banner69

Artvin Ses 10 MAN Lion’s Coach ile 2020’ye hazır

banner113

10 adetlik 2+1 koltuklu MAN Lion’s Coach yatırımının 7’incisini teslim alan Artvin Ses Seyahat, 3 Lion’s Coach otobüsü de 2020 yılının ilk üç ayında filosuna katmayı hedefliyor. Artvin Ses Seyahat Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bilir, “10 adetlik yatırıma ek olarak 5 adetlik MAN Lion’s Coach otobüs yatırım için de görüşmelerimiz devam ediyor” dedi.

banner114
ŞEHİRLERARASI 27.11.2019, 17:12 28.11.2019, 10:21 Taşıma Dünyası
Artvin Ses 10 MAN Lion’s Coach ile 2020’ye hazır
ÖZEL RÖPORTAJ/ ERKAN YILMAZ

Artvin Ses Seyahat MAN Lion’s Coach otobüs yatırımlarıyla filosunu güçlendirmeye devam ediyor. MAN Kamyon ve Otobüs Ticaret A.Ş’nin İkitelli’deki merkezinde düzenlenen törenle Lion’s Coach otobüs MAN Kamyon Ve Otobüs Ticaret A.Ş Otobüs Satış Bölge Koordinatörü Önsel Demircioğlu ve MAPAR Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Şahin tarafından Artvin Ses Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bilir’e teslim edildi.



Yıl sonu kampanyası


Artvin Ses Seyahat Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bilir Taşıma Dünyası’na yeni yatırımlar, 2019 yılı değerlendirmesi, 2020 beklentileri, sektördeki gelişmeler ve yeni mevzuat düzenlemelerine yönelik özel açıklamalarda bulundu. 2019’un verimli bir yıl olduğunu ve yeni yatırımlarla filoyu güçlendirmek istediklerini belirten Hüseyin Bilir, “Bu yatırımları hem 2020’ye hazırlık olarak hem de mevcut çalışma düzeni içerisinde ihtiyaç duymamız olarak görmek mümkün olabilir. Ama önemli bir etkende yıl sonu kampanyası ile faizlerde yaşanan düşme bu yeni yatırım sürecini getirdi. 10 araçlık bir konuşmamız olmuştu. Aldığımız otobüs bu partinin 7’incisi oldu. Geride kalan 3 otobüs ise 2020 Mart ayına kadar sanırım teslim almış oluruz” dedi.



MAN Lion’s Coach tercihindeki etkenler


Artvin Ses Seyahat Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bilir, yeni yatırımda MAN Lions’s Coach tercihinin nedenlerini şu şekilde açıkladı: MAN Lion’s Coach otobüsler gerçekten üstün özelliklere sahip. En öne çıkan unsurlardan birisi konfor düzeyi. Koltukları yolcular için seyahat sürecinde çok rahat. İşletme maliyetleri açısından da yakıt tüketimi daha düşük. MAN Lion's Coach otobüsleri 60 bin km’de değil 70-80 bin aralığında servise götürmek durumunda kalıyorsunuz. Bakım maliyetlerimiz de bu sayade düşük oluyor" dedi.

5 MAN Lion’s Coach yatırımı daha olabilir

Toplam 7 MAN Lion’s Coach otobüs yatırımı ile filolarındaki özmal otobüs sayısının 10’a ulaştığının bilgisini veren Hüseyin Bilir, “Bunun dışında Kamil Koç firmasında da çalışan 16 otobüsümüz daha var. 10 adetlik yatırıma ek olarak 2020’de yeni yatırımlarımız da olması söz konusu. 12 metrelik 5 MAN otobüs yatırımımız daha gelecek yıl içerisinde olabilir” diye konuştu.



MAPAR sektörün lokomotifi


MAPAR ile çok güzel bir işbirliği gerçekleştirdiklerini de belirten Hüseyin Bilir, “ MAPAR Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Yalçın Şahin bu sektörün gerçekten önemli bir lokomotifi. Sektörde her biriminde olan, sektör mensuplarına her süreçte destek veren, yanında olan biri. Sektörün olmazsa olmaz unsurlarından bir tanesi. 24 saat kendisine ulaşabiliyoruz. Gerçek bir otobüs dostu. Gerçek bir ticaret adamı. Sürekli iş yapmak istediğimiz biri” dedi.

2019 verimli geçti, 2020 daha iyi geçecek

2019’un hem şehirlerarası yolcu taşımacılığı hem de turizm taşımacılığı için verimli geçtiğine dikkat çeken Hüseyin Bilir, “Hem borcumuzu ödedik, hem yeni yatırımlarımızı yaptık. Beklediğimizin üstünde geçti diyebiliriz. Bir Haziran ayındaki seçim rölantıya aldı biraz ama başarılı bir yıl oldu diyebiliriz. 2018 yılında kışın 7 araba, yazın 12 araba çalıştık. 2019’da ise kışın 12 araçla, yazın da 22 araçla yıl boyu kesintisiz şekilde çalıştık. 2020 yılının 2019’dan daha iyi geçeceğini düşünüyoruz. Ramazan süreci de sezona gelmediği için gayet verimli bir yaz sezonu olmasını bekliyoruz. Seçim gibi bir süreçte olmaz ise Mayıs ayının son haftası bayram hareketliliği daha sonra da okulların tatili ile hareketlilik başlar. Ara tatil mutlaka bir etki yaptı ama uzun mesafeler için çok ciddi bir yolcu artışı getirmedi. Ama Ege Bölgesi çok canlandı” dedi.



2+1, 2+2 tercihi


“2+1 araçların yerini 2+2’ler alacak” yönündeki açıklamaları da Hüseyin Bilir şu şekilde değerlendirdi: Bunu sektör mensupları 2+1’e geçerken düşüneceklerdi. Bir insana bir konfor düzeyini vermiş iken tekrar bunu geri almak çok mümkün olmaz. 2+1 araçta yer varsa yolcu kesinlikle 2+2’ye binmiyor. Filodaki araçların yarısı 2+1, diğeri 2+2 olabilir. 2+1’den tamamen vazgeçmeyi zor olarak görüyorum. Olmalı mı derseniz olmalı ama. 2+1 segmentinde fiyatlandırmayı, 10 koltuğun eksikliğini giderecek şekilde doğru yapabilseydik bu sorun olmayacaktı. 2+1 fiyatının farklı olduğunu hem yolcu hem de firma hissetmeli. Bizim şu anda 2+1 araçlarımızda fiyat farkı 10 TL. 40 koltuklu araba da 400 TL gibi bir fark oluşuyor” dedi.

Sürdürülebilir bir iş yapmak

Artvin Ses Seyahat Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bilir’den Kamil Koç’un Flixbus şirketinin almasının ardından sektördeki dengeleri değiştireceği yönündeki değerlendirmelerle ilgili düşüncelerini de aldık. Ben Kamil Koç şirketini Flixbus şirketi alacak mı, almayacak mı tartışmalarını yapıldığı dönemde kesinlikle alsın diyordum. Niye bunu diyordum; Türkiye’deki ulusal ölçekteki elit firmaların bir süre sonunda battığını gördük. Niye battıklarına gelince bu işte yaptığımız bir yanlışlık var. Neresinde varsa var ama sürdürülebilir bir iş yapmıyoruz demek ki. Zaman zaman parlak bir dönem oluyor sonra batıyor. Flixbus Kamil Koç’u alınca çalışma modeli konusunda sekterde şehir efsaneleri dolaşmaya başladı. Şöyle olacak, bu standartlar gelecek. Almanya da böyle falan. Almanya’daki yolcu standartları ile Türkiye’deki standartlar da benzer değil. İkramların kısa mesafelerde kalkması mantıklıydı, kaldırdılar zaten. Bir anda sektörde değişim olacak mı, buna diğer firmalarında örnek almaya başlaması ile görebileceğiz. Günümüzde artık fiyatları artırmanız çok mümkün değil. Artvin-İstanbul arasında 190 TL bilet kesiyoruz. Bazen kurtarıyor, bazen kurtarmıyor. Benim bunu 250 TL yapabilme şansım var mı yok. O zaman gider kalemlerine bakacaksınız yada 54’lük arabalara döneceksiniz. Yolcu bana sadece su ver diyecek mi..Hepsi bunlar deneyip göreceğiz. Flixbus bir model getirecek diye umuyorum. Bizde o modelin başarılı olduğunu görünce uyacağız zaten. Hazır önümüze bir model konulmuş olacak. Flixbus’ın çalışma modeli ile ilgili konuşulanlar bana da mantıklı geliyor. Belki 2+1’ye dönülecek ama bunda herkesin bu adımı atması da önemli. Diğerlerinde 2+1 devam ederse bu dönüşüm daha zor olacak” dedi.

Otomobille taşımacılık işimize değer katar

Hüseyin Bilir’den Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle şehirlerarasında otomobil taşımacılık imkanın getirilmesine yönelik düşüncelerini de aldık: Bu düzenleme süper oldu. Aklı başında olan bir insanın bu düzenlemeye karşı çıkmaması lazım. Yolcuya böyle bir hizmetimizde var demek oluyor. Kolay pazarlayacağınız bir iş. Bakın uçak bilet fiyatlarından çok talebe cevap verebilecek uçak yok. Burada yolcunun bir kısmına bu tür bir hizmet verilebilir. Bu imkan bizim işimizi de daha değerli hale getirir. Şirketlerimize yeni ortaklıklar oluşturma imkanına sahip olacağız. 2020’de uçak yetersiz kalacak. Yolcu parası varsa sizden böyle bir talepte bulunduğunda siz de sunacaksınız. Bu çok önemli fırsatlar getirir sektöre” dedi.

 

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159