26.02.2020, 16:08

Ulaştırmada Sürdürülebilirlik ve Küresel Politika Örnekleri - 13

 Türler arası toplu ulaştırma ana toplama dağıtma merkezlerindeki bir anahtar olma rolü bağlamında yüksek hızlı demiryolları (YHD) yoğunluğu arttırabilir, hizmeti ve ulaştırmanın sürdürülebilirliğini arttırabilir ve ekonomik etkinliği de ivmelendirebilir. Yüksek hızlı demiryolları (YHD) ofisler, mağazalar, restoranlar ve diğer kolaylıkları kullanılır kılan insanları ortaya çıkarmayı vasıta edinmenin yanı sıra yolcuları çekmek sureti ile istasyonlarına ekonomik etkinlikleri çekebilir bir durumdadır. İstasyonlar; iş ve istihdamın yayıldığı, yeni etkinlik ve iş merkezlerinin üretildiği mücavir alanda bir anahtar ya da çekirdek konumundadırlar. Bu söz konusu kentleşme yoğunlaşmalarının; daha ileri ekonomik etkinliklerin teşvik edildiği mücavir alanlarda daha iyi toplu ulaştırmaya odaklanma sağladığını göstermektedir. Karşılıklı faydaya dayalı kalkınma sürecinin bu söz konusu geri beslemelerinde ise türler arası ana toplama dağıtma istasyonları ise hem mıknatıs ve hem de hızlandırıcı olarak çalışmakta olup bu da tren taşımacılığının yanı sıra yerel bir ekonomi geliştirilmesine vesile olmaktadır. Yüksek yoğunluklu ve çok amaçlı kullanımlı bir yapılaşma çevresinin teşviki vasıtası ile bisiklet kullanma, yürüyüş ve toplu ulaştırma için daha elverişli bir nüfus istihdamı teşekkül ettirilmektedir. Asya ve Avrupa’da işletimdeki ana toplama dağıtma merkezi istasyonları yolculara bir ulaştırma türünden diğer ulaştırma türüne rahatlıkla aktarım imkânını sunmaktadır. Örneğin Şanghay’da demiryolu ana toplama dağıtma merkezi istasyonu yüksek hızlı demiryolları (YHD) ve konvansiyonel demiryollarını (KD) kent için hafif raylı sistemler ve otobüs sistemlerine bağlamaktadır. Fransa’da Lille’de çok türlü yüksek hızlı demiryolu (YHD) istasyonu mücavir alandaki toplu ulaştırmanın geliştirilmesi ve yerel ticari ve kültürel etkinliklere odaklanılması için bir katalizör gibi çalışmaktadır. Kaliforniya’nın yüksek hızlı demiryolu (YHD) güzergâhı boyunca kentlerin benzer bir yol ile fayda temin etmesi öngörülmektedir. 

Yüksek hızlı demiryolları (YHD) ana toplama dağıtma merkezi olan istasyonlar ise toplu ulaştırma odaklı kalkınma (TOK_TOD) için bir anahtar gibi işlemektedir. Mücavir Teknoloji Merkezi (CNT_MTM) TOK’u ‘cazip, yayalaştırılabilir ve sürdürülebilir toplum’a odaklanan ve aynı zamanda da aşağıdakiler için net performans kriterlerini karşılayan ‘yarım millik bir yürüme mesafesi ya da toplu ulaştırma istasyonları dâhilindeki yüksek yoğunluklu karma amaçlı kullanım gelişimi’ olarak tanımlamaktadır.

• Yersel verimliliği arttırır böylelikle de insanlar yürüyebilir, bisiklete binebilir ve toplu ulaştırmayı kullanabilir
• Toplu ulaştırmayı destekler ve trafiği azaltır
• İskân, ulaştırma ve alışveriş seçeneklerinin zengin bir karışımını temin eder
• Kamu ve özel sektör için kar üretir ve hem yeni ve hem de mevcut meskûnlar için değer üretir
• Bir ‘yer’ algısı üretir

Hâlihazırda dünyanın en büyük kentlerinin birkaçı; Mücavir Teknoloji Merkezinin (CNT_MTM) tanımlamış olduğu ‘yer’ algısını başarı ile üreten yüksek hızlı demiryolu (YHD) istasyonlarına sahiptir. Bu söz konusu istasyonlar kendi varış noktalarının yanı sıra yerel iş ve gayrimenkule destek olmak adına bir yan yol olarak hizmet etmelerinden kaynaklı olarak normal hizmetin üzerine ve ötesine geçmektedir. Örneğin Londra’da St. Pancras uluslararası istasyonu karaya bağlanan Eurostar yüksek hızlı demiryolu (YHD) için bir terminal hüviyetinde olup, hepsi Victoria kentsel simgesi kurgusu dahilinde tramvaylara ve otobüslere bağlantıların yanı sıra bir metro istasyonuna, yerel trenlere ve havalimanına bağlantılara sahip olmaktadır. 2012 Londra Olimpiyatları için açılan istasyon aynı zamanda mağazaları, beş yıldızlı bir oteli ve restoranları ile ünlü olup sanatsal ve kamusal etkinlikler için bir alana da sahiptir. Britanya Kütüphanesi ve diğer kültürel enstitüler ise mücavir alandadır. Fransa’da ise Lille; Paris, Londra ve Brüksel arasındaki bir yüksek hızlı demiryolları (YHD) kavşağı olduktan sonra sanayi etkinliğine kaybetmesinin akabinde ortaya çıkan düşüşünü tersine çevirmeyi başarmış durumdadır. Kentsel, bölgesel ve ulusal idareler, demiryolu otoriteleri ve özel girişimlerin koordine edilmesi vasıtası ile Lille; kentin daha hizmet verebilir ve daha bilişsel bir iş merkezi şeklinde yeniden gelişmesine yardımcı olacak bir şekilde bir plan dâhilinde verimli bir şekilde gelişmiştir. Plan; kentlerin çoğunu stratejik bir yerleşime sahip hal getirmiş ve Lille’in iki tren istasyonuna bağlanan Rem Koolhaas bir tasarım kompleksindeki bir otel ve açık hava alanı ile yeme yeri olan yerel bir alışveriş mağazası için bir ana toplama dağıtma merkezi ortaya çıkarmıştır. 

Kentler arası yolculuk sürelerinin düşürülmesi vasıtası ile yüksek hızlı demiryolları (YHD) işleri ve müşterileri birbirine daha yakın hale getirmektedir. Lyon’da Paris’ten gelen yüksek hızlı demiryolu (YHD) hattı vasıtası ile Paris’teki müşterilerine ulaşmak isteyen çok sayıda danışmanlık, reklam ve Pazar araştırması şirketine alan açılmaktadır. Yüksek hızlı demiryollarının (YHD) uygulanması aynı zamanda da bağlantısallıkları bütün bir sanayinin ilerlemesi için destek olan benzer tip şirketlerin yoğunlaşmasını da arttırmaktadır. 
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159