30.07.2018, 11:42

U-ETDS işimizi kolaylaştıracak

25 Temmuz Çarşamba günü, TOBB İstanbul Hizmet Binasında, U-ETDS sistemine yönelik yeni bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdik. Bu, sistemin tanıtımına yönelik düzenlenen 5’inci toplantı oldu. U-ETDS sistemi sektörümüzün kayıt altına alınması ve ulusal güvenlik açısından çok önemli. Bizim, bu sisteme yönelik bakış açımız, nasıl olmaz yönünde değil, nasıl olur yönünde olmalı. Bu anlayış ile desteklemeliyiz. Bu sistem hayata geçtiğinde bizim işimiz kolaylaşacak. Bir çok işlemi e-devlet üzerinden yapma imkanımız olacak. Yabancı ülke araçları, sistemin uluslararası entegrasyonu olmadığı için kapıda beyan vermek durumunda olacak. Böyle birtakım noktaları olacak, ama bunlar zaman içerisinde giderilecektir. TC kimlik numarasının (TCKN) yazımı konusunda sektör tam anlamıyla hazır değil. Bunu yapan firma sayısı çok sınırlı. 

Turizm taşımacılığı 
Turizm taşımacılığı alanına yönelik bir yazılım gerekiyor. Bütün firmalar ortak yazılım üzerinden işlem yapabilmeli. Herkes ayrı ayrı yapmaya kalktığında çok ciddi sorunlar oluşur. Yoldan binen yolcular açısından TCKN bildirimi noktası da var. Veri toplama ve aktarma süreçlerinin ortak yazılımla sonuçlandırılması konusunda turizm taşımacılarıyla bir çalışma yürüteceğiz. 

Evrime ihtiyaç var 
Bu işin hızlı bir evrime ihtiyacı var. Bu evrim de teknolojidir. Optik okuyucu ekranlar ve sistemlerle işlemler daha kolay olacak. Ama bu sistemler için bekleyecek durumda değiliz. Sektörün ve ülkemizin menfaati açısından bunu bir an önce hayata geçirmemiz gerekiyor. Kim nerede, kimi taşıyor, kaça taşıyor bunun devlet tarafından bilinmesi lazım. Ulaşım sektöründeki kayıt dışılığın önlenmesi açısından bu son derece önemli. Vergi verenle vermeyenin adaletsizliğini giderecek ve ulusal güvenlik açısından birçok faydası olacak bu projeye yönelik Ulaştırma Bakanlığı ile birlikte çalışıyoruz.

Bakanlık ile el ele 
UETDS sisteminin aslında bir Bakanlıkta değil, tüm bakanlıklarla koordine olması gerekiyor. Anlık veri aktarımının Ulaştırma Bakanlığı’nın yanı sıra, İçişleri ve Milli Eğitim Bakanlığı’na da iletilmesi önemli. 

Ben Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Sayın Kerim Cicioğlu’na çok teşekkür ediyorum. Genel müdürlük olarak son derece iyi çalıştılar. Bu sistemi hızla hayata geçirmeye çalışıyorlar. 

Kayıt dışılık önlenecek
2019 yılı sonunda hareket eden her eşya ve her insan bilinecek ve kayıt dışılık büyük ölçüde önlenecek. Son 10 yıldır MOBESE kameralarıyla beraber asayiş olaylarında suçluyu tespit etmek ve yakalamak çok kolaylaştı. Bizim sistemimiz için de buna ihtiyacı var. U-ETDS suçlu insanların rahatlıkla dolaşımını engelleyecektir. Ben bu istemin daha da geliştirileceğine inanıyorum.

6 aylık uyum süreci 
1 Kasım 2018 sonrasındaki 6 ayın uyum süreci olarak değerlendirilmesi gerekiyor. Turizm taşımacılığında, Bakanlık, koltuk numarası diyor ama turizm taşımacılığında böyle bir kavram yok. Bildirimi otobüsçü mü yapacak, yoksa kalkışı yapacak acente mi? Kişi bilgilerinin yanlış bildirilmesi durumunda sorumlu kimler olacak? Bir kişi gelip bilet alıyor ama bu bilet alan kimdir bilmiyoruz. Bunlar ilk aşamada yaşanacak sorunlar. Burada cezalandırarak uyumun sağlanmasına katkı sağlayacak işbirlikleri yapılmalı. 
Herkese iyi haftalar diliyorum. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159