En güvensiz otobüs şirketlerini açıklarız

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu otobüs sektörüne seslenerek, “Otobüslerle ilgili sıkı yönetim ilan ediyoruz. ya doğru kurala uyarlar, yada her üç ayda bir en güvensiz otobüs şirketlerini açıklarız” dedi.

banner114
ŞEHİRLERARASI 21.02.2020, 16:54 21.02.2020, 17:03 Taşıma Dünyası
En güvensiz otobüs şirketlerini açıklarız

 
İstanbul Ticaret Üniversitesi, Sütlüce'deki yerleşkesinde, "Trafikte Küçük Hata Yoktur" projesinin tanıtım toplantısı düzenlendi. Toplantıya İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Oğurlu, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü Trafik ve Sürücü Eğitimleri Daire Başkanı Abdullah Süslü ve çok sayıda davetli katıldı.



Toplantıda konuşan Bakan Süleyman Soylu yaşanan trafik kazalarına yönelik bazı rakamlar verdi: “2018-2019 yıllarında trafik kazalarında olay yerinde can kaybı sayısında yüzde 25 azalış elde ettik. Bu, hastane ölümleri dahil olmak üzere bir yılda bin 250 kişi daha az can kaybı yaşanmış demektir. 7 bin 427, bizim 2017'deki can kaybımızdır. 6 bin 675, bizim 2018'deki can kaybımızdır. İnşallah bu yıl 5 bin 500 ile kapatacağız. 2020 yılını 5 bin seviyesi ile kapatmayı hedefliyoruz. Daha az olursa bundan memnuniyet duyarız. Tartışma konusu olan maket trafik araçları konusunda en çok kaza yapan bölgelere konuldu ve yüzde 23'ün üzerinde o bölgedeki kazaları azalttı. Türkiye'ye ortalama hız koridordu kavramını kazandırdık. Bu konuda en çok Ulaştırma Bakanlığı bize itiraz etti. 'Biz bu otoyollardan para kazanıyoruz, hız sınırı koyarsanız biz kaybederiz' dedi. Hız koridoru ile beraber o otoyollarda kaza oranı yüzde 23 azaldı. Özellikle otoyollarda kaza oranını azaltmak dünya literatüründe kolay kazanılabilecek bir iş değildir. Maket trafik araçlarının bulunduğu 3 km yarı çapında kazalarda ölüm sayısı yüzde 26.40, ölümlü kaza sayısı yüzde 17.52 azaldı. Özellikle yaya öncelikli trafik anlayışı adımı ile yaya ölümlerinde ciddi bir azalış elde ettik"



Uyuşturucu taşıyan 4 tır çocuklara eğitim veriyor


Mobil trafik eğitim TIRlarından da bahseden Bakan Soylu, "Sadece okullardaki eğitim değil, yaklaşık şu anda 4 TIR'ımız var, Milli Eğitim Bakanlığımız, polis, jandarma ile koordineli, tüm Türkiye ve öğrencilerimizi bu TIR'ların içindeki simülasyonla eğitmeye çalışıyoruz. Sağ olsunlar, Milli Eğitim Bakanlığı ile, TRT ile protokol yaptık. 2 adet özel yapım mobil trafik TIR'ımızı ilk önce emniyetle yola çıkarttık, sonra ona bir tane daha ilave ettik, şimdi bir de jandarmamıza ilave ettik. 2019 yılında 244 okulda 17 bine yakın öğrenciye eğitim verdik. TIR'larımızı nereden aldığımızı merak ediyor musunuz? Para vermiyoruz, hani bu TIR'lar uyuşturucu taşıyorlar ya, onlara el koyuyoruz, uyuşturucu taşımıyorlar artık, çocuklarımıza eğitim veriyorlar" şeklinde konuştu.

Trafik personeli 35 bin olacak


Mevcut durumda 31 bin 500 trafik personel sayısına 35 bine çıkaracaklarını da dile getiren Soylu, “14 bin fahri trafik müfettişi daha tespit ettik. Eğitimlerini yapıyoruz. 19 bin trafik polisi sayımızı son 3 yılda 27 bine çıkarttık. Aynı zamanda bin 500 jandarma trafik personeli sayımızı 4 bin 500'e çıkarttık. Toplam 31 bin 500 sayısına ulaştık. 35 bine geleceğiz ve duracağız" ifadelerini kullandı.



Bir sektöre yalvarıyorum


Otobüs firmalarına da seslenen Soylu, "Benim yaram olan bir mesele daha var. Buradan bir sektöre de seslenmek istiyorum. Allah rızası için, bir bakan arkadaşınız olarak, bir sektöre yalvarıyorum. Yaklaşık 2.5 yıldır bu sektörle uğraşıyorum. Defalarca toplantı yaptık. Defalarca karşı karşıya geldik. Ne olursunuz dikkat edin dedik. Otobüsler. Bakın birkaç rakam vereceğim. Dünyanın en güvenli yolculuğu otobüs yolculuğudur. Kusura bakmayın. Türkiye'de şuanda en güvensiz yolculuk otobüs yolculuğudur. Buradan bütün otobüs sahiplerine sesleniyorum. Kurallara siz uyun. İki şoför kullanacağınız yerde bir şoför kullanıyorsunuz. Ne yaptığınızı da çok iyi biliyorum. İki ehliyeti alıyorlar. Uyumak yok. Dinlenmek yok. Ehliyetin biri takometreden çıkıyor, diğeri takılıyor. Bu bir cinayettir. Şu son 10 günde, 15 günde dikkatsiz sürüşten yorgunluktan o kadar çok otobüs kazaları var ki, Allah'tan büyük ölümlere sebebiyet vermiyor. Otobüs taksiden daha güvenlidir. Taksilerde kendi içerisinde trafik kazası toplam 0.9, kamyonlarda 1.1, otobüste bir buçuk. Buradan söylüyorum. Yanlış anlamasınlar, beni de bağışlasınlar. Ama insan önemlidir otobüs; insan önemlidir, para. Bu kadar basit. Biz bunu kabul ediyoruz. Bu doğru üzerinden hareket etmek istiyoruz. Otobüslerle ilgili sıkı yönetim ilan ediyoruz. ya doğru kurala uyarlar, yada her üç ayda bir en güvensiz otobüs şirketlerini açıklarız" şeklinde konuştu.

 

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159