Alibeyköy Terminali gün sayıyor

banner113

Açılışını İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın yapacağı Alibeyköy Terminali’nde çalışmalar son aşamaya geldi. 50 dönümlük bir alana sahip olan terminalde günlük 1600 otobüs giriş-çıkış yapabilecek.

banner114
ŞEHİRLERARASI 03.06.2013, 11:17 06.06.2013, 16:57
Alibeyköy Terminali gün  sayıyor

■ Erkan YILMAZ / ALİBEYKÖY

İSPARK Genel Müdürü Mehmet Çevik ve ekibi, TOF Genel Başkanı Mustafa Yıldırım ve Başkan Vekili Tahsin Yücefer ile 20 yazıhanenin bulunacağı Alibeyköy Terminali’nde incelemelerde bulundu. 23 Mayıs Perşembe günü gerçekleşen buluşmayı Taşıma Dünyası da izledi. 

Sektörle birlikte hareket ediyoruz

Terminali açılışa hazır hale getirebilmek için bütün güçleriyle çalıştıklarını ifade eden Genel Müdür Mehmet Çevik, Taşıma Dünyası’na açıklamalarda bulundu: “Büyük bir ihtimalle bir aya kalmaz tamamlarız. Açılışı Başkanımız Sayın Kadir Topbaş yapacak. Bu işi kendi mimari tarzımızla, kendi anlayışımızla yapmıyoruz, Federasyonlarla birlikte yapıyoruz, çünkü onlar kullanacak burayı. Tefrişatı değiştiriyoruz, bu fikri federasyonlarla birlikte iç içe oluşturduk, hepsini dinleyerek bu çalışmayı yaptık.” 

Haziran sonu planlanıyor

Açılış için gün vermekten kaçındığını, ancak Haziran sonu gibi olacağını belirten Mehmet Çevik, “Terminal belli bir firmaya, zumreye hitap etmiyor. Bütün firmalara açık olacak. Tabii, ben isterdim ki, bunun beş katı büyüklüğünde bir terminal yapalım. İmkanlar ölçüsünde inşa ettik. Kapalı alanımız daha fazla büyümeyecek, peronlar büyüyecek” dedi. 

Günlük 1600 otobüs giriş çıkış

Günlük otobüs giriş-çıkışının 1600 dolayında olabileceğini, bu kapasitenin 2000’e kadar çıkartılabileceğini de belirten Mehmet Çevik, “Bizim sistemimiz ve Sayın Kadir Topbaş’ın düşüncesi, insanların bulundukları yerden zorlanmadan seyahat etmelerine imkan tanımak. Şehir çıkışlarında terminaller inşa edelim ve insanları insanca taşıyalım. İlk defa yeni bir anlayışla terminal inşa ediliyor. Burada çok modern bir hizmet şekli olacak. Çığırtkan olmayacak. İnsanlarımız dev ekranlarla otobüslerin geliş-gidişlerini görebilecek, otobüsün nerede olduğunu kolaylıkla öğrenebilecek. Otobüslere ve misafirlerin araçlarına yönelik park alanları muntazam şekilde oluşturuldu. Taksi duraklarımız olacak” dedi. 

Otogar çıkış ücreti konusunda ise Mehmet Çevik, “Biz Büyükşehir Yasası ile kurulmuş bir iştirakiz. Büyükşehir Belediyemiz ne karar verirse onu uygularız” dedi. 

İstanbul’a 10 cep terminal 

İstanbul’a Alibeyköy Terminali gibi 10 terminal inşa etme hedeflerinin bulunduğunu belirten Mehmet Çevik, Anadolu Yakası’nda terminal projelerine yönelik hazırlıkların sürdüğünü belirterek şunları söyledi: “Harem’deki sıkıntıyı herkes biliyor, artık bu yükü kaldırmıyor, İstanbul’a yakışmıyor. Ataşehir’e yönelik planlamamız var, şu an proje aşamasındayız. Tespitlerden sonra şartname çıkacak ortaya. Tarih veremem. Kurtköy de proje aşamasında.”  

50 dönümlük bir alana sahip 

Alibeyköy Terminali’nin alanı son düzenlemelerle birlikte 50 dönüme çıkarıldı. Terminal, özel güvenlik ve kamera sistemi ile denetlenecek. Restoran ve cafeleri belediye şirketi, Beltur işletecek. 20 yazıhanenin bulunduğu alanda yolcular, dev ekranlarla bilgilendirilecek. Alibeyköy Terminali’nde birleşik servis modeli oluşturulması konuşuluyor. İETT’nin terminalin açılmasının ardından bölgeye birçok merkezden çok sık seferler düzenleyeceği de ifade ediliyor. 

İstanbul’dan bir Türkiye modeline 

TOF Genel Başkanı Mustafa Yıldırım da, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve İspark Genel Müdürü Mehmet Çevik ve ekibine terminalin inşası süresince yakın bir diyalog içerisinde olmalarından dolayı teşekkür ettiklerini belirterek, “Terminalin proje aşamasından inşasına kadar her adımında birlikte hareket ettik. Güzel bir çözüm ürettiğimize inanıyoruz. Ben, Başkanımız Sayın Kadir Topbaş’a, şehirlerarasında otobüsçülüğün nasıl yapılması ve Türkiye modeline dönüşmesi konusunda 4 sene önce bir öneride bulunmuştum. Sağ olsunlar bu önerilerimizi desteklediler.

İnsanımızın en çağdaş şekilde taşınmasına yönelik bir terminal oluşturuldu. Burayı toplu taşıma ile entegre etmek, raylı sistemlerle buluşturmak çok büyük önem taşıyor. Bunun çalışmaları da yapılıyor. Biz burada işletmeye destek olacağız. Kendi oto kontrolümüzü yapacağız. Sözleşmelere imza atanların denetimini sağlayacağız ve tedbirlerin alınması konusunda taleplerimizi birlikte ileteceğiz.

Burası ticaret alanı değil, hizmet yeri İstanbullura çağdaş şekilde hizmet vermesi için yapılmış bir yer. Tabiî ki yatırımların sürdürülebilir olması için geri dönüş sürelerinin dikkate alınması gerekir. Birinci öncelik budur. Burayı güzel bir model olarak yaparsak diğer büyükşehirlerimize örnek olur ve İstanbul modelini Türkiye modeli haline çevirebiliriz” diye konuştu. 

Yorumlar (1)
Mustafa Kahraman 11 yıl önce
Sabırsızlıkla yeni terminali bekliyoruz gerek otobüs şoförleri gerek biz yolcular mevcut terminal dağınık düzensiz sanki korsan taşımacılık yapılıyor emeği geçen herkese teşekkürler
banner117
15
açık
banner159