Yıldız Kızlar İstanbul’da...

banner113

Mercedes-Benz Türk ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği işbirliğinde gerçekleştirilen “Her Kızımız Bir Yıldız” projesi çerçevesinde 23-26 Ağustos tarihleri arasında İstanbul’u ziyaret eden 25 bursiyer "Yıldız Kız", Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Prof. Dr. Aysel Çelikel, Mercedes-Benz Türk AŞ Direktörler Kurulu Başkanı Britta Seeger ve Otobüs ve Kamyon Pazarlama ve Satış Direktörü Süer Sülün, basın mensupları ile bir araya geldi.

banner114
YAŞAM 25.08.2016, 13:43 29.08.2016, 12:47 Taşıma Dünyası
Yıldız Kızlar İstanbul’da...
Mercedes-Benz Türk ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin (ÇYDD) 2004 yılında başlattığı “Her Kızımız Bir Yıldız” projesi kapsamında desteklenen öğrencilerden bir grup, geleneksel bir etkinlik olan yaz buluşması için bir hafta boyunca İstanbul’da ağırlandı. 

Her yıl farklı illerden davet edilen öğrenciler, bu yıl; Bolu, Eskişehir, Gaziantep, Adana ve Bursa’dan geldi. Program dahilinde Yıldız Kızlar Prof. Dr. Türkan Saylan’ın mezarını ziyaret ettiler, Mercedes-Benz Türk’ün Hoşdere Otobüs Fabrikası’nı gezerek Mercedes-Benz Türk Direktörler Kurulu Başkanı Britta Seeger ile tanışma imkânı buldular. 

Yıldız Kızlar, İstanbul’da bulundukları sürede  çeşitli müzeleri gezdiler. Ayrıca tekne turu ile İstanbul’u denizden seyrettiler ve tarihi mekânları görme fırsatı buldular.

Eğitimde kız çocuklarına fırsat eşitliği  

Türkiye’deki en büyük yabancı sermaye yatırımlarından biri olan Mercedes-Benz Türk “Her Kızımız Bir Yıldız” projesini 2004 yılında, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) ile birlikte toplumda kadının her alanda hak ettiği güce kavuşması, kadınlara sosyal ve ekonomik hayatta fırsat eşitliği tanınması hedefiyle hayata geçirdi. Projenin amacı; olanakları kısıtlı, ancak çalışkan ve kısa sürede meslek sahibi olmayı amaçlayan ilköğretim okulu mezunu kız çocuklarını mesleki eğitime teşvik etmek.

Kız çocuklarının eğitime katılımını artırma ve eğitimde cinsiyet eşitliğine katkı sunma çalışmaları kapsamında, meslek lisesi öğrencilerine burs veren Mercedes-Benz Türk,  burslu kız çocuklarına staj imkânı sağlıyor ve mezuniyet sonrasında başarılı olanları şirket ihtiyaçları doğrultusunda istihdam ediyor.

12 yılda 3.950 kız öğrenciye destek verildi

İlk dönemde motor, elektrik/elektronik, torna/tesviye, makina ressamlığı ve bilgisayar branşlarında mesleki eğitime öncelik verilen “Her Kızımız Bir Yıldız” projesinde aradan geçen 12 yılda farklı bölümlerde de burs imkânı sağlandı. Mercedes-Benz Türk’ün yanı sıra yan sanayi firmaları, bayiler ve Mercedes-Benz Türk çalışanlarının da destek verdiği projede şu anda, liseli öğrencilere sağlanan bursların  %68‘i teknik lise bursu, %13‘ü sanat, kalan kısmı ise sağlık ve diğer bölümlere verilen burslardan oluşuyor.

17 ilde okuyan 200 kız öğrenciye destek vererek “Her Kızımız Bir Yıldız” projesini başlatan Mercedes-Benz Türk, sosyal sorumluluk projesi kapsamında bugüne kadar 56 ilde, 472’si üniversite olmak üzere, toplam 3.950 kız öğrenciye eğitim bursu verdi. Destek alan 1.933 bursiyer meslek lisesinden mezun oldu, 765 bursiyer üniversite sınavını kazandı, 147 öğrenci ise üniversiteden mezun oldu. Proje kapsamında halen 200’ü üniversite olmak üzere toplam 1.200 öğrenci burs almaya devam ediyor.

Mesleki eğitimin yanı sıra kişisel gelişim de destekleniyor 

Maddi desteğin yanı sıra kız çocuklarının yılfdızlaşmasında ilginin, ekip ruhunun, cesaretin ve özgüvenin de çok büyük rolü olduğuna inanan Mercedes-Benz Türk, burs verdiği kız öğrencilerle yaşadıkları illerde bir araya gelerek, onları eğitimleri ve meslek sahibi olmaları yönünde yüreklendiriyor. Bu ziyaretlerde, İstanbul’dan gelen bir uzman ile uygulanan yaratıcı drama çalışmalarıyla Yıldız Kızlar’ın kişisel gelişimlerine katkıda bulunuluyor.

Bugüne kadar Van, Adana, Edirne, Amasya, Ankara, Mersin, Denizli, Trabzon, Van, Konya, Alanya, Antalya, İzmir, Kocaeli, Samsun, Hatay, Tekirdağ ve Bursa‘yı ziyaret eden Mercedes-Benz Türk, her ay farklı bir şehre giderek 56 ilde bulunan tüm Yıldız Kızlarla buluşmayı hedefliyor.  

Özgeçmiş bankası ile iletişim sürdürülüyor

Bugüne kadar “Her Kızımız Bir Yıldız” projesinin desteği ile eğitimini tamamlayan 22 Yıldız Kız’a Mercedes-Benz Türk bünyesinde iş imkânı sağlandı. Yıldız Kızlar’ın 13‘ü Mercedes-Benz Türk Aksaray Kamyon Fabrikası’nda, 9’u ise Mercedes-Benz Türk Hoşdere Otobüs Fabrikası’nda görev yapıyor. 

Yıldız Kızlar’a Mercedes-Benz Türk ve bayilerinde staj ve iş imkânı sağlayabilmek amacıyla Proje kapsamında 2016 yılında önemli bir adım daha atılarak özel bir özgeçmiş bankası kuruldu. Önemli bir veri bankası haline gelen bu platform aracılığıyla Mercedes-Benz Türk ve bayileri, uygun iş pozisyonlarında istihdam edilmek üzere bankada özgeçmişleri bulunan bursiyerlere ulaşıyor. Özgeçmiş bankası sayesinde bursiyerlerle mezuniyetlerinden sonra da iletişimde kalınarak süreklilik sağlanmış oluyor. 

Her Kızımız Bir Yıldız projesi 2006 yılında Platin Dergisi’nin "En İyi Sosyal Sorumluluk Kategorisinde” Zirvedekiler Ödülü’nü, 2007 yılında Türkiye Halkla İlişkiler Derneği (TÜHİD) "Eğitim Kategorisinde” En İyi Sosyal Sorumluluk Altın Pusula Ödülü’nü, 2010 yılında ise Otomotiv Distrübütörleri Derneği (ODD) "ODD Satış İletişim Kategorisinde” 2010 Gladyatörleri Yılın Sosyal Sorumluluk Projesi Ödülü’nü kazandı.



Mercedes-Benz Türk Direktörler Kurulu Başkanı Britta Seeger, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Genel Başkanı Prof Dr. Aysel Çelikel



Yıldız Kızlar azimli ve umutlular

“Yıldız Kızlar”la, 25 Ağustos günü, Boğaz’da Feriye Lokantasında, Mercedes-Benz Türk’ün düzenlediği kahvaltıda buluştuk. Gaziantep’ten gelen Mehmet Rüştü Uzel Endüstri Meslek Lisesi’nden “Yıldız Kızlar”la konuştuk. Nazlıcan ve Selcan 11. sınıf otomasyon bölümü, Hatice 11. sınıf makine, Makbule 11. sınıf bilişim bölümü öğrencisi.

■ Bize kendinizi tanıtır mısınız?
Nazlıcan: Antep’ten geldim, endüstri meslek lisesi otomasyon bölümü 11’inci sınıf öğrencisiyim. 

■ Ne zamandan beri Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneğindesiniz, size nasıl ulaştılar?
- Okulda, önerdiler, öğretmenlerimiz yardımcı oldu. Hocalarımız ÇYYD’yi anlattılar, biz de ‘tamam’ dedik. Sibel Hocamız, bizi her konuda sürekli bilgilendirdi.

■ ÇYDD’nin, burs dışında bir etkinliğine katıldınız mı?
- Hayır, henüz katılmadım.

■ Gaziantep’te 5 yıl öncesine göre ne değişti?
- 5 yıl öncesinde küçüktüm. 5 yılda görüş açılarım da değişti. Gaziantep’i insanlar kötü tanıyor sadece… Ben bir baskı hissetmiyorum.
Hatice: Gaziantepli olarak, haksızlığa tahammül edemiyoruz. İnsanımız böyle.

■ Okul bitince ne yapmayı düşünüyorsunuz?
Selcan: Eğitimime üniversitede mekatronik okuyarak devam etmeyi düşünüyorum.
Hatice: Ben de mekatronik okumayı düşünüyorum.
Makbule: Ben de bilişim mühendisi olmak istiyorum.

■ Okulda aldığınız eğitimle üniversiteyi kazanabileceğini düşünüyor musun?
Nazlıcan: Tabii ki… Her zaman söylüyorum, inanmak başarmanın yarısıdır. Dershaneye gitmeden kazanabileceğime inanıyorum.

■ Üniversiteyi kazamazsanız ne yapmayı düşünüyorsunuz?
Nazlıcan: Ev hanımı olmayı veya evlenmeyi kesinlikle düşünmüyorum. Kazanamazsam diye bir şey yok, bir dahaki yıl bir daha denerim. Pes etmeyi düşünmüyorum ben, asla.

■ Derneğin başka bir etkinliğine katıldınız mı?
Selcan: Hayır, biz bu ailenin yeni üyeleriyiz. Ama bundan sonra katılmayı düşünüyoruz.

■ Mercedes-Benz firmasında çalışmayı düşünür müsünüz?
Nazlıcan, Selcan, Hatice, Makbule (hep bir ağızdan): Biz hepimiz çok isteriz çalışmayı. Fabrikayı da gezdik her yer çok güzeldi.

■ İstanbul’a ilk kez mi geldiniz, dikkatinizi çeken ne oldu?
Hatice: İlk geliyorum. İstanbul’un tabii ki de denizi dikkatimizi çekti, çok güzel bir şehir.

■ Başka diyeceğiniz? 
- Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’ne, Mercedes-Benz’e bize bu imkanları sağladıkları için çok teşekkür ediyoruz. ■



Hatice, Selcan, Nazlıcan'la Muammer Başkan söyleşti.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159