Otobüsçü Alibeyköy'den memnun

banner113

İSPARK’ın 2014 Ocak ayından beri işlettiği Alibeyköy Terminali’nin hizmet kalitesinden yolcular kadar otobüsçüler de memnun. Avcılar’dan Alibeyköy Terminali’ne gelip seyahate çıkan yolcular bile var.

banner114
ŞEHİRLERARASI 29.10.2016, 13:04 31.10.2016, 11:27 Taşıma Dünyası
Otobüsçü Alibeyköy'den memnun

HABER: ERKAN YILMAZ - MUAMMER BAŞKAN


3 yıla yakın süredir şehirlerarası otobüs sektörüne hizmet veren Alibeyköy Terminali ayda 2 milyonun üzerinde yolcunun tercihi oldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yeni terminallerin yapımını planladığı bu süreçte Taşıma Dünyası olarak İSPARK’ın inşa edip, işlettiği terminaldeki işleyişi izledik.  Hizmet veren firmaların yetkilileri ile söyleşiler gerçekleştirdik. 

Ayda 2 milyonu aşkın yolcunun tercihi 
Alibeyköy Terminali, 70 dönüm üzerinde hizmet veriyor. Günde 70 bine yakın insanın hizmet aldığı terminalde aylık olarak hizmet alan yolcu sayısı 2 milyonu aşıyor. Alibeyköy Terminali 2017 sonunda raylı sisteme de kavuşacak. Raylı sistem bağlantısı Bağcılar, Mecidiyeköy ve 3’üncü havalimanına da uzanacak. 

Rekor 3565 otobüs giriş çıkış 
Terminale genel ortalama ile 1500-1600 otobüs girip çıkıyor. Yazın bu ortalama 2400-2600 civarına yükseliyor. Bayramda ise Alibeyköy Terminali’nde günlük rekora da ulaşılmış: 3565 otobüs giriş-çıkış yapmış. Terminalde bu yoğunlukta da hiçbir sorun yaşanmamış.

Alibeyköy’de yüzler gülüyor 
Terminale girdiğimizde dikkatimizi çeken ilk çevre düzeni, temizliği ve burnumuza gelen mis kokular oldu. Alibeyköy Terminalinin gerçekten işleyiş düzeni ile yolcuları ve sektör mensuplarını mutlu eden bir yapısı var. Sektörde maliyet artışları ile birlikte kış sezonunda azalan yolcu nedeniyle yaşanan sıkıntılara rağmen terminalde hizmet veren 83 firma çalışanlarının yüzleri gülüyor. 

Otobüs çıkış ücreti 20 TL 
Alibeyköy’de otobüs çıkış ücreti 20 TL. Terminal 2014’te açıldığında 8 TL olan ücret, bu yıl Haziran ayında 15 TL’ye çıktı, şu an 20 TL olan otobüs çıkış ücretlerine yakın zamanda zam planı bulunmuyor. 

Otogar büyüyor
İSPARK, Alibeyköy Terminali’nde otobüsçüye sunduğu kaliteli hizmette hedefleri büyütmeye devam ediyor. Terminalin bitişiğinde bulunan işyerlerinin tahliye sürecinin tamamlanması ile mevcut 70 dönüme 40 dönüm daha eklenecek. Yeni yerlerle birlikte otobüsçüler için bugün bütün Türkiye’deki otogarlarda sıkıntı haline gelen konaklama imkanı da oluşturulmuş olacak. 

Otobüs oteli
Bugün otobüsçüler seyahat sürecinde konaklama imkanı bulamadıkları için otobüsler içinde yer alan kaptanların deyimi ile Hilton adı verilen bölümle dinlenmeye çalışıyorlar. Tabii, saatler süren bir sefer sonrasında bu alanda tam anlamıyla dinlenmek mümkün değil. Dinlenme imkanı bulamadan yola çıkan kaptanların trafik güvenliğinde oluşturduğu riskler ise çok dikkat çekici. İSPARK bu projeyi en geç iki yıl içerisinde hayata geçirmeyi hedefliyor. Böylece kaptanlar artık çok sağlıklı bir şekilde Otobüs Oteli’nde dinlenerek vakit geçirebilecekler. Burada ayrıca araçları yıkama ve temizleme imkanının bulunduğu alanlar da yer alacak.  ■



Park Et Devam Et 
Alibeyköy Terminali’nde, “30 dakika ücretsiz park etme” kuralı uygulanıyor. Yolcular ve sektör mensupları için ayrıca 6 dönümlük  park et devam et alanı da oluşturulmuş. 300 adetlik araç kapasitesine sahip alanda yolculara bir saate kadar 2 TL, günlük olarak da 8 TL gibi ekonomik bir ücret uygulanıyor. 3 günlük  hafta sonu seyahatine giden bir yolcu aracını bıraktığında ödeyeceği ücret ise 24 TL oluyor. Bu da kısa süreli seyahatlerde aracını bırakan yolcuların cebini yakmıyor. Sürekli seyahat edenler için de 60 TL bedelle aylık abonelik hizmeti de sunulmuş. 

Güven içinde araç parkı   
Otobüsçüler için park et devam et alanında günlük ücret yine eşdeğer yerlere göre çok ekonomik: 25 TL. Otobüsçülerin otogarlarda park alanlarında yaşadığı hırsızlık sorunları da Alibeyköy ile tarihe karışmış durumda. 24 saat güvenlik personeli bulunan ve kameralarla donatılmış park et devam et alanında otobüsçüler ve yolcular araçlarını güven duyarak bırakabiliyor. 

YOLCU BİLGİ EKRANLARI YAKINDA
Yolcular, Alibeyköy Terminali’nde Kasım ayından itibaren, aynen havalimanında olduğu gibi, otobüs kalkış saatlerini, otobüsün hangi perona yanaştığını dev ekrandan görebilecek. Alibeyköy Terminali’nde otoparklarda ve tuvaletlerde İstanbul Kart ile ödeme imkanı da bulunuyor.



120 KİŞİLİK CAMİ
Alibeyköy Terminali içerisinde bu yaz inşaatı tamamlanarak hizmete sunulan bir cami de var. 120 kişilik cami, temizliği ve modern görüntüsü ile yolcuları ve sektör mensuplarını çok mutlu ediyor. Cuma namazları hoca eşliğinde kılınıyor. Çok yakında camiye sürekli bir hocanın atanması da bekleniyor. 



36 KAMERA İLE İZLENİYOR
28 güvenlik personelinin görev yaptığı terminalin her alanı 24 saat 36 kamera ile izleniyor. Kamera sayısı yılbaşına kadar 72’ye çıkacak. Kameralar sayesinde birçok hırsızlık olayı da önlenmiş. 



Bölgedeki hızlı değişim 
Alibeyköy Terminali’nin hizmete girmesi ile bölgede hızlı bir değişimin yaşandığını da gördük. Terminal karşısında çok sayıda toplu konut inşası sürüyor. 5 Levent olarak geçen 2 bin 600 adetlik toplu konut projesi de terminalin tam karşısında. Projeler bittiğinde 20 bin kişinin yaşayacağı tahmin ediliyor. Bu da Alibeyköy Terminalinin seyahat için çok daha fazla tercih edileceğini gösteriyor.  



Terminalden çok memnunuz 
Rota Turizm sahibi Yavuz Tiryaki: Giresun Alucra merkezli bir firmayız. 12 yıldır sektörde hizmet veriyoruz. İstanbul-Alucra ve Sivas Doğançay hattında çalışıyoruz. Bu yıl genelde işler iyiydi. Ama bundan sonra sıkıntı yaşayabiliriz. 7 aracımız var. Hepsi Mercedes. 2010 model. Araçlarımızda hiçbir sıkıntımız yok. Terminal, çok güzel, beğeniyoruz, hizmetten de çok memnunuz. İnsanlar rahat bir şekilde gidip geliyor. Çok huzurluyuz. Çıkış ücretlerinin makul olması da memnuniyet verici. İstanbul’da böyle terminaller olsun istiyoruz. Açıldığı günden beri terminali kullanıyoruz. Sütlüce’denki yazıhanelerimizi kapattık. Orası mahalle arasıydı, çok fazla kavga ve gürültü oluyordu. Diğer arkadaşların da buraya gelmesi lazım. İstanbul Ulaştırma Bölge Müdürlüğü önlem alsın oraya artık otobüsler girmesin. 

Tek şikayetimiz 3’üncü köprü  
3’üncü köprüden şikayetçiyiz. 600-700 TL maliyet geldi. İnşallah bu iş düzelecek. Düzelmezse sektörde sıkıntı büyür. Maliyeti bilet fiyatlarına da yansıtamıyoruz. Köprünün üstüne yakıt maliyetleri de arttı. Otobüsçülere tekrar 2’nci köprünün kullanma hakkının verilmesi lazım. ■



Alibeyköy’e tam not: 
100 üzerinden 100
Alibeyköy Turizm sahibi Mustafa Özkan: 15 yıldır bu sektördeyiz, 22 firmaya acente ve servis hizmeti veriyoruz. Kendi servis araçlarımız var.  Alibeyköy Terminali yapılırken İSPARK bizim de görüşlerimizi aldı. Mutlu olacağımız bir terminal inşa etmek için çaba gösterdi ve bunu da başardı.  Terminale not vermek gerekirse 100 üzerinden 100 veririz. Hem sektör için hem yolcu açısından çok kaliteli bir terminal oldu. Öyle yolcular var ki Avcılar’dan buraya geliyor. Neden buraya geliyorsunuz dediğimizde rahat, karışan yok, çantacısı yok, ayakçısı yok, müdahale edeni yok. Güvenliği var. Temizliği düzgün. İstanbul Otogarı ile kıyaslıyorlar ve burayı tercih ediyorlar. Buradaki esnafın görüşünün de bu yönde olduğuna inanıyorum. Sadece servis istemeyip toplu ulaşımı kullanmak isteyen yolcularımız oluyor. Toplu ulaşım hatlarının seferlerinin artmasını istiyoruz. Raylı sistem bağlantısının yapılacağı ifade ediliyor. O zaman çok daha rahat bir ulaşım olacak.

Yetkililerin dikkatine!
Bizim dile getirmek istediğimiz bir konu: Sütlüce ve Gazi Mahallesi otobüs kalkış yeri olarak kullanılıyor. Bu yanlış. Orası ara durak da değil. Mahalle arasından yolcu alıyorlar. Biz kayıtlı esnafız. Ama onlar oturdukları yerden hiçbir maliyet yüklenmeden taşımacılık yapıyorlar. Ben yetkililere sesleniyorum: Adalet istiyoruz.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159