İstanbul’a Terminal Zinciri

banner113

TOF Başkanı Mustafa Yıldırım, İstanbul’a Büyükşehir Belediyesi’nin üç yeni otogar projesi inşa edilmesi yönünde çalışmaları bulunduğunu belirterek, “Öncelik Anadolu Otogarı Projesi’nde. İkinci otogar projesi ise Uluslararası Yük ve Yolcu Otogarı, üçüncüsü ise 2023 yılında Kurtköy’e yapılacak olan Anadolu yakası ana otogarı projesi” dedi.

banner114
ŞEHİRLERARASI 15.04.2013, 12:32 16.04.2013, 10:54
İstanbul’a Terminal Zinciri
Anadolu yakasının 2014 Mart ayına kadar yeni otogara kavuşturulması planlanıyor. Başbakan Erdoğan’ın, Harem’in bir transfer merkezi haline gelecek olması nedeniyle, Ataşehir’de yapılması planlanan Anadolu Otogarı’nın 2014 Mart ayına yetiştirilmesi talimatı verdiği ifade ediliyor. 

Sektörün verileri

TOF Başkanı Mustafa Yıldırım gazetemize yeni terminal projeleri ile ilgili açıklamalarda bulundu: “İstanbul’da otobüs seferleri kışın günlük 1300-1600 arasında değişiyor, yazın ise bu rakam 1800-2200’e ulaşıyor. Anadolu istikametinden gelen otobüslerin yüzde 95‘i Bayrampaşa Otogarına giriyor. Toplam otobüs sayısının yüzde 18‘i Trakya, yüzde 82‘si Anadolu istikametinden geliyor. Trakya istikametinden gelen otobüslerin yüzde 50’si ilk kalkış son varış yeri olarak Bayrampaşa Otogarını kullanıyor. Diğer yüzde 50’si Anadolu istikametine gidiyor. Harem Otogarı’ndan fiziki yetersizlik nedeni ile kış aylarında 500 ile 700, yaz aylarında ise 800-1100 arasında otobüs kalkıyor. Çok otobüs kaldıran büyük firmalar doğu ve batı Ataşehir’de geçici olarak yapılanmış durumda. İstanbul’daki toplam yolcu sayısın yüzde 66’sı Avrupa yakasından, yüzde 34’ü Anadolu yakasından hareket ediyor. Anadolu yakasının günlük yolcu hareketliliği; kışın 45 bin, yazın 65 bin civarında. Bu yolcuların servis kullanma oranı ise yüzde 60. Bu yolcuların yüzde 23’ü Pendik, Tuzla, Sultanbeyli, yüzde 31’i Kartal, Maltepe, Ataşehir, yüzde 19’u Kadıköy, yüzde 27’si Ümraniye, Üsküdar, Beykoz ve diğer bölgelere yayılıyor. Otobüsler Gebze’den itibaren TEM otoyolunu kullanıyor. Çamlıca gişelerden sonra Kozyatağı’ndan D100 Karayoluna katılarak Harem istikametine devam etmekte, Harem’den sonra yine aynı istikametten geri dönerek TEM yolundan FSM köprüsünü kullanarak Avrupa yakasına geçiyor. Servis araçları, Ümraniye, Dudullu, Ataşehir, Harem ve Kavacık’taki otogar ve özel terminallerde otobüsten inen yolcuları gidecekleri bölgelere D100 Karayolu ve Anadolu yakasındaki ana caddeleri kullanarak dağıtıyor.”

Anadolu Otogarı 

Bütün bu bilgiler ışığında İstanbul’da sektörün sağlıklı bir işleyişe kavuşabilmesi için yeni terminallere ihtiyaç duyduğunu belirten Başkan Yıldırım, önceliğin Anadolu Otogarı’nda olduğunu belirtti. Sayın Başbakan Erdoğan’ın Anadolu Otogarı projesinin 2014’ün Mart ayına yetiştirilmesi konusunda talimatlar verdiğinin bilgilerini aldıklarını ifade eden Mustafa Yıldırım, “Ataşehir’de yapımı planlanan otogarın mülkiyet sorunları henüz çözülmüş değil. Planlanan tarihe yetişmesi için çok hızlı hareket edilmesi gerekiyor. Başbakan Erdoğan’ın da bu sürecin hızlandırılması talimatını verdiği Büyükşehir Belediyesi yetkilileri tarafından bize ifade edildi. 

Ataşehir’deki 58 dönümlük arazi ile ilgili sorunlarının çözümü noktasında Ulaştırma, Maliye, Enerji ve İçişleri Bakanlığı ile gerekli yazışmalar yapılıyor. Proje grubu çalışmalara başladı. Bir buçuk ay içinde mülkiyet sorunlarına yönelik çözüme ulaşılırsa, biz yeni otogarın Mart ayına yetişeceğine inanıyoruz. Sektörümüzü yakından ilgilendiren otogar projesinin yerinin seçimi, otogarın doğru yapımı ve işletim modeline yönelik görüşmelerimiz sürüyor. Ataşehir Terminali bir transit noktası olacağı için çok büyük alanlara ihtiyaç duymayacaktır. Otogarın giriş çıkışı TEM’den olacak, bununla ilgili gerekli yazışmalar Karayolları Genel Müdürlüğü ile yapıldı” dedi.

Alibeyköy Terminali büyüdü 


İSPARK’ın yapımını sürdürdüğü Alibeyköy Terminali ile ilgili açıklamalarda da bulunan Mustafa Yıldırım şunları söyledi: “Alibeyköy Terminali 22 bin m2 olarak planlandı; bu alanın yetersizliğini dile getirdik ve proje 50 dönüm üzerine çıkarıldı. İstimlak çalışmaları başladı. Biz Alibeyköy Terminali’nin kalkış ve varış noktası olmasını, otogarların özgürleştirilmesini ve rekabete açık hale getirilmesini istiyoruz” diye konuştu.

Uluslararası Yük ve Yolcu Terminali 

TOF Başkanı Mustafa Yıldırım, İstanbul’da uluslararası yük ve yolcu taşımacılığına yönelik yeni bir terminal ihtiyacı bulunduğunu da vurgulayarak, Atatürk Havalimanı kavşağında, Ayamama Vadisi içerisinde 90 dönüm üzerinde uluslararası yük ve yolcu taşımacılığının ihtiyaçlarına cevap verebilecek bir terminalin yapımının planlandığını açıkladı.
“Bir kısmı İstanbul Otogarı’nda olmak üzere yoğunluklu olarak Aksaray’da 100 dönüm üzerinde 90’a yakın firma, Yunanistan, Bulgaristan, Makedonya, Romanya, Rusya, Gürcistan, Azerbaycan, İran, Irak ve Suriye gibi ülkelere yoğun bir tarifeli taşımacılık yapıyor. Aksaray’da 3 terminal yer alıyor. Bu terminallerde yapılan taşımacılık bavul ticaretinin şeklini değiştirmiş durumda. Yaklaşık 200 kargo firması otobüslerle yolculuk yapan insanların yüklerini tırlarla taşımaktadır. Bu nedenle Aksaray’daki terminaller yolcu ve kargo fonksiyonunu birlikte yürütüyor. Günde 180 geliş 180 de dönüş olmak üzere 360 otobüs hareketi mevcut. Ayrıca yılda 14 bin tır olmak üzere günde 40 tır da daha önce bavullarla taşınan yükleri taşıyarak yılda 3 milyar dolara yakın ihracat yapılmasına vesile oluyor.

Atatürk Havalimanı kavşağı uygun

Bu taşımacıların Aksaray’daki Marmaray düzenlemeleri nedeni ile çalışma koşulları her geçen gün kötüleşiyor. Yeni düzenlemeler sonrasında Aksaray’da bu faaliyetleri sürdürmek mümkün olmayacak. Bu nedenle toplu taşıma sistemleriyle entegre olmuş, erişim imkanları yüksek yeni bir uluslararası yolcu ve kargo terminalinin acil olarak yapılması gerekiyor. Atatürk Havalimanı kavşağında yapımı planlanan terminal çok önemli bir işlevi yerine getirecek. Bazı yatırımcıların bu terminalin yapımına yönelik çok büyük ilgisi olduğunu ve Özelleştirme İdaresi ile irtibatta olduklarını biliyorum. Desteklenmesi gereken bir proje olduğunu düşünüyorum. Bu terminalle otobüsçünün servis yükünü azaltırken, otogarın ters istikametteki trafik yükünü de alacak.”

Kurtköy Terminali 

TOF Başkanı Mustafa Yıldırım’ın 2023 yılı hedefi olarak gösterdiği önemli bir terminal projesi daha var. 
Sabiha Gökçen Havalimanı’nın sırtlarında Kurtköy’e bir ana terminal yapılması gerektiğini vurgulayan Yıldırım, “Bu, İstanbul çevre planına eklendi. Raylı sistem bağlantıları da ona göre planlanıyor. Kurtköy Terminali Trakya’ya geçmeyen otobüslerin son varış noktası olacak” dedi.

TEM üzerinde geçici bir terminal 

Başkan Yıldırım,  Kurtköy Terminali yapılana kadar geçici bir terminal ihtiyacının daha bulunduğunu belirterek, “Kavacık’taki gibi bir indirme-bindirme noktası oluşturulacak. TEM üzerinde geçici bir terminal ancak Mehmetçik Vakfı’nın bulunduğu araziye yapılabilir. 70 dönümlük bu alanda sektörün ihtiyaçlarına cevap verebilecek geçici bir terminal inşa edilmesi talebimizdir” diye konuştu. 

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159