banner69

Alibeyköy yolculuğun yeni merkezi olmaya hazırlanıyor

banner113

İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştirak şirketi İSPARK’ın yapıp işletimini üstlendiği Alibeyköy Otogarı 1 Ocak 2014’te hizmete girdi. 4 yıllık hizmet sürecini geride bırakan Otogar, kaliteli ve güvenli hizmet yapısı ile dikkat çekiyor. Alibeyköy Otogarı, gelişen çevresi ve yapımı devam eden raylı sistemlerle yolculuğun yeni merkezi olmaya hazırlanıyor.

banner114
ŞEHİRLERARASI 05.03.2018, 09:30 05.03.2018, 09:58 Taşıma Dünyası
Alibeyköy yolculuğun yeni merkezi olmaya hazırlanıyor
1 Ocak 2018 itibariyle 5’inci yılına giren ve önemli gelişmeler olduğunu duyduğumuz Alibeyköy Otogarı’nı mercek altına aldık. Otogarda hizmet veren firmalar ve hizmeti alan yolcuların memnuniyet düzeyi epey yüksek. Otogarın temizlik ve güvenlik düzeyi de dikkat çekiyor.

İSPARK işletiyor 
İSPARK; otopark, marina, taksi, minibüs işletmeciliği derken 5 yıldır üstlendiği otogar işletmeciliğini de Alibeyköy de başarıyla devam ettiriyor. 64 dönüm üzerine kurulu Alibeyköy Otogarı, ilk kalkış ve varış noktası olarak kullanılmasına imkan tanıyan T1 yetki belgesine de sahip. 

İki yıldır zam yapılmıyor 
Açılışında 8 lira olan otobüs çıkış ücreti, aradan geçen 5 yıllık sürede 20 lira olmuş. İSPARK, çıkış ücretine 2017 yılında zam yapmamış, 2018 yılı sonuna kadar da herhangi bir zam planlanmıyor. Alibeyköy Otogarı’nda yarım saatlik ücretsiz otopark imkanı da yolcuları çok memnun ediyor. 

Kirası da, gideri de ekonomik
Alibeyköy Otogarı’nda yazıhane kiraları küçük yazıhane için 7 bin TL, büyük yazıhane için 15 bin TL. Bir yazıhanede 20 firmaya hizmet veriliyor. Yazıhanelerde ortak gider, aylık yine 600-700 civarında.


Hareketlilik yüksek 
3’üncü köprünün hizmete girişinin ardından şehirlerarası otobüs firmaları Anadolu yakasında çeşitli yapılanmalara gitmiş, bir kısmı da Alibeyköy Otogarı’ndan çekilmişti. 2016 yılına göre 2017 yılında yüzde 20-25 düşüş yaşanan terminali, hafta içinde ziyaret ettik ve hareketliliğin üst düzeyde olduğunu gördük. Otogara şu anda günlük otobüs girişi 750-800 civarında. Bu sayı hafta sonlarında 1100-1200’e kadar çıkıyor. Sezonda bu rakam 2500’ler seviyesine geliyor.

Firmalar Alibeyköy’e taşınacak
2018 yılı geçen yıla göre daha iyi başlamış durumda. Kağıthane Silahtar’da bulunan Erzincan, Giresun, Gümüşhane firmaları yazıhanelerini kapatacak ve Alibeyköy Otogarı’na taşınacak. Yine Sultangazi’de hizmet veren 23 firmanın yazıhanesinin de otogara taşınması gündemde. Bu firmalar cep otogarı içerisinde çok daha ekonomik koşullarda hizmet verirken kaliteli ve güvenli hizmet vermenin mutluluğunu yaşayacak.

Yolculuk talebi artacak 
Alibeyköy Otogarı, önümüzdeki süreçte birçok insanın seyahat sürecinde öncelikli tercihi olacak. Bölgede yapımını devam eden, 5. Levent projesi tamamlanmak üzere ve yerleşimler başlayacak. Bezmiâlem Üniversitesi, Alibeyköy yerleşkesinde faaliyet göstermeye hazırlanıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 5 bloktan oluşan lojman inşaatı var. Terminalin en büyük sıkıntısı olan, hava kirliliği ve araç trafiği yaratan beton santrallerin taşınmasından sonra, hizmet düzeyi çok daha yüksek bir kalite seviyesi yakalanacak. 2 bin 500 kişilik cami inşaatı da sürüyor. Hasdal’a Çapa ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi de taşındıktan sonra otogar, çok önemli bir merkez haline gelecek. 

Aynı anda 110 otobüs kalkabilir
Alibeyköy Otogarı’nda aktif 110 peron var. Buna da bağlı olarak aynı anda 110 otobüs hareket edebilir. Bir perondan bir saatte sadece bir kalkış yapıldığı kabul edilse bile günün 18 saati de bulabilen canlılık döneminde otogardan günlük 1500’ü aşkın sefer yapılması mümkün. Şu anda otogarda faaliyet gösteren 83 firma var. Otogarın kapasitesi 200 firma hatta 300 firmaya da hizmet verilebilir düzeyde. Yazıhanelerde gelecek yıl, ışıklı panolarla düzenleme yapılacak. Otobüsler için yıkama yağlama ve bakım yerleri de açılacak.

Alibeyköy büyüyecek 
Alibeyköy Otogarı’nın büyüme potansiyeli çok yüksek. İSKİ ve beton santrallerinin boşaltacağı 50 dönümlük alanda İSPARK’a tahsis edildi. Burada otobüsler için yeni park alanları yapılacak ve hareket saati gelen otobüs kolayca perona geçebilecek. Böylece otobüsler için büyük önem taşıyan park yeri kapasitesi geleceğin artacak ihtiyaçlarını da karşılayabilecek. ■



Alibeyköy yolculuğun yeni merkezi 
Alibeyköy Otogarı’na ulaşım da çok kolay hale geliyor. Yapımı devam eden raylı sistemlerle Alibeyköy Cep Otogarı yolculuğun yeni merkezi haline gelmesi hedefleniyor. 

Eminönü-Alibeyköy tramvay hattı 
Eminönü otobüs durakları alanından başlayan tramvay güzergahıKüçükpazar, Cibali, Fener, Balat, Ayvansaray, Feshane, Eyüp-Teleferik, Eyüp Devlet Hastanesi, Silahtarağa İstasyonu ile Sakarya Mahallesi istasyonundan sonra Haliç kıyısından geçerek, Alibeyköy merkez, Alibeyköy metro istasyonu ile devam edip Alibeyköy Otogarı istasyonunda son bulacak.

Saatte 15 bin yolcunun taşınacağı ve yolculuk süresinin yaklaşık 35 dakika olması planlanan 10 kilometrelik hatta, ikili dizi 30 araç hizmet verecek. Günlük 114 bin yolcu kapasitesi, 14 adet 60 metre uzunluğunda istasyon bulunacak. Ayrıca güzergah boyunca tamamen katenersiz tramvay araçları enerjisini iki ray arasına gömülü bir sistemden alacak. 

İstasyonlarda entegrasyon
Eminönü-Alibeyköy tramvay hattının 7 ayrı noktada yapımı devam eden ve planlanan hatlarla entegrasyon sağlaması planlanıyor. Entegrasyonu yapılan hatlar ise şöyle:
Kabataş-Bağcılar tramvay hattı; (T1) Eminönü İstasyonu ve Şehir Hatları Eminönü vapur iskeleleri ile Eminönü İstasyonu’nda, Hacıosman-Yenikapı Metro Hattı (M2) ile Küçükpazar İstasyonu’nda, Beylikdüzü-Söğütlüçeşme Metrobüs hattı ile Ayvansaray İstasyonu’nda, planlanan Bayrampaşa-Eyüp Tramvay hattı ile Feshane İstasyonu’nda, planlanan Kazlıçeşme-Söğütlüçeşme Metro hattı ile Silahtarağa İstasyonu’nda, Mecidiyeköy-Mahmutbey Metro hattı (M7) ile Alibeyköy Metro İstasyonu’nda, Seyrantepe-Alibeyköy Metro hattı ile Alibeyköy Otogarı İstasyonu’nda entegre oluyor. ■

Kurtköy hazırlıkları sürüyor
Alibeyköy Otogarı’na yönelik İSPARK’ın kararı da net: Otogar faaliyetine devam edecek. İSPARK, İstanbul’da yeni otogarların yapımını da üstlenecek. Kurtköy’de yapılması planlanan otogara yönelik hazırlıklar ise son aşamada. Kurtköy Otogarı Alibeyköy’e göre biraz daha küçük olacak. İstanbul’dan çıkış yapan bir otobüsün maliyeti 200 lira. İSPARK’ın işlettiği Alibeyköy ve karşı yakada yapılacak otogarlar ile bu maliyetin yarı yarıya düşürülmesi hedefleniyor.



Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159