banner69

Mercedes-Benz Türk’ün Yıldız Kızları 4000 oldu

banner113

Mercedes-Benz Türk ve ÇYDD’nin yürüttüğü “Her Kızımız Bir Yıldız” eğitime destek projesi tam 13 yıldır devam ediyor. 4000 kız bu projeden yararlandı. 1933 öğrenci mezun oldu. 760’ı üniversiteyi kazandı. 498 tanesi halen üniversiteye devam ediyor. 147 öğrenci üniversiteden mezun oldu. Mercedes-Benz Türk halen 200’ü üniversite öğrencisi olmak üzere yıllık 1200 kız öğrenciye burs veriyor.

banner114
YAŞAM 27.07.2017, 13:29 27.07.2017, 13:43 Taşıma Dünyası
Mercedes-Benz Türk’ün Yıldız Kızları 4000 oldu

Mercedes-Benz Türk ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin (ÇYDD), 2004 yılında hayata geçirdiği “Her Kızımız Bir Yıldız” projesi kapsamında desteklenen öğrencilerden bir grup, proje kapsamında desteklenen kız öğrencilerden bir grup, geleneksel bir etkinlik olan yaz buluşması için bu yıl da bir hafta boyunca İstanbul’da ağırlandı.

Kesintisiz olarak 13 yıldır devam eden proje kapsamında bugün 56 ilde, 200’ü üniversite olmak üzere, toplam 1200 kız öğrenciye eğitim bursu veriliyor. Proje desteği ile eğitimini tamamlayan kızlar, bugün Mercedes-Benz Türk mavi yakalı kadın çalışan sayısının yüzde 10’unu oluşturuyor.

Her yıl farklı illerden davet edilen öğrenciler bu yıl, Kırklareli, Sinop, Uşak, Burdur ve Mersin’den geldi. Bir haftalık program kapsamında Prof. Dr. Türkan Saylan’ın mezarını ziyaret eden Yıldız Kızlar, daha sonra Mercedes-Benz Türk’ün Hoşdere Otobüs Fabrikası’nı gezerek Mercedes-Benz Türk yönetim ekibi ve Direktörler Kurulu Başkanı Süer Sülün ile tanışma imkânı buldular. İstanbul’da bulundukları sürede çeşitli müzeleri ziyaret eden Yıldız Kızlar, İstanbul Boğazı’nda tekne turuna da çıkarak şehrin Boğaz hattındaki tarihi yapılarını görme ve tanıma fırsatını da buldular.

Proje kapsamında Feriye Lokantası’nda 24 Temmuz Pazartesi günü düzenlenen basın buluşmasına ise Yıldız Kızlar’ın yanı sıra Mercedes-Benz Türk Direktörler Kurulu Başkanı Süer Sülün, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Prof. Dr. Aysel Çelikel ile Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin yöneticileri katıldı.



Çalışanlar içinde yüzde 10’u yıldız kızlar projesinden

2004 yılında 200 öğrenci ile başlayan projenin artık yıllık 1200 öğrenci seviyesine ulaştığını belirten Mercedes-Benz Türk Direktörler Kurulu Başkanı Süer Sülün, “Bu proje bizi çok heyecanlandırıyor. Çok mutlu oluyoruz ve artık geleneksel hale geldi. 2004 yılında 200 öğrenci başladık. Bugün yaklaşık 1200 öğrencimiz var. Giderekte büyüyor. Bizi ayrıca mutlu eden konulardan bir tanesi mavi yakalılar içerisinde toplam kadın çalışanlarımız içerisindeki oranı yüzde 10’a geldi. Bu da bizi ayrıca gururlandırıyor. Doğru iş yaptığımızın da kanıtı oldu. Şirketim adıma yan sanayicilerimiz, bayilerimiz adına bu projeye destek verenlere teşekkür ediyoruz. Bugün 25 yıldız kızımız burada. Onların iş hayatına katılımlarını, ve Türkiye’nin medeniyet seviyesinin kadın çalışanların ekonomiye katkısı ile artacağına inanıyoruz, onun içinde canı gönülden bu projeye destek veriyoruz” dedi.



760 yıldız kız üniversiteyi kazandı

“Ülkenin kalkınması açısından kadınların çalışması önemli” diyen Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Prof. Dr. Aysel Çelikel, “Her yıl olduğu gibi bu yılda 5 ilden gelen yıldız kızımızı ağırlıyoruz. 2004 yılından beri yürüttüğümüz projede 4000 kızımız bu projeden yararlandı. 1933 öğrencimiz mezun oldu. 760 civarında üniversiteyi kazandılar. 498 tanesi halen üniversiteye devam ediyor ve biz onlara üniversite bursu veriyoruz. 147 öğrencimizde üniversiteden mezun oldu. Toplumsal olanaklardan yararlanmayan veya az yararlanan kesimlerin başında kadınlar ve çocuklar geliyor özellikle kız çocukları geliyor. Biz pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Kızları güçlendirmek istiyoruz. Bir kızı eğitmek iki aileyi eğitmeye eş değerdir. Hem annesine ve babasına destek oluyor, hem kendi kurduğu ailede farklı oluyor. Ülkenin kalkınması açısından kadınların çalışması önemli” dedi.

Eve kapanmayın, kendinizi geliştirin

Yıldız kızlara seslenen Çelikel, fırsat eşitliğinden yararlanmayan kadınların ve kızların eşit çizgiye gelmesini istediklerini belirterek, “Mezun olduğunuz zaman eve kapanmayın ve mutlak surette kendinizi geliştirin ve çalışın. Güçlenmenin kaynağında ekonomik güç var. Fırsat eşitliğinden yararlanmayan kadınların ve kız çocuklarının eşit çizgiye gelmesini istiyoruz. Eşitlik birinci açımız. İki temel şart var. Birincisi iyi eğitim almak, ikincisi de ücretli bir işte çalışmak. Yarının bugünden daha iyi olması için her açıdan çalışacaksınız ve sorumluluğunuzu hissedeceksiniz. Kendinizi önemseyin, ama işinizi daha çok önemseyin. Başarılı olduğunuz zaman hem ülkenize hem de ailenize katkı sağlarsınız. Sorumluluk duyacak ve emek vereceksiniz” dedi.

Mercedes-Benz Türk iyi bir yol gösterici ve iyi bir şans

Projenin 10’un üzerinde ödül aldığını da belirten Çelikel, “Mercedes-Benz Türk ile çalışmakta Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ile iyi bir yol gösterici ve iyi bir şans oluyor. Çünkü kendimizi ona göre şekillendirmek zorunda kalıyoruz. 25 kızımızın burada olması sadece İstanbul’u görmek değil, bilgi ve kültürü ve özgüveni artırmak için burada olmaları önemli. Kızlarımıza başarılar diliyorum. Onlar bizim gözbebeğimiz” dedi.

Kahvaltı sırasında ziyarete Bolu’dan katılan bir bursiyer katılımcılara keman dinletisi sundu.






Hayalim Mercedes-Benz Türk’te mühendis olmaktı

Mezun olduktan sonra Mercedes-Benz Türk’te istihdam edilen, “Her Kızımız Bir Yıldız” projesinin bursiyerleri Yasemin Güngör ve Merve Kula da toplantıda konuşma yaptı.

Yasemin Güngör
: Benim hikayem 2005 yılında başladı. Bursa Anadolu Teknik Lisesi’nde okurken bana böyle bir fırsattan bahsedildi. Bende çok istedim. Burs almaya başladım. Daha sonra Mercedes’te lise ve üniversite stajımı yapmaya hak kazandım. Marmara Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Bölümünü kazandım. 2013 yılında mezun oldum. Kadroya girişim maliyet bölümünde personel olarak Hoşdere’de oldu. 5 ay sonra da BusStore Satış Operasyon ve Satış Destek biriminde görev aldım. 3 senedir orada görev yapıyorum memur olarak. Arkamda böyle bir destek olmasaydı eğitimi tamamlayabilirdim. 2003’te babamı kaybetmiştim. Herşey üst üste geliyor gibi oldu. O zaman sorumlumuz olan Nalan hanım bize sürekli destek verdi. Kendi içimizdeki gücü dışarı çıkardı. İçimdeki gücü kendimde buldum. Eğer isterseniz destek var. Ama isteğinizi bildirmeniz gerekiyor. Hayal kurmaktan vazgeçmeyin. Hayallerinizi gerçekleştirmek için koşun. Şu andaki hedefim Endüstri mühendisliğine hazırlanıyorum. Oldum olası isteğim Mercedes-Benz Türk’te mühendis olmaktı. İngilizce ve almanca desteklerinden yararlanıyorum, dilimi geliştiriyorum. 12 senedir arkamda duran Mercedes-Benz Türk’e, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’ne ve Her Kızımız Bir Yıldız Projesi’ne teşekkür ederim.



Mercedes benim ailem oldu

Merve Kula: 2004 yılında Mercedes-Benz Türk’ün ilk yıldız kızlarındanım. 2006 yılında stajer olarak başladım. Daha sonra imalat kadrosuna geçtim. İmalat kadrosuna geçtikten sonra kadın ve erkek eşitliğini orada çalışarak gösterdim. Kendime hedef belirlemiştim. Hedefimde mavi yakadan beyaz yakaya geçmekti. Bunu da başardım satın alma birimine geçtim. Şu an orada çalışıyorum. Çocuklarım olmasına rağmen Almanca kursuna başladım. Sizlerde başarabilirsiniz. Azim etmek gerekiyor bu konuda. Ben eşimi de Mercedes’te buldum. Mercedes’te çocuklarıma doğum yaptım. Ailemi orada kurdum. Ailem oldu. Mercedes-Benz Türk ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’ne çok teşekkür ediyorum.

56 ilden 1200 kız öğrenciye burs veriliyor

İlk dönemde motor, elektrik/elektronik, torna/tesviye, makina ressamlığı ve bilgisayar branşlarında mesleki eğitime öncelik verilen “Her Kızımız Bir Yıldız” projesinde aradan geçen 13 yılda farklı bölümlerde de burs imkânı sağlandı. Mercedes-Benz Türk’ün yanı sıra yan sanayi firmaları, bayiler ve Mercedes-Benz Türk çalışanlarının da destek verdiği projede şu anda, liseli öğrencilere sağlanan bursların %68‘i teknik lise bursu, %13‘ü sanat, kalan kısmı ise sağlık ve diğer bölümlere verilen burslardan oluşuyor.
Mesleki eğitimin yanı sıra kişisel gelişim de destekleniyor
Maddi desteğin yanı sıra kız çocuklarının yıldızlaşmasında ilginin, ekip ruhunun, cesaretin ve özgüvenin de çok büyük rolü olduğuna inanan Mercedes-Benz Türk, burs verdiği kız öğrencilerle yaşadıkları illerde bir araya gelerek, onları eğitimleri ve meslek sahibi olmaları yönünde yüreklendiriyor. Bu ziyaretlerde, İstanbul’dan gelen bir uzman ile uygulanan yaratıcı drama çalışmalarıyla Yıldız Kızlar’ın kişisel gelişimlerine katkıda bulunuluyor. Mercedes-Benz Türk, her ay farklı bir şehre giderek 56 ilde bulunan tüm Yıldız Kızlarla buluşmayı hedefliyor.

Özgeçmiş bankası ile iletişim sürdürülüyor

Bugüne kadar “Her Kızımız Bir Yıldız” projesinin desteği ile eğitimini tamamlayan 21 Yıldız Kız’a Mercedes-Benz Türk bünyesinde iş imkânı sağlandı. Yıldız Kızlar’ın 13‘ü Mercedes-Benz Türk Aksaray Kamyon Fabrikası’nda, 8’i ise Mercedes-Benz Türk Hoşdere Otobüs Fabrikası’nda görev yapıyor.
Yıldız Kızlar’a Mercedes-Benz Türk ve bayilerinde staj ve iş imkânı sağlayabilmek amacıyla Proje kapsamında 2016 yılında önemli bir adım daha atılarak özel bir özgeçmiş bankası kuruldu. Önemli bir veri bankası haline gelen bu platform aracılığıyla Mercedes-Benz Türk ve bayileri, uygun iş pozisyonlarında istihdam edilmek üzere bankada özgeçmişleri bulunan bursiyerlere ulaşıyor. Özgeçmiş bankası sayesinde bursiyerlerle mezuniyetlerinden sonra da iletişimde kalınarak süreklilik sağlanmış oluyor.
“Her Kızımız Bir Yıldız” projesi 2006 yılında Platin Dergisi’nin “En İyi Sosyal Sorumluluk Kategorisinde” Zirvedekiler Ödülü’nü, 2007 yılında Türkiye Halkla İlişkiler Derneği (TÜHİD) “Eğitim Kategorisinde” En İyi Sosyal Sorumluluk Altın Pusula Ödülü’nü, 2010 yılında ise Otomotiv Distrübütörleri Derneği (ODD) “ODD Satış İletişim Kategorisinde” 2010 Gladyatörleri Yılın Sosyal Sorumluluk Projesi Ödülü’nü kazandı.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159