla’nın gelişmiş il statüsü kazandığını ancak bunun bir handikap oluşturduğuna dikkat çekti. Bu durum nedeniyle verilen hiçbir teşvikten şehirlerinin yararlanamadığını dile getiren Öztürk, sorunların çözülmesi halinde Muğla’nın narenciye ve yaş sebze meyve üretiminden çam balına kadar pek çok alanda potansiyeli bulunduğunu vurguladı.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159