Sanat Üretenler, Sanat Öğretenler 1

banner113

Bir zamanlar “Güneş, deniz, kum” olarak nitelendirilen turizm, artık “tarih, kültür ve sanat”tır. Böyle olunca da ister tatil amaçlı olsun isterse günübirlik gezi insanlar gittikleri her yerde o derinliği arıyor.

banner114
YAŞAM 15.02.2016, 13:18 15.02.2016, 17:51 Taşıma Dünyası
Sanat Üretenler, Sanat Öğretenler 1

KORKUT AKIN


Türkiye İş Bankası Kibele Sanat Galerisi’nde açılan “Sanat Üretenler, Sanat Öğretenler 1” (9 Şubat-9 Nisan) sergisi, bu üç niteliği barındırıyor. Resim sanatı tekniklerinin hepsini kapsayan bu önemli sergi, merkezine sanat eğitimini almış, bir yanıyla da yeni kuşaklarla geleceğe açılmayı hedefleyen eğitici sanatçıların yapıtlarını buluşturuyor. İş Bankası’nı bu özgün düşüncesi ve iyi hazırlanmış sergisi dolayısıyla kutlamak gerekir.

Sanat ana damarıdır yaşamın

Bir zamanlar kendi kendilerini yetiştiren, kendi çevresinden beslendiği için dünyaya açılamayan sanatçılarımız, yükseköğretim çerçevesinde alınan sanat eğitimiyle dışarı da açılmaya başladı. Bu, izleyicisini de beraberinde getirdi… Bugün, sadece sergi gezmek amaçlı uluslararası seyahat yapan insanlara rastlıyoruz. Bu, kuşkusuz gelişmenin de, güçlülüğün de göstergesi…

“Sanat Üretenler, Sanat Öğretenler 1” sergisinde sadece koleksiyonlara girmeyi başarmış resmi değil, ülkemizdeki toplumsal değişmeyi de görebiliyoruz. Yeni kuşak olarak adlandırabileceğimiz, -bu sergide yer alan ‘hoca’ların kendilerini kanıtlamış ve artık eğitimci olmuş öğrencilerini- bir sonraki sergide görüp bir farklı değerlendirme yapabileceğiz. 

Güzellikleri paylaşmak gerek

Büyük bir çoğunluğu yurtdışında da eğitim almış 69 sanatçının yer aldığı sergi; Anadolu’nun kadim kültürel birikimi ve kolektif bilinçaltına, ülke gerçekliğine ve toplumsal konulara yönelik yoğun hassasiyetleri seriyor gözlerimizin önüne. İçinde yaşadığımız zorlu günlerde sanatın geleceği aydınlatabilecek önemli değerlerden olduğunu unutmamak gerekir. Bununla birlikte barışçıl çözüm yine sanatçılardan sanat ile gelecektir.

İstanbul ve Ankara’ya sıkışmış sanat eğitimi, 1980’lerle birlikte birçok kentte açılan yükseköğretim kurumlarıyla birlikte daha bir gelişti, daha bir yaygınlaştı. Bu, kuşkusuz beraberinde hayata çağdaş bakış getirdi. Dar kalıpçı bakışlar yerini daha demokratik, daha esnek, daha güler yüzlü bir geleceğe bırakıyor; sanatın ışığıyla.

“Akademi” dışına taşan sanat eğitimi kurumlarından gelen yeni kuşak “Sanat Üretenler, Sanat Öğretenler”, Nisan’da açılacak yeni bir sergiyle perspektifimizi daha bir geliştirecek.

SERGİ:

Sanat Üretenler, Sanat Öğretenler 1,
karma sergi, 9 Şubat - 9 Nisan 2016,
İş Bankası Kibele Sanat Galerisi,
Levent, İstanbul












 

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159