24.04.2017, 11:42

Yeni Bir Çalıştay

Uzun bin aradan sonra TOBB Sektör Meclisi önemli gündem maddeleriyle toplandı. Yönetmelik Taslağı üzerindeki görüşler değerlendirildi. Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü Yolcu Taşımacılığı Daire Başkanı Sayın Mahmut Gürses’in toplantımıza katılması bizim açımızdan önemliydi. Ulaştırma Bakanlığı’nın ilk baştan dile getirdiği konu; belgelerin birleştirilmesi, işlerin kolaylaştırılması, bürokrasinin azaltılması. Yönetmelik Taslağı’nda bunun ilk adımları atıldı.  

ÖZMAL KİRALIK YAPISI 
Toplantıda öne çıkan konular arasında özmal/kiralık yapısı oldu. Taslakta yer alan 1/3 yerine 1/4, 1/5 olması talep edildi. Ulaştırma Bakanlığı bu konuda herhangi bir yorum yapmadı. 1/2’yi 1/3’e çıkardıklarını ifade ettiler. 

TARİFESİZ-TARİFELİ TAŞIMA BİRLEŞMESİ 
Toplantıda yurtiçi ve yurtdışı tarifeli taşıma, diğeri de yurtiçi ve yurtdışı tarifesiz taşıma şeklinde belgelerin düzenlenmesinin önemine vurgu yaptık. Bunda gerekçemiz; turizm bir ihtisas alanıdır. Bunu yurtdışı ve yurtiçi ayırmak yerine bunu tarifeli ve tarifesiz ayırmanın daha doğru olacağını söyledik. Turizm taşımacılarının da bu görüşte olduğunu ifade ettik. Sayın Gürses, düzenlemeyi yaparken bunu da düşündüklerini ama taslaktaki gibi uygun gördüklerini ifade etti. Bizim görüşlerimizi de dikkate alacaklarını söyledi. 

YÜK VE YOLCU AYNI YÖNETMELİKTE YER ALMASIN
Yük ve yolcunun aynı yönetmelik içerisinde yer almaması gerektiğini söyledik. Bizde elektronik ortamın daha yoğun şekilde kullanılmasını, özellikle Taşıt Kartı’ndan 100 liraya 500 lira istenmesinin doğru olmadığını ve kesinlikle kabul etmediğimizi ifade ettik. En çok yaptığımız işlem budur ve kazanmadığımız bir bedeli ödemeye hazır olmadığımızı söyledik. Diğerlerinde indirim yaptılar, en çok kullandığımız işleme zam yaptılar. Devlet bizimle ticari oyun yapmamalı. Birbirimizi ticaret yapar gibi konuşmamalıyız. Oradan az, buradan çok alalım olmamalı. Ben böyle düşündüklerine de inanmıyorum.  En çok işlem yapılan alanda maliyetlerin artırılmasını sektörün karşılayamayacağını söyledik. Sayın Mahmut Gürses, bu konuyu da dikkate alacaklarını söyledi.

ORTAK TAŞIMA ORGANİZATÖRLÜĞÜ
Birde birkaç firmanın  ortak taşıma organizatörlüğüne dönüşme talebimizi yineledik. Sayın Gürses, bizlerin görüşlerini dikkate aldıklarını, işlerin kolaylaştırılması anlamında bu tür bir düzenleme adımı attıklarını söyledi. Bizlerden gelen talepleri tek tek not aldıklarını ve çok önemli bir fark olmadığı konusu öne çıktı. Ufak, tefek ayrıntılar var.  Bunların da yeni yapılacak toplantıda gündeme geleceğini ifade ettiler. 

YENİ BİR ÇALIŞTAY
Bu yılın sonuna kadar Yönetmeliği çıkaracaklarını vurguladılar. Ama bunun bir taslak olduğunu, üzerinde görüşme yapılması gerektiği,  belki tarafların görüşlerinin tekrar alınacağı yeni bir Çalıştay yapılması gerektiği konusunda bizde görüşlerimizi ifade ettik. Ortaya çıkan görüş farklılıklarının giderilmesi ve nihai şekil verilirken yine görüşlerimizi aktarmak istiyoruz. Bu talebimizi Sayın Genel Müdür Saim İliçoğlu’na iletilmesini istedik. Sayın Gürses, bunu ileteceğini söyledi. Biz bir sürprizle karşılaşmak istemiyoruz. Belgenin sadeleştirilmesi, işlerin kolaylaştırılması ne kadar doğru bir adımsa görüş farklılıklarının da giderileceği bir toplantı mutlaka olmalı. 

İSTANBUL OTOGARLARI 
TOBB Sektör Meclisi’nde Yönetmelik Taslağı’nın yanı sıra İstanbul’daki altyapının yeniden yapılandırılması konusu oldu. İstanbul’da doğu-batı istikametinde 3.5 koridor oluştu.  Bunlardan bir tanesi sahil yoludur. Sahil yolu parçalı ve birbirinin devamı şeklinde olmadığı için  yer yer var, yer yer yok. İkincisi D-100 karayolu, Üçüncüsü TEM Otoyolu, dördüncüsü Kuzey Anadolu Otoyolu ve bunların birbirine iki yaka arasında bağlayan köprüler.  Artık otobüs işletmeciliği toplama merkezlerini D-100 ile TEM arasında, otogarları ve otobüs hareketlerini  de TEM ile Kuzey Anadolu Otoyolu arasında yapılandırması lazım. Ağırlıklı olarak Anadolu ve Avrupa Yakası’nda birer otogar.  Anadolu Yakası’ndaki otogar Kurtköy’de Mehmetçik Vakfı’nın olduğu bölgede otobüslerin otoyoldan çıkmadan  yolcu alıp transfer edebilecekleri bir otogar yapılması lazım. 

Anadolu Yakası’nda istenirse bir tane ilk kalkış noktası olarak Samandıra’da bir cep terminali, birde Işıklar bölgesine ve Trakya bölgesine hizmet verecek Ispartakule’de birer  cep terminali yapılabilir. İstanbul’da 25-30 toplama merkezi ve ortak servis ile yer hizmetlerinin yeniden yapılandırılması gerekiyor. 

Tabii 3’üncü köprüden geçecek demiryolunu dikkate almamız lazım. Bu demiryolu şehri çevreleyen dış hat, 3’üncü dış zon diyebiliriz ona. Belki de otobüs işletmeciliği bununla da entegre olabilir, ama bu çok uzun vadeli bir iş. Biz geçici olarak İstanbul’dan giriş ve çıkışlarımızı kolaylaştıracak bir altyapı ihtiyacımızı çok net şekilde kağıt üzerine aktardık. Haritasını yaptık, ihtiyaçlarımızı ortaya koyduk. Tabi işlerimiz ortada. Uçağa giden yolcular katlanarak artıyor.  Arkadan gelen yeni neslin otobüsle seyahati var. Ekonomik, sosyal ve kültürel hareketlilik var.  Bizim ulaşım kimliğinize kavuşacak şekilde alt yapının otobüslerin toplu ulaşıma entegre edilmesi vazgeçilmezdir.

ENGELLİ YASASI VE TELİF HAKLARI 
Tabi engelle yasası ile ilgili bir Yönetmelik çıktı. Buna uyum süreci var. Bir an önce buna uygun hale gelmemiz gerekiyor.  Telif hakları konusunda bir takım çalıştayların yapıldığını öğreniyoruz. İnşallah bizlerin de görüşlerini alırlar ve sıkıntılar başlamadan çömüş oluruz.   

Ülkemiz 16 Nisan’da tarihi bir referandum yaşadı. Ülkemiz ve gelecek nesiller  için hayırlı olmasını diliyorum. 

Herkese iyi haftalar diliyorum. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159