31.08.2015, 15:41

Yeni bir oluşuma doğru!

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği bünyesindeki Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi’nde başkanlık görevini aldıktan sonra ilk toplantımızın sonuçlarından biri sektörün verimlilikle ilgili sorunlarının çözümü idi. 

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımız Eylül ayının son haftasında bir çalıştay düzenliyor. Çok dinamik bir sektör olan otobüs işletmeciliği, önümüzdeki dönemde, gelişen olaylar karşısında yeniden yapılandırılmayı, güncel problemlerin daha verimli çözümünü ve bunun için de Kombine Taşımacılık Yasasının çıkarılmasını bekliyor. Bu, genelge ile yürütülebilir bir durum da değil. Genelgenin aksayan yönleri var. TÜRSAB’ın kanunu var bir taraftan, UKOME kararları var diğer taraftan. 

Tek merkezden yürütülmeli
Taşıma tek elden, tek otorite tarafından yürütülmeli, şu anda çok başlılığın sorunlarını yaşıyoruz. Giderek büyüyen sorunlar yaşayacağız. Bir taraftan plaka tahdidi, diğer taraftan sistemlerin-mesafelerin-belgelerin iç içe girmiş olması ile belediyelerin farklı kararlar vermesi sektörün önünde önemli bir engel ve verimlilikle ilgili ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. İlgili belediyelerin de temsilci göndereceğine inanıyorum, yani tam temsiliyet sağlanabilir. Aralık ayındaki Transist’te bunları gündeme getirmeyi düşünüyoruz. Ulaşımı daha verimli daha kolay ve daha ekonomik hale getirmemiz lazım. 

Transist’e katılarak kentiçi kombine taşımacılık, kentlerarası kombine taşımacılık, kentiçi-kentlerarası kombine taşımacılık düzenlemelerinde etkili bir hazırlık yapacağız. 

Yapılması gereken şeyler
Öncelikle bazı ıslahat çalışmaları lazım, bazı yasakların getirilmesi lazım. Bunlar, tToplu taşımanın önüne engel olarak değil, toplu taşımanın önünü açan yasaklar olarak getirilmeli. Tabii, hepsinden en önemlisi, kanunları birbirleriyle çelişen, Yerel Yönetimler Yasası ile TÜRSAB’ın Seyahat Acenteleri Kanunu ve UKOME’lerin bir çerçevede çelişmeksizin buluşması lazım. 

Turizmin yüzde 30’u ulaşımdır
Turizm taşımacılığı sorunları yaşıyoruz, onlar -haklı olarak- “yolcularımızı biz taşıyalım” diyor. Diğer taraftan biz de taşımacıyız ve biz kimi taşıyacağız? Bana göre Türkiye’de çok acil olarak, Türkiye Taşımacılar ve Turizmciler Konfederasyonu’nun kurulması lazım. Önümüzdeki süreç bu çerçevede yapılandırılmalıdır. 

Konfederasyon
Bizim birbirimizle yakın ilişkimiz var. Turizmin yüzde 30’u ulaşımdır. Bu anlamda belki turizmcilerle masaya oturmalıyız. Onu kurumasak bile bir konsey ile beraber, taşımada taraf olan herkesin katıldığı bir yapıyı kurmamız lazım. 

Daha önce bununla ilgili bir girişimimiz oldu, sonuç alamadık. Yılmamamız lazım, birinci adımda başarısız oldu isek ikinci adımı atabilmemiz lazım. Ulaşımda verimliliği temel alan bir siyasi anlayışın iktidar olmasını istiyorum. Yeni siyasi anlayıştan da bunu bekliyoruz. 

Otogar hepimizin şemsiyesidir
Sayın Başbakan, turizmcilerin önerisiyle okulların açılmasını 28 Eylül’e kadar uzattı. 15 günlük bu uzatma bize de nefes aldıracak. Tatilin kötüsü olmaz. 

Sektörün kendi içinde birtakım sorunları var. Otogarda yaşanan sorunlar var; bunların provoke edilmemesi lazım. Otogar hepimizin şemsiyesidir, onu delersek hepimiz ıslanırız. Islanmayacağımız bir anlayış çerçevesinde herkesin sağduyu ile hareket etmesi lazım. Olayları tırmandırmaya kimsenin hakkı yok. Hepimiz oradan ekmek yiyoruz. Tabii ki hak aramak ne kadar sorumluluksa, medeni bir şekilde hak aramak da bir o kadar sorumluluktur. Orada yaşanmış üzücü olayların tekrar etmemesi konusunda gerekli adımlar atılacaktır. Herkesin de haddini bilmesi lazım. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159