2. Köprüden otobüslere zamanlı geçi̇ş izni̇

banner113

UYOF Başkanı İmran Okumuş’tan köprü sıkıntısına yeni bir çözüm: Başkan İmran Okumuş, kamyonlara yönelik Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden belirli saat dilimleri ile sağlanan geçiş izninin artık otobüsler için uygulanmasını önerdi.

banner114
ŞEHİRLERARASI 09.09.2016, 17:52 11.09.2016, 15:28 Taşıma Dünyası
2. Köprüden otobüslere zamanlı geçi̇ş izni̇
RÖPORTAJ: Erkan YILMAZ - Muammer BAŞKAN

Uluslararası ve Yurtiçi Otobüsçüler Federasyonu Başkanı ve Ulusoy Turizm Yönetim Kurulu Başkanı İmran Okumuş’tan, otobüsçülerin gündemine giren köprü geçişleri, İstanbul Otogarı ve cep otogarlar konusunda görüşlerini aldık. 1 Nisan 2016 tarihiyle de Ulusoy Turizm’in sahibi ve Yönetim Kurulu Başkanı olan İmran Okumuş, ayrıca firmasının geleceğine yönelik değerlendirmelerde de bulundu. 

KÖPRÜLER GURUR ABİDESİ 
Yeni köprülerin inşa edilmesinin ülkemizin gelişimi için çok önemli ve gurur verici olduğuna dikkat çekerek açıklamalarına başlayan UYOF Başkanı Okumuş, “Yeni köprülerle seyahat süreleri kısaldı, ulaşım konforu arttı, trafik rahatladı. Taşımacı zamanın getirdiği maliyetlerden kurtuldu. Bu köprüler gurur abidesi oldu. Şu an Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde zaman zaman yaşanan sıkıntılar, bağlantı yolları ile alakalı. Eksiklikler tamamlanınca çok daha mükemmel olacak” dedi. 

ZORUNLU OLACAĞINI BİLİYORDUK
Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün inşasının 2013 yılında başladığına ve o süreçten sonra da ağır taşıtlara zorunlu olacağının bilindiğine dikkat çeken Okumuş, “Bu süre zarfında köprünün zorunlu olacağını hepimiz biliyorduk. Şimdi, niye ‘yeni öğrendik’ diyorlar. ‘Sebepsiz ölüm olmaz’ derler ya, işin bahanesi bunlar” dedi.

ÜCRETSİZ SERVİS ÇAĞRISI… 
Ücretsiz servislerin kaldırılması konusunda sektörün samimi olmadığını düşündüğünü belirten İmran Okumuş, “Türkiye’de 50’nin üzerinde günlük sefer yapan 5-7 firma var. Eğer bu düşüncelerinde samimilerse gerçekten, ben Ulusoy Turizm’in sahibi ve Yönetim Kurulu Başkanı olarak çağrıda bulunuyorum: Yarın tüm servisleri kaldıralım, hemen. Çok net söylüyorum” dedi. 

SUÇLU SEKTÖRDÜR 
“Devletin yaptığı ve milletine sunduğu köprülerden maliyet anlamında şikayetçiyiz. Ama kendi yapacaklarımızı yapmak, kendi sorunlarımızı çözmek, yetkimiz olanları da yapmaktan aciziz. O zaman, önce kendi işimize bakalım” değerlendirmesinde bulunan Okumuş, “Eğer bu köprünün yapılacağı 3 yıldır belliyse, sektör de bu anlamda kendi yapılanması ve taleplerine yönelik hiçbir adım atmamışsa suçlu sektördür, köprüyü yapanlar değil” dedi. 



ŞİKAYET ETMEYİ BIRAKMALI… 
Sektörün artan maliyetlere göre yeniden pozisyon olması gerektiğini de vurgulayan Okumuş, “Otobüsçü, taşıma fiyatını maliyetlere göre belirleyecek. Ulaştırma Bakanlığı’nın Tarifeler Daire Başkanlığı’na başvurarak ‘İstanbul’da mevcut yapıdan dolayı maliyetlerimiz arttı. Sadece köprü, otoban ücretleri değil, yakıt maliyetim de arttı’ diyecek ve ‘ben, Ankara’ya 80 liraya taşıyacağım, 35-40 liraya değil’ diyerek taban fiyat yayınlanmasını isteyecek. Kendi maliyetini fiyata yansıtacak. Devlet de haksız rekabet ortamı oluşturulmaması için sadece denetim yapacak, bu noktada. Otobüsçü şikayet etmeyi bırakmalı. Haklı talepleri dile getiren federasyon ve derneklere her zaman destek vermeye hazırız” diye konuştu. 

OTOGAR ÇIKIŞLARI ÜCRETSİZ OLSUN 
3 yıldır dile getirdiği bir noktaya da dikkat çeken İmran Okumuş, “Devlet, köprü geçişlerini bayramlarda ücretsiz yapıyor; ben de, 3 yıldır, ‘otogar çıkışlarını bayramda ücretsiz yapın’ diye sesleniyorum. 365 gün kapı çıkış ücreti alıyorsunuz, üç gün almayın. Bu da, sizin işletmenin zekâtı olsun. Kendi sektöründe kendi meslektaşlarına destek vermeyip, devletten destek istiyoruz. Bu yanlış. Önce biz kendi içimizde maliyetlerimizi düşürecek çalışmaları yapalım, sonra da hükümete giderek bize destek verin diyelim. Biz sadece istiyoruz ama kendi yapacaklarımız konusunda hiçbir adım atmıyoruz” diye konuştu.  

OTOGAR YERİNDE KALMALI…
UYOF Başkanı İmran Okumuş, İstanbul’da otogar planlarına yönelik değerlendirmelerde de bulundu: “Sektör kendini, yeni şehrin yeni İstanbul’un planlamasına göre revize etmeli. 3’üncü köprü açıldı, yarın 4’üncüsü yapılacak. Biz hâlâ Alibeyköy’den mi aktarma yapacağız? Biz hâlâ Ataşehir Dudullu’dan mı yolcu alacağız? Esas yanlış burada. İstanbul Otogarı yerinde kalmalı. Ama tabiî ki revize edilerek, hizmeti daha kaliteli hala getirilerek kalmalı. Ancak alternatif otogarlar da mutlaka yapılmalı. Burada yanlış yapılan bir nokta var: İstanbul Otogarı’nın tekel olarak kalkış ve varış zorunluluğu. Avcılar’da otogar yaparsın, ben oradan kalkış yapayım. Anadolu yakasında yapılacak otogarı kalkış ve varış noktası olarak kullanayım. Yolcular metroyla, trenle oraya gelsin. Ben de köprü maliyetine girmeyeyim. Ben yeni terminallerin yapılmasını, kalkış ve varış noktası olmasını kesinlikle destekliyorum. Terminallerin olduğu yerlere metro ve raylı sistem yapılması gerektiğine inanıyorum. Terminali yapıp, beş sene sonra metro gelecekse olmaz, metronun geldiği noktaya terminal yapılsın. Sektörün de ücretsiz servis maliyetinden böylece kurtulabileceğini düşünüyorum. ■



ÖNE ÇIKANLAR... ÖNE ÇIKANLAR...  ÖNE ÇIKANLAR...

FİRMALARIN BURSA BULUŞMASI 
“5 Eylül Pazartesi günü, çok önemli 7-8 firmanın genel müdürü, üst düzey yöneticileri Bursa’da kahvaltılı bir toplantı yaptılar. Ben de davetliydim, gidemedim. Toplantıda yer alan yöneticilerin bir kısmı da UYOF Yönetim Kurulu’nda. Toplantıda, ‘Bir platform oluşturalım, kamu spotu şeklinde İstanbul’dan Ankara’ya non-stop 5.5 saatte giderken, şimdi yolumuz 1 saat uzadı. Biz, iki köprüye de kullanalım’ şeklinde bir mutabakat olmuş.”

BENİM ÖNERİM 
“Otobüsçülere, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nü belirli saat dilimlerinde kullanma izni verilebilir. Bakın hiçbir engel yok. Eskiden köprü saat 22:00’den sonra, kamyonlara açılırdı. Şimdi bu uygulama, otobüsçülere 2’inci köprü için getirilebilir. Mesai başlangıç ve bitişlerinde 2’inci köprü kullandırılmayabilir, ama diğer saat dilimlerinde otobüsler 2’inci köprüden geçebilirler. Ben çözüme yönelik bu fikri savunuyorum. Hiçbir engel yok. Otobüsçüler, ‘maliyetlerimiz arttı’ diye şikayet ediyor ya, sefer saatlerini ayarlayıp seferlerini o saate kaydırabilir ve zarardan kurtulur. Trafik yoğun olduğunda da, zaten Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü kendi tercih eder.  

SEKTÖRÜN BİR AĞABEYİ YOK 
Sektör mensupları hiç başları sıkışmadan, ‘ne yapıyor bu federasyon, bir ihtiyacı var mı’ diye sormuyor. Asıl sektörün sorunu bu. Yüzde 25 doluluk ile ilgili mevzuat düzenlemesini UYOF olarak iptal ettirdik. Ama bugüne kadar hiçbir uluslararası şirketin sahibi arayıp, ‘bunun bir maliyeti oldu mu’ diye sormadı. Bu bir vefasızlık örneği. Sektörün sorunu sektörün bir ağabeyi yok. Sektörün derneğe, federasyona hatta başkana bile ihtiyacı yok. Sektörün gerçek bir ağabeye, bir lidere ihtiyacı var. Ekonomik özgürlüğünü kazanmış,  ticari ve şahsi kaygılardan arındırılmış bir ağabeyden bahsediyorum. Ben böyle bir ağabeyin her zaman yanında olmaya hazırım. Bu, federasyonların birleşmesi ile alakalı değil. Tek tek ne yapıyorlar ki, birleşince ne yapacaklar? Türkiye Otobüsçüler Konseyi bile yürümedi. Sektördeki yatırımcıların elini taşın altına koyması, risk alanların söz sahibi olması lazım. 

SEKTÖRDE OYUNCULAR DEĞİŞMİYOR 
Sektörün değişimi algılayamamanın sebebini İmran Okumuş şu şekilde değerlendiriyor: “Sektörde oyuncular değişmiyor. Çünkü sektör ezberle yönetiliyor. Bu sektörün içindekiler kendilerini değiştirmiyorlar ki, sektör yaşanan değişime ayak uydursun.”


Sürat Kargo Hizmette 1 Numara, 
Hedefimiz pazar payında da 1 numara olmak 

İmran Okumuş’un sorumlulukları UYOF, PUİS ve Ulusoy Turizm ile bitmiyor. Okumuş, 2015 Kasım ayından bu yana 131 şirketi bünyesinde barındıran Kaynak Holding’in Yönetim Kurulu Başkanlığını da yapıyor. Kaynak Holding bünyesinde olan şirketlerden biri de Sürat Kargo. 

Okumuş, Sürat Kargo hakkında bilgiler verdi: “Sürat Kargo, 79 milyonun ortak olduğu ve destek verdiği Türkiye’nin tek milli kargo şirketi. Şu anda 1852 araçla çalışan 773 acente ile hizmet veren bir şirket. 15 Temmuz darbe girişimi öncesinde yüzde 12 büyüme elde etmiştik. Ama 15 Temmuz sonrası darbe girişimi ile ülkede her şey zarar gördü, tabii, Sürat Kargo da zarar gördü. Ama Sürat Kargo yoluna devam ediyor. Hiçbir sorun yok. Hizmet anlamında 1’incilik ödülü aldı Sürat Kargo. Şu anda kargo şirketleri arasında 4’üncü, ama birinci olmasını hedefliyoruz. Çağrı merkezinde kayıp yüzde 60’tı, şu anda yüzde 1 değil. İyi bir kadro ile çalışıyoruz. Özellikle kargoyu birebir takip ediyorum. Müşteri memnuniyetini çok önemsiyorum.” ■



UYKUYU ZARAR SAYIYORUM

İmran Okumuş ile röportajımızın sonunda bu kadar yoğunluğa nasıl yetişiyorsun diye sorduk o da cevapladı:         
“Rahmetli Ali Osman Ulusoy, ‘Ben uykuyu zarar sayıyorum, nasıl olsa bir gün yatacağız’ derdi. Ben de uykuyu zarar sayıyorum, çalışmaktan asla şikayetçi olmadım ben. Benim bütün hayatım güvene dayalıdır. İnsanlarla çalışma anlayışım bu olduğu için Allah da yardım ediyor. Onun için de, ‘çok çalıştım, çok yoruldum’ diyen insanlara üzülüyorum. Hiç öyle şikayetim yok.”



RÖPORTAJ: Erkan YILMAZ - Muammer BAŞKAN

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159