banner69

Kaptan Gökhan Topçu: Sabırlı olacaksın!

banner113

22 yıldır kaptanlık koltuğunda oturan ve hiç kazaya karışmayan Ali Osman Ulusoy Turizm’in kaptanı Gökhan Topçu, kaptanlığın birinci kuralının sabırlı olmak olduğunu belirtiyor. Otobüslerin artık çok donanımlı olduğuna, yol altyapılarının da eskiye oranla çok daha iyi olduğuna dikkat çeken Gökhan Kaptan, “İnsanlara hizmet etmek, saatlerce araç kullanmak için sabırlı olmak ve trafik kurallarına uymak işinizi iyi yapmanızı, insanlara güvenli bir şekilde hizmet vermenizi sağlıyor” dedi.

banner114
YAŞAM 04.08.2020, 14:08 04.08.2020, 14:23 Taşıma Dünyası
Kaptan Gökhan Topçu: Sabırlı olacaksın!
Erkan Yılmaz / Kaptanlar Konuşuyor

Kaptanlar Konuşuyor
köşemizin bu haftaki konuğu 22 yıldır bu işi severek yapan, yine çok tecrübeli bir kaptan: Gökhan Topçu. Ali Osman Ulusoy Turizm’de çalışan Kaptan Gökhan Topçu, Trabzonlu ve 45 yaşında. Ankara-Bafra seferi sonrasında Gökhan Kaptan ile söyleşimiz başladı. 

Otobüsçülük baba mesleği
Kaptan Gökhan Topçu’nun babası da bireysel otobüsçü olarak uzun yıllar sektöre hizmet vermiş. Ali Osman Ulusoy Turizm’de çalışmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek sözlerine başlayan Kaptan Gökhan Topçu, “Şirketimiz, ‘Geçmişten Gelen Güvenle’ sloganı ve anlayışı ile yolcuya hizmet vermeyi ilke edinen bir firma. Biz çalışanların iş süreçleri de bu anlayışla uyumlu, sanki bir devlet dairesi gibi sistemli şekilde gidiyor. Her şey düzenli ve kurumsal bir yapıda ilerliyor. Çalışma sürelerimiz, izinlerimiz hepsi bir düzen içinde” diyor. 

Otobüsçülük bir tutku 
Kaptan Gökhan Topçu’nun sektöre olan tutkusu rahmetli babası Hasan Topçu’nun otobüsünde başlamış: “Her gün evde otobüsçülük konuşulurdu, babam otobüste şöyle oldu, böyle oldu diye anlatır, abim Halil İbrahim Topçu ile dinlerdik onu. ‘Zor meslek derdi’ babam ve bizim bu işi yapmamızı da hiç istemezdi. Ama otobüsle bir yerlere gidip gelmek, seyahat etmek, çok kişiyle iletişim halinde olmak güzel bir duyguydu. Babam hep otobüsçülük dışında bir iş yapmamız konusunda bize telkinlerde bulundu. Hatta abim otobüsçülüğe bulaşmasın diye onu ne yaptı etti Hollanda’ya gönderdi. Abim çok uzun yıllarda Hollanda’da kaldı, emekli oldu. Eşi de oradan emekli. Babam vefat edince, o da ülkemize döndü hemen otobüsçülüğe başladı. Babam vefat etmeseydi, yaptırmazdı. Onda da büyük tutkudur otobüsçülük. İhtiyacı olmamasına rağmen bu işi yapıyor. Tutkuyla, severek yapıyor. Ama bu iş zaten sevmeden yapılabilecek bir iş değil.” 


Neden yeni kaptan yetişmiyor 
Kaptan Gökhan Topçu muavin olarak babasının yanında çalışıyor. O sırada otobüs kullanmayı da öğreniyor. 22 yıldır da otobüs kaptanlığı yapıyor. Artık yeni kaptan yetişmiyor, ne yapmak gerekiyor dediğimde Gökhan Kaptan’ın cevabı, “Eski kaptanların tekrar sektöre gelmesi lazım. Çekirdekten yetiştirme imkanı da çok kalmadı. Bir anda kaptan koltuğuna oturunca insanlar, bu işe değer de vermiyorlar. Araç içinde ikram dağıtımı yapan hostların genelde kaptan olma gibi bir düşünceleri olmuyor. Artık her araçta muavin de yok. Muavinlik de eskisi gibi değil ki, ihtiyaç da kalmadı gibi. Eskiden muavinler lastik değiştirirler, aracı yıkar, temizlerlerdi. Şimdi çekiliyor araç yıkamacıya, temizlik orada yapılıyor. Tabii, sektörün de kazanç seviyesinin artması lazım ki, sektörün cazibesi olsun. Bu işi yapmayı insanlar maddi açıdan da istemeliler. 

2019 yılı gerçekten sektörümüz için çok iyi geçmişti. 2020’den herkes çok umutluydu ancak koronavirüs salgını sektörü çok olumsuz etkiledi. Geçen yıl bu dönemlerde başımızı kaşıyacak zaman bulamazdık” şeklinde oluyor. 

Dikkat ve sabır çok önemli 
22 yıldır hiç kazaya karışmadığını da belirten Kaptan Gökhan Topçu, yapılan her işte dikkatin ve sabırlı olmanın önemine dikkat çekiyor: “Yollar artık eskisinden çok daha güzel. Otobüsler dersen artık çok teknolojik, güvenlik donanımları da çok üst düzeyde. Kaptanın işini yaparken dikkatli olması, trafik kurallarına uyması, ama öncelikle de sabırlı olması gerekiyor. İnsana hizmet sunmak, saatlerce bir yolda direksiyon sallamak için gerçekten sabırlı olmanız gerekiyor. Yolcuları memnun etmek hiç kolay değil. Bazen gerçekten kulağınız duymayacak, siz işinizi yapmaya odaklanacaksınız. Yoksa mümkün değil bu işi sürdürebilmek.” 

Kaptan saygın biriydi
Eskiden kaptanlık mesleğinin çok büyük saygınlığı bulunduğunu, ama artık bu saygınlığı yaşayamadıklarını belirten Kaptan Gökhan Topçu, “Yolcuların gözünde kaptanlık mesleği çok özeldi. Çünkü onun canını taşıyorsunuz, sevdiğini, ailesini taşıyorsunuz. Size gösterilen ihtimam çok özeldi. Özellikle mola yerlerine otobüs girdiğinde kaptanlar özel bir saygı görürdü. Kaptan eskiden kraldı mola tesislerinde. Şimdi hem yolcu tarafında hem de mola tesislerinde eski ilgi yok” dedi. 

O bir Yıldız
Ben kendimi bildim bileli Mercedes kullanırım. Kaptan Gökhan Topçu ile en son kullandığı otobüslere yönelik soruyoruz: “Ben kendimi bildim bileli, hep Mercedes otobüs kullandım. Mercedes’in kalitesi için konuşmaya gerek yok. Adı yeter. O bir yıldız. Araçlar artık çok donanımlı, çok teknolojik. Yeni araç teslimlerine sadece araç sorumluları gitmemeli. O otobüsü kullanacak kaptanlar da gitmeli ve yeni özellikler hakkında çok daha detaylı bir eğitim süreci izlenmeli. Bu aracı tanımada önemli bir katkı sağlar. ■



Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159