banner69

3. Havalimanına otogar yapılmalı

banner113

3. Havalimanına İstanbul dışına yönelik otobüsle toplu taşımaların yapılabilmesi için otogar işlevi görecek uygun büyüklükteki bir yer mutlaka düşünülmeli.

banner114
ŞEHİRLERARASI 05.12.2016, 09:43 05.12.2016, 10:51 Taşıma Dünyası
3. Havalimanına otogar yapılmalı

Yolcu taşımalarında otobüs-uçak entegrasyonu için bu fırsat kaçırılmamalı…


Gelecek-gidecek 150 milyon yolcunun İstanbul ve çevre illerine erişiminde raylı sistem yapılsa dahi önemli bir karayolu kullanımı gündeme gelecek. Özel otomobil ve taksilerin ötesinde otobüsle toplu taşıma ve transferlerin inme-binme yeri ihtiyaçları şimdiden planlanıp yer ayrılmalı. İstanbul dışına yönelik otobüsle toplu taşımaların yapılabilmesi için otogar işlevi görecek uygun büyüklükteki bir yer mutlaka düşünülmeli. Mevcut havalimanlarındaki yetersizlikler dikkate alınarak, kentiçi olmayan toplu taşıma ihtiyaçları için indirme-bindirme yerleri yaratılmalı.

İstanbul’da yapımı süren 3. Havalimanı’nın yıllık 90 milyon yolcu kapasiteli ilk bölümünün 2018 Şubat ayında hizmete girmesi bekleniyor. Tamamlandığında tam kapasite 150 milyon yolcuya ulaşacak. Toplamda 76,5 milyon metrekarelik büyük alanda zamanla yapılacak ek ünitelerle yolcu kapasitesinin 200 milyona çıkması da mümkün. 3. Havalimanında 100 bin kişinin istihdamından söz ediliyor. Çok sayıdaki yolcu ve personelin havalimanına yönelik çeşitli ihtiyaçları ortaya çıkacak. Buna ulaşım da dahil. 

KARAYOLU KULLANIMI 
Yolcu ve personeli kapsayan çok sayıdaki insanın İstanbul içine ve diğer illere transferinde önemli bir yolcu taşıması gerekecek. 
Kentiçi raylı sistem bağlantısına rağmen çok önemli bir karayolu kullanımı kaçınılmaz olacak. 
Bu karayolu kullanımı kapsamında çok sayıda özel ve ticari otomobil ile toplu taşıma araçları görev yapacak. 

KENTİÇİ ENTEGRASYON
Kentiçine yönelik ticari taşımalar olarak; taksilerin ötesinde belediye-özel halk otobüsleri, turizm taşıma araçları, personel ve ücretsiz yolcu servisleri olacak. 
İstanbul’daki otogar, istasyon, deniz limanı ve diğer havalimanlarına entegrasyon için özel toplu taşıma araçları gerekecek. 
Yolcuların otellere, turistik yerlere, sağlık tesislerine ve toplantı-kongre merkezlerine erişiminde önemli sayıda ücretli-ücretsiz transfer aracı/otobüs kullanılacak. 

ŞEHİRLERARASI OTOBÜSLER 
Tekirdağ, Kırklareli, Edirne, Çanakkale, Kocaeli, Sakarya illerine ve daha uzak turistik yörelere önemli bir uzak mesafe/şehirlerarası yolcu taşıması gerekecek. 
Bu kapsamda otobüslerle ücretli-ücretsiz D2 grup/turizm taşımaları ve D1/D4 tarifeli yolcu taşımalarına ihtiyaç duyulacak. 
Tüm karayolu taşımalarının yer ihtiyaçları şimdiden değerlendirilip uygun yerler, planlanmalı,ayrılmalı ve yapılmalı.
Otobüs-uçak kombinesi yapılamayacak uzak mesafe taşımalarının kalkış/varış yeri ihtiyaçları düşünülüp otogar özellikli uygun bir yer ayrılmalı/yapılmalı.

MEVCUT HAVALİMANLARI  
Raylı sistemler yok veya yetersiz. 
Karayolu entegrasyonu yetersiz. 
Turizm transferlerine yeterli yer yok.
Kombine taşımalar sürdürülemiyor.
Tarifeli otobüs seferi yapılamıyor. 
Mevcut havalimanlarında otobüslerin kalkış-varış yer ihtiyaçlarını karşılayıcı iyileştirmeler yapılmalı. Benzer yetersizliklerin istasyon ve deniz limanları için de olduğu biliniyor. Bunlara da tedbir alınmalı. Bu kapsamda otobüs terminali, havalimanı, deniz limanı ve istasyonlar arasındaki entegrasyonlar da sağlanmalı. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159