banner69

Alibeyköy ihale direnişi

banner113

İSPARK Alibeyköy Terminali için dosya veren otobüsçüler yazıhane ihalesinden çekildi. Otobüsçüler, çıkış parası ve aidat belli olsun istiyor.

banner114
ŞEHİRLERARASI 09.10.2013, 16:15 09.10.2013, 16:34
Alibeyköy ihale direnişi
Muhammen bedellerin yüksekliği yanı sıra çıkış parası ve ortak giderin belirsizliği, itirazın başlıca nedenleri. Otobüsçüler, Alibeyköy Terminali’nde kabul edecekleri şartların, mevcut ve yeni terminallerde emsal olmasından da endişeliler.

Daha önce iki kez ertelenen Alibeyköy Terminali yazıhane ihalesi, 7 Ekim 2013 tarihinde de gerçekleşmedi. İhale saatinden önce dosyalarını sunan otobüsçüler, yazıhane fiyat artış aşamasında ihaleden çekildiler.  Yazıhane sayısının talebi karşılamaması ve bunun ihale bedellerini artıracağından şikayet edilmesine rağmen küçük yazıhanelerin bir kısmına talep gelmedi.

Yüksek maliyet 

Akaryakıt fiyat artışları nedeniyle sürekli artan maliyetlerin, İstanbul’dan bazı seferlerde üç hatta gelecekte dört terminale ödenebilecek bedellerle iyice artacağı, işlerin yürütülemez hale geleceği ifade edildi.  

Şikayet kalemleri 

İlk şikayet muhammen bedelin üç katına çıkarılması sonucu oluşacak yüksek kiralara yapılıyor.  Otobüs başına çıkış parasının ve yazıhane başına alınacak ortak giderin belirsizliği de önemli şikayet konuları. 

İstekler 

Kira bedellerinin düşürülmesi, çıkış parası ve ortak giderin belirlenmesi, TEFE ve TÜFE’ye bağlanması, hatta şartnameye yazılması veya çıkış ücreti alınmaması gibi çeşitli talepler var. Umut İSPARK ile görüşmede.

İSPARK’tan açıklama:

Tüm süreçlerde sektör temsilcileriyle görüşülmüştür. Kamu ve sektör yararına çözüm için çalışmalar devam edecektir.


İkili ve tekli yazıhaneler için iki aşamada yapılan ihaleye katılan başlıca firmaların görüşlerini aldık.

İstanbul Seyahat-Selami Tırış: 

Alibeyköy Terminali’nin gidişatı her geçen gün değişiyor. Tabi böyle yerlere gelinmesini, hiçbir firma sahibi, hiçbir meslektaşımızın isteyeceğini zannetmiyorum.  Ama tabi kiralar ciddi boyutlara gelince masrafları da düşünerek firmalar için orasının bayağı yorucu geleceğini düşünüyoruz. Bunun için de daha düzgün işletilir bir şartname çıkmasını bekliyoruz. Bunun içinde çıkış parası ve aidatların belli olması yer alıyor. Herkes hesabına kitabına bakarsa daha iyi bir sonuç alınacağına inanıyoruz. İnşallah En kısa zamanda İSPARK’ın da desteğiyle daha düzgün bir şey ortaya çıkar. Biz de bir an evvel işimize, gücümüze bakarız diye düşünüyoruz. 

Pamukkale Turizm - Hakan Ayık:

İhalede üç tane belirsizlik var. Kapı çıkış ücretleri, ikincisi ortak gider ne olacak, üçüncüsü ise, bir değer oluştuğu zaman bunu devretme veya farklı bir uygulama. Çünkü Bayrampaşa Otogarı'ndaki kira bedelleri de belli. Burada istenen kira bedelleri de öyle. Maliyetler çok yükseğe çıkıyor ve bundan sonraki yapılacak otogarlarla ilgili ciddi anlamda sıkıntı oluşturacak.

Bu belirsizlikler çözülmeden ilerlemek zor. Burada İSPARK’ın hamle yapması lazım. Burada şartların yeniden düzenlenip aynı zamanda da kapı çıkış ücretindeki o belirsizliğin mutlaka bu ihale şartnamesine konması lazım. Bankoyu kiraladıktan sonra geriye kalan kısımdaki maliyetin ne olduğunu kimse bilmiyor. Ayrıca, İstanbul içerisinden günlük yüzde 40 özmal otobüsüm gidiyor. Bu benim için bir maliyet. Ben şu an otobüsçüden, herhangi bir şekilde, Alibeyköy tesislerini kullandırdığım için bir ücret almıyorum. Bu sefer otobüsçüye de bir maliyet binecek. Artı şu an 6 dönümlük bir arazinin içerisinde bizimle birlikte 4-5 firma kalkış yapıyor, onlardan aldığımız kiralar 7 bin lira. İnsanlar bilet satıp komisyon geliri elde ediyorlar. Zaten biletlerin yüzde 70’inine yakını otogarlarda satılıyor. Alibeyköy’de böyle bir imkan da yok. Öyle bir yer ki, özel arabası olmayanın gelme şansı bulunmuyor. 

Metro Turizm - Umut Kahraman: 

Burada süreç tabi muammen bedelin afakiliğinden ziyade garaj giriş çıkışlarının, ortak giderin belirlenmemiş olması. Bunlarım miktarının henüz ne olacağının belli olmaması, bizi maliyet hesabında bir belirsizliğe  sürükledi. 18 bin TL muammen bedel ile burayı alsak dahi, burayı işlettiğimizde araçların giriş çıkış olarak ne ödeyeceği belli olmadığından, açıkçası sağlıklı bir teklif hazırlayıp veremedik. Zaten kazanılan para belli, giderler ortada, hemen hemen üzerine her hafta zam gelen bir mazot, bir de üstüne. Böyle Alibeyköy gibi ticari değil hizmet merkezi olan yolcu bilet satışından ziyade aktarma merkezi olan bir yerde bu kadar afaki fiyatların içinden çıkmamız mümkün değildi. Biz de Metro Turizm olarak fiyat vermedik. Bizim maliyet hesabını yapamayışımızdan belirsizlikten kaynaklı bir karar bu. Ortak bir karar değildir. Biz muammen bedelin üç katına çıkmasını da anlayamadık iptal edilen ilk ihaledeki teklifler sağlıklı teklifler değildi. Dolayısıyla hayırlısı olsun diyoruz.

Kamil Koç - Metin Alper Yücel: 

Süreç işlemiyor. Sürecin sebebi aslında İSPARK. Bu şartlarda firmaların bunu kaldıracak gücü yok. Ben bir de Ataşehir için emsal olacağını düşünüyorum. Buradaki rakamların onun için, sıkıntılı bir süreç var. Burada bir şeyleri kabul edersek yarın Ataşehir’de aynı şeyler karşımıza çıkacaktır diye düşünüyoruz. Bence birlikte hareket etmek her zaman iyidir. Bence devamı da gelecek bunun. Pazarlık usulüne dönecek artık muhtemelen. Firmalar bu pazarlık usulünde ne yapacaklarsa yine oturup beraber karar vermeli. Çünkü yine 18 bin lira kira, 3 bin lira aidat, 40 lira çıkış vs ile gideriz yani. Bu iş sürdürülebilir olmaz. 


İSPARK'tan açıklama: Sektörle görüşüldü 

İSPARK’ın Ümraniye’deki idari binasında gerçekleştirilen, Alibeyköy Cep Otogarı Yazıhane Kiralama işi ihalesinde katılımcı firmalar, fiyat görüşme aşamasında çeşitli sebepler ileri sürerek toplu halde ihaleden çekildi. Bu durum sonrasında ihale ileri bir tarihe ertelendi. 

Talep üzerine banko sayısı artırıldı

İhale; İSPARK, sektör temsilcileri ve sivil toplum kuruluşlarının da görüşleri alınarak hazırlanmış ve 30.07.2013 Salı günü, saat 10:00 da yapılması kararlaştırılmıştı.  Daha sonra sektörün ve sivil toplum kuruluşlarının talepleri doğrultusunda I. Grup’ta 4 adet olan 24 m2 lik bankolar 5 Adet olarak yeniden düzenlenerek 22 Ağustos 2013 tarihinde yeniden ihale edilmek üzere ilan edilmişti.

Bu aşamada yine sektörün ve sivil toplum kuruluşlarının talepleri doğrultusunda banko sayısı 16 adet olmuştur. 
Muhammen bedel tespiti ilk ihaledeki rakamlar gözetilerek belirlenmiştir. 

Sektör temsilcilerinin istekleri doğrultusunda yapılan bu değişiklikler sonucu 07.10.2013 tarihinde yeniden ihale düzenlenmiştir. 

Ancak fiyat görüşmelerine geçildiği esnada istekliler, çıkış ücretleri ve aidat bedellerinin belirsiz olması nedeniyle yaklaşık giderlerini hesaplayamadıkları gerekçeleriyle ihaleden çekilmişlerdir.

Sektör temsilcileri ile görüşüldü

İSPARK A.Ş. otogarın gerek inşaat aşaması gerekse ihale aşamasında ki tüm süreçlerde sektör temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve firmalarla görüş alışverişinde bulunmuş istek ve talepler göz önüne alınmış olmasına rağmen düzenlenen her iki ihalede de fiyat görüşme aşamasında çeşitli sebepler ileri sürülerek toplu halde ihaleden çekilme yönüne gidilmiştir.

İhale ikinci kez ertelendi 

İSPARK A.Ş Alibeyköy Cep Otogarı Yazıhane Kiralama işi ihalesi 2886 Sayılı Devlet İhale Kanununun 45,46 ve devamı maddelerine göre açık teklif usulü ile 22 Ağustos 2013 Perşembe günü yeniden ihale edilmişti. 

1.Oturumda 2 Numaralı Banko için 91.Tur sonunda en yüksek teklifi 49.600,00-TL ile KAYAPALI NİLÜFER TURZ. SEY. VE OTOBÜS İŞL. TİC. LTD. ŞTİ. firması vermiştir. İkinci banko için fiyat görüşmelerine geçileceği esnada yeterliliği bulunan ve 1.Grupta ihaleye teklif sunan firma temsilcilerinin tümü ihaleden çekilmişti. 

Kamu yararı ve sektör talepleri gözetilecek

Bundan sonra ki aşamada İSPARK A.Ş. sürecin başından beri sürdürdüğü iyi niyet ve kamu yararı gözetme ilkesi doğrultusunda, sektör temsilcileri ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ilgili birimleri ve yetkilileri ile görüşüp gerek kamunun gerekse sektörün yararına olacak bir çözüm bulmak için çalışmalarına devam edecektir.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159