Maliyetleri düşürmeliyiz, sermayelerimiz eriyor

banner113

Doğu ve Güneydoğulu otobüsçüler Erzurum’da buluştu: Maliyetleri düşürmeliyiz, sermayelerimiz eriyor.

banner114
ŞEHİRLERARASI 27.11.2017, 12:42 27.11.2017, 12:49 Taşıma Dünyası
Maliyetleri düşürmeliyiz, sermayelerimiz eriyor
RÖPORTAJ: ERKAN YILMAZ

Haksız ve yıkıcı rekabetle mücadele ve maliyetlerin daha aşağıya çekilmesi yönünde kararlar almak için İzmir ve İstanbul’da toplantılar gerçekleştiren Doğu ve Güneydoğulu otobüsçüler, bu kez Erzurum’da buluştu. Diyarbakır Otobüsçüler Derneği Başkanı Aydın Özgen, “Daha bilinçli olmak ve hizmet sürecini de bu bilinç çerçevesinde oluşturmamız bir zorunluluk. Biz bilinçsiz davrandıkça sermayemiz giderek eriyor, yok olmaya gidiyoruz” dedi.   
“Daha önce gerçekleştirdiğimiz toplantılarda aramızda olmayan Ağrı, Erzurum, Muş, Iğdır, Doğu Beyazıt firmalarını da katıp, artık sektör mensuplarımızı daha bilinçli olmaya çağırmaya devam ediyoruz” açıklamasını yapan Özgen ile IPRU Genel Kurulu’nda bir görüşme gerçekleştirdik. “Zararın neresinden dönülürse kârdır” diyen Aydın Özgen, “Artık maliyetlerle, haksız yıkıcı rekabetle mücadele etmenin birinci yolu, daha bilinçli bir hizmet süreci oluşturmaktır. Çünkü sermayelerimiz eriyor. Firmalarımız birer birer yok olmak üzere. Erzurum toplantımıza yönelik Dernek Başkanı Sayın Selami Tan ile bir değerlendirmede de bulunduk. İkimiz de dile getirilen görüşler ve uzlaşı isteğinden memnun kaldık. Selami Tan, “Ben bu kadar verimli geçeceğini düşünmüyordum” dedi. Ağrı ile Mardin’de küçük bir sıkıntı var, ama çözüleceğine inanıyoruz” dedi. 


Yıkıcı rekabeti durduralım 
İstanbul ve Adana’da sıkıntıların devam ettiğine de dikkat çeken Aydın Özgen, “İstanbul ve Adana’da sorunları çözmeye yönelik çalışmalarımız, gayretlerimiz sürecek. Bundan sonraki süreçte Mardin ve Ağrı ziyaretlerimiz olacak. Artık yıkıcı rekabeti durdurmanın zamanı geldi. Bizim aldığımız kararların tamamı yapıcı. Mardin ve Ağrı’da çok kısa sürede çözüm üretebileceğimize inanıyoruz” dedi.    

Kamil Koç ve Metro’nun adımı   
Erzurum ve Van’da şehiriçi yazıhanelerin ve şehiriçi servislerin kaldırılmasına yönelik görüşmelerin gerçekleştirildiğini belirten Özgen, “Burada Kamil Koç ve Metro Turizm’in bir adım atması gerekiyor. Kamil Koç ve Metro Turizm yönetimi ile bir araya gelmeyi planlıyoruz. Bölgede diğer illerde olduğu gibi tam anlamıyla bir uzlaşı sağladığımızda Kamil Koç ve Metro Turizm yönetimine bu uzlaşının getirdiği avantajları anlatmak istiyoruz. Bize bu noktada yardımcı olmalarını isteyeceğiz. Tabii, onların da görüşleri çok büyük önem taşıyor. Ortak bir uzlaşı arayışı içinde olacağız. ‘Bizim dediğimiz olacak’ dayatması içinde hiç olmadık” dedi. 

Karşı çıkanlar, şimdi çok mutlu 
Diyarbakır ile başlayan, Van, Şanlıurfa, Bingöl, Batman ve Muş ile devam eden uzlaşı sonucunda yazıhanelerin ve ücretsiz servislerin kaldırılmasının çok önemli mali katkılar sağladığına dikkat çeken Aydın Özgen, “Bu adımları attığımızda, bize karşı çıkan firma sahipleri, ‘Allah razı olsun, şimdi para kazanmaya başladık’ diyorlar. Yazıhanesi kendisinin olan firma sahibi bile memnuniyetini dile getiriyor, ‘Keşke 10 yıl önce bu adımı atsaydık. Hayatımızda yeni bir baharı yaşadık. Son 10 yılda kazanmadığımız paraları kazandık’ diyorlar. Şubelerin aylık maliyeti 20-25 bin TL. Bunun içerisinde personel maaşı yok. Bu gider firma sahibinin cebine kalıyor artık.  Ücretsiz servislerden de 5-6 bin TL para kalıyor. Sektörün maliyetleri düşürmekten başka bir çaresi yok. Sektör için bir dönüm noktası oldu, bizim bu attığımız adımlar. Aklın yolu bir, İstanbul da bu gerçekleri görecek. Büyük firmalar da ikna oldukları zaman hiçbir sorun kalmayacak” dedi. ■


Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159