İyi bir yaz sezonu bekliyoruz

banner113

Best Van Tur Genel Müdürü İrem Bayram, 2016’nın zorluklarının ardından 2017’nin çok iyi başladığına dikkat çekti:, “Son 7-8 yılın en iyi kış sezonunu yaşadık. Bilet fiyatlarında bile iyileştirme imkanı bulabildik.”

banner114
ŞEHİRLERARASI 12.06.2017, 11:18 15.06.2017, 11:40 Taşıma Dünyası
İyi bir yaz sezonu bekliyoruz
Best Van Tur Genel Müdürü İrem Bayram ile, sektörel basın mensupları için verdikleri iftar yemeği sonrasında, hem sektörü hem Best Van Tur ve hedeflerini konuştuk. Yurtiçinde ve yurtdışında yazın 120 araçlık filo ile hizmet vereceklerini belirten, yaklaşan Ramazan Bayramı’na yönelik çok ciddi bir talep artışı yaşadıklarını ifade eden İrem Bayram, “Bütün bayramlarda olduğu gibi bu bayramda da kapasitemizi ek seferlerle birlikte yüzde 140 oranında kullanacağız. Bu bayram sürecinde yolcumuzu mağdur etmeden ulaşmak istedikleri noktalara taşıyacağız. Çok sadık müşteri bir kitlemiz vardı, gün geçtikçe bunu pekiştiriyoruz. Geçtiğimiz yıl yaptığımız yeniliklerle bu yıl araç yatırımı ihtiyacımız olmadı. Yatırımlarımızı 2018 yılında yapacağız” dedi.  

Bilet fiyatlarında iyileştirme 
2017 yılının, tüm zorluklarına rağmen çok iyi geçen bir yıl olduğuna dikkat çeken Bayram, “Son 7-8 yılın en iyi kış sezonunu yaşadık diyebiliriz. Doluluk oranlarımız çok iyiydi. İlk defa bilet fiyatlarımızda iyileştirmeler yapabildik. Emniyet güçlerimizin yoğun ve başarılı çalışmaları sonucunda kaçakçılığın önüne geçildi. Rekabet etme şansımız yoktu. Yolcular paravan şekilde kullanılırken, kaçakçılık yapılıyordu. Bu oran çok aşağıya indi. Biz de artan taleple birlikte bilet fiyatlarımızda iyileştirme yapabildik. Kış sezonunu iyi geçirdik. Yaz sezonuna yönelik beklentilerimiz aynı şekilde. 2016 yılı ülkemiz açısından zor geçti. İnsanlar artık seyahat etmek istiyor.  Eskiden seyahat için günler öncesinden karar verilirdi, artık sabah bir anda bu kararlar verilebiliyor. Biz de bu pastadan payımızı almaya devam ediyoruz. Yurtiçinde artış geçen yıla göre yüzde 60. Yurtdışı tarafı çok iyiydi diyemiyorum, çünkü çok zirveleri gördük. 2014’ün Haziran’a kadar olan dönem çok iyiydi. Şimdi, geçen yıla göre yüzde 30 daha iyiyiz. Hem doluluk oranları hem hizmet yapı kalitesi ile çok öne çıktık. Yolcuda da çok ciddi artış oldu. Geçen yıl biz radikal kararla bütün araçlarımızı 2+1 yaptık, bu kararımızla gördük ki yolcumuz da arttı” diye konuştu.

Hizmet ihracatı 
Hizmet ihracatının getirdiği avantajlardan lojistik firmaları gibi yararlanamamanın sıkıntılarını dile getiren İrem Bayram, “En son yapılacak düzenlemeyle lojistik firmalarına sınır kapılarında 900 litre ÖTV’siz akaryakıt alma imkanı getirileceğine yönelik haberler bizi çok üzdü. Çünkü yine yolcu taşımacıları kapsam dışında bırakılıyor.  Lojistik firmaları 550 litre ile çıkabilirken, biz 300 litre ile sınırdan geçebiliyoruz. Ayrıca Euro 6 normunda arabalarımızla henüz Irak’a sefer yapmıyoruz.  Ama bu araçlarla seferlere başladığımızda çok ciddi yakıt sıkıntısı başlayacak. Irak içinde Euro 6 normuna uygun yakıt yok” dedi. 

Gümrük kapılarında Taşıma Kanunu ve Yönetmeliğini bilen personelin bulundurulmasının çok büyük önem taşıdığını belirten İrem Bayram, “Kapılardaki personel gümrük mevzuatına hakim, ancak Taşıma Kanunu ve Yönetmeliğine hakim değil. Bu noktada bizim sıkıntılarımız başlıyor. Mevzuatı memurlara anlatmaya çabalarken yolcular araç içinde 5 saat bekliyor, bu sıkıntı gerçekten bunaltıyor hem otobüsçüyü hem yolcuyu” dedi.

3’üncü köprü zorluğu 
3’üncü köprünün zorunlu olmasına yönelik değerlendirmelerde bulunan Bayram, “Köprü, fiyat açısından dezavantajlı, ayrıca uzaklık ve yolculara ulaşmak anlamında da sorunlar var. Keşke kamu hizmeti veren otobüslerin maliyetlerini azaltacak bir düzenleme olsaydı. Bağlantı yollarının olmaması büyük sıkıntı. Yolculara köprünün zorunluluğunu anlatmakta çok zorlandık; ağır tepkiler ve şikayetler aldık. Yeni otogarla birlikte bu yolun kullanımın zorluklarının azalmasını bekliyoruz. Otogarın 3. Havalimanına yakın olmasının avantajları da olacak” dedi. 

Dijitalleşme ile savaşamayız 
İnternette bilet satışına yönelik portallarla ilgili bir zorluk getirilmesinin doğru olmayacağını belirten Bayram, “Bir düzenleme gelmemeli. Bu, müşterinin talebine vurulacak bir balyozdur. Yolcu acenteden almak isterse acenteden, internet üzerinden almak istiyorsa oradan alsın. Biz dijitalleşme ile savaşamayız. Yolcu talebinin önüne engel koymak doğru değil. Daha liberal ve serbest piyasa ekonomisini savunuyorum. Turizm tarafında oluşan portalların da ihtiyaçtan doğduğuna inanıyorum. İnternet bilet satış oranımız yüzde 30 civarında. Bu yüzde 50 olursa çok mutlu olurum. Müşteri isteğinin önüne geçemezsiniz” diye konuştu. 

Ortak taşıma organizatörlüğü tehlikeli 
Ortak taşıma organizatörlüğüne yönelik düzenleme taleplerine de karşı çıkmaya devam edeceklerini belirten İrem Bayram, “Bu düzenlemeye Bakanlık da karşı çıkıyor. Teorik olarak kulağa çok güzel görünüyor; önceden büyük balık küçük balıkları tek tek yiyordu, şimdi bir anda yiyecek. Biz süreçleri bir anda kendimizi kaybediyoruz. Aklıselim başlayan işler daha sonra bozuluyor, sıkıntılı bir firma ile bu işe başladığınızda her şeyi kaybedebiliyorsunuz. Tekelleşmeye gidecek bir sistem olduğunu ve çok tehlikeli olduğunu düşünüyorum. Ayrıca anlamsız da buluyorum. Yolcunun her zaman seçim hakkı olmalı. Dijitalden satın almak olsun, koltuğunu internetten seçebilmek olsun yolcuya seçebilme hakkını sunmak zorundayız. Serbest piyasa diyoruz, ama maalesef sektörde serbest piyasa dışında tuttuğumuz tek alan otogar işletmeleri hem zorunlu hem tekel. Onun dışında her şey serbest ve rekabetçi. Ben de rekabetin iyiliğine inanıyorum. Bilet satış konusu dahil her konuda her firma ile masaya oturabilmeliyiz.  Servis hizmetinde, ikram malzemelerinde maliyetlerin düşürülmesi için bir araya gelebilmeliyiz. Yeter ki, ana faaliyetimizden ödün vermeyelim. Kendi biletimizle başkasının koltuğunu  satar hale geldiğimizde biter gideriz, devamını getiremeyiz. Bakanlık bu düzenlemeye izin vermemeli” dedi. 

Güneydoğu firmalarının birlikteliği 
Güneydoğu’da firmalar arasında başlayan servislerin kaldırılması, şehiriçi acentelerin kapatılmasıyla ilgili çalışmaları desteklediğini belirten İrem Bayram, “Biz bunu Van’da henüz hayata geçiremedik. Görüşmelerimiz sürüyor. Burada tek kabul edemediğimiz, yolcu başına toplanan paralar. Bunun mantığını anlamamız mümkün değil. Biz bilet fiyatlarının maliyet altında olmamasının mücadelesini verirken yolcu başına toplanan paralara anlam veremiyoruz.  Böyle bir denetim mekanizmasında olmak istemiyoruz. Bunun bize bir değer kattığına inanmıyoruz” dedi. ■



NOTLAR... NOTLAR... NOTLAR...

Mahmut Gürses sektörü çok iyi biliyor 
Sektörde hala yüzümüzü güldüren ve bizi en çok mutlu eden kişilerden biri de Yolcu Taşımacılığı Daire Başkanı Sayın Mahmut Gürses. Sayın Gürses sektörün içinde ve sektörü en az bizim kadar iyi biliyor. Neyin iyi neyin kötü niyetli olduğunu çok rahat ayırt edebiliyor an azından, biz de çok yorulmuyoruz. 

Bölge firması oluyoruz 
Bireysel otobüsçü çalıştırma noktasında şartlarımız çok ağırlaştı. Bu şartlarımıza uyacak ve hizmet yapımızdaki kalite sürecini koruyacak bireysel otobüsçüyü bulduğumuzda bugün filomuza katarız. Biz artık bir il firmasından öte bölge firması olmaya doğru ilerliyoruz. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinin firması olma yolundayız. Bitlis’ten, Muş’tan, Şırnak’tan daha fazla yolcu aldığımız dönemler oldu. Elazığ ve Malatya’da da tercih edilen firma olduk. Bizim birinci önceliğimiz yolcu memnuniyeti ve hizmet standartımızı da bozmak istemiyoruz. 

Bizim stratejimiz farklı 
Biz bireysel otobüsçü bulma yönünde bir stratejiden çok yatırım stratejisini konuşuruz. Yatırım yapıp yapmama kararı bizim için daha stratejik.  Referandumun getirdiği belirsizlik ortamı nedeniyle yatırım sürecini beklettik ve yatırım yapamadık. 

Denetim sistemi 
Ulaştırma Bakanlığının hayata geçireceği denetim sistemini (U-ETDS) kullanmaya başladığımızda şikayet edeceğimiz çok nokta olacaktır, ama artık gelişimin önünde durma şansınız yok. Ben yolcunun kimlik bilgisini bilmek istiyorum. Ben hem taşıdığım yolcunun hem personelin güvenliğinden sorumluyum. Yoldan alınan biletlere online olarak biletleme zorunluluğu gelecek. Bu da kayıt dışılığı önleyecek. Ben yol denetimlerini de Bakanlığın çok sıkı şekilde yapması gerektiğini düşünüyorum. Sektörün veri tabanı da oluşacak. Ben firmam ile taşıdığım yolcu sayısını biliyorum ama sektörle ilgili net bilgileri aktaramıyoruz. Bunun sıkıntısını yaşıyoruz. Bu denetim sisteminin de trafik güvenliğine çok önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz. 

Erkan Yılmaz, İrem Bayram, Muammer Başkan

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159