Kaptanlık sevilmeden yapılacak bir iş değil

banner113

22 yıllık kaptan Şirin Ösün, “Tek hayalim otobüs şoförü olmaktı. Allah’a şükür, onu da başardım. İşini seversen hiçbir iş zor değil. Bir işe severek başladığınızda zor olmaz. Ben işimden hiç şikayet etmedim. Kaptanların işlerine sarılmaları lazım. Ben 22 yılda hiç kaza yaşamadım” dedi.

banner114
YAŞAM 13.07.2020, 10:29 13.07.2020, 11:03 Taşıma Dünyası
Kaptanlık sevilmeden yapılacak bir iş değil
Kaptanlar Konuşuyor… Röportajı: ERKAN YILMAZ

Bu kez kaptan konuğumuz Şirin Ösün. 50 yaşındaki kaptanımız, Best Van Tur’un filosuna yeni katılan ve özel tasarım olan Travego otobüsü kullanıyor. Firmanın yeni aracının filoya katılımına yönelik düzenlediği törende Kaptan Şirin Ösün ile bir araya geldik. 

Kaptanımız, 1998 yılından beri Best Van Tur’da çalışıyor. Zaten otobüs kaptanlığına da Best Van Tur’da başlamış ve bu firma dışında bir yerde çalışmayı da hayal bile etmediğini ifade ediyor: “Burası bizim evimiz. Ama bana bir gün ‘seninle çalışamayacağız’ derlerse; ben başka hiçbir firmada çalışamam.”
Şirin Kaptanın amcası da, ağabeyi de Best Van Tur’da emekli olana kadar kaptanlık yapmışlar. 

Taşımacılık bir aile geleneği 
Çocukluğundan beri bu işte olduğunu, onu bu işe yönlendirenlerin amcası ve abisi olduğunu söyleyen Kaptan Şirin Ösün, “Amcam ve ağabeyimin özel otobüsü vardı ve Best Van Tur’da çalışırlardı. Ama benim şoförlüğe tutkunluğum bunun da öncesinde başlıyor. 10 yaşındaydım, amcamların otobüsten önce kamyonları vardı. Ben de o kamyona bakarak, bir gün onu kullanmayı hayal ederdim. 1982’de okulumu bitirdim. 1985’te kamyonda muavinliğe başladım. 1988 yılında ehliyetimi aldım. Sonra da kamyonu kullanmaya başladım ve yurtdışına gitmeye başladım. 1998 yılında ise otobüs kaptanlığına başladım. Ben bu işi çok istiyordum, ama aslında taşımacılık bir aile geleneği bizde” dedi.


İşini seversen zor değil 
Kaptanlık mesleğinin zor olup olmadığını da sordum… “İşini seversen hiçbir iş zor değil. Bir işe severek giriştiğinizde zor olmaz. Ben işimden hiç şikayet etmedim. Şikayet eden, sadece, beni çok az gören çoçuklarım oldu” dedi cevap olarak. 

Kaptan huzur ister
Kaptan ne ister soruma ise Şirin Ösün’ün, “Kaptan çalıştığı arabada huzur ister. Yaptığınız işte yolcuyu da, firmanızı da memnun etmezseniz olmaz. Siz bu işi iyi yaparsanız şirketinize değer de katarsınız. Bu değeri gören şirket de sizi daha çok sahiplenir. Ama bu işin temel noktası çekirdekten yetişmek. Şimdi okuldan geliyor, araçta çalışıyor sanki bir şeyler eksik kalıyor. O havayı solumadığı için kendisini çekiyor gelenler. Bir de 26 yaş engeli var, o da bir başka sorun, yeni kaptanların yetişmesini önlüyor” diyor. 

Patronlarımız ile gurur duyuyoruz
Pandemi sürecinin bütün sektörü çok olumsuz etkilediğini belirten Kaptan Ösün, “Ama bütün olumsuzluklara rağmen patronumuz olan hem Aslan Bayram hem İrem Bayram çalışanlara çok destek oldular. Biz onlarla gurur duyuyoruz. Herkesin patronu bizim patronlarımız gibi olsa... Zaten işinizi yapıyorsanız, araca sahip çıkıyorsanız, personel müdürü patronlara iletiyor. Onlar da bize sahip çıkıyor” dedi.

Kaptan titiz olmalı
10 yılı aşkın süredir Irak hattında çalıştığını söyleyen Şirin Ösün, “Şu an sınır kapalı. Ama bu 10 yıllık sürede hiçbir şikayet olmadı benimle ilgili. Hep olumlu dönüşler olmuştur yolcu tarafından şirkete. Ben işimi dört dörtlük yapmış olmasam bugün bu özel tasarım aracı kullanmak için de seçilmem. Bir kaptan her zaman kılık kıyafetine dikkat etmeli. Aracının temizliğine özen göstermeli. Direksiyon başında telefon kullanmaması ve bütün dikkatini de işine vermesi lazım” dedi.

Yurtdışına çalışmanın yurtiçine göre daha kolay olduğunu da belirten Şirin Ösün, “Yurtiçi yolcuları çok daha zor. Irak yolcusu aracınız bozulduğu zaman sizi bırakıp kaçmaz. Senin yanında durur yardım eder. Yurtiçinde ise ‘niye böyle oldu, diğer araç ne zaman gelecek’ diye hep söylenir. Bizim Türk yolcular çok sabırsız” diye yakındı. ■


Kaptana değer verilmeli
Best Van Tur’un çalışanına çok değer verdiğini, ama genel anlamda sektörde kaptanların hak ettiği değeri görmediğini belirten Şirin Ösün, “Ben hiçbir meslek örgütünün kaptanlara sahip çıktığını görmedim. Diğer kaptanlarla konuşuyorum, çalışma koşullarını görüyorum. Gerçekten biz özel bir şirkette çalıştığımızı düşünüyoruz. Biz maddi ve manevi olarak hiçbir sorun yaşamıyoruz” dedi.


Erkan Yılmaz, İrem Bayram, Kaptan Şirin Ösün yeni yollara çıkan Travego Yakut otobüsün ilk günü...

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159