Otobüsçüler 2’nci köprüyü geri istiyor

banner113

TOFED’in davetiyle bir araya gelen otobüsçüler, 3’üncü köprünün ağır maliyetler getirdiğini, bu maliyetlerin taşınamaz hale geldiğini haykırdı: “İkinci köprünün kullanımına izin verilmesini istiyoruz. Gerekli girişimler için birlikte hareket etmeliyiz.”

banner114
ŞEHİRLERARASI 26.09.2017, 17:22 26.09.2017, 17:32 Taşıma Dünyası
Otobüsçüler 2’nci köprüyü geri istiyor
20 Eylül Çarşamba günü TOFED’in davetiyle firma sahipleri ve yöneticileri Polat Otel’de düzenlenen yemekte bir araya geldiler. Etkinliğin gündemi üçüncü köprü oldu.  

Eylem açıklaması ses getirdi 


TOFED Genel Başkanı Birol Özcan, OHAL sürecinde üçüncü köprüye yönelik herhangi bir eylem yapma imkanı bulunmadığını belirterek, “Bir gazeteye verdiğim (Taşıma Dünyası) demeçteki, ‘3’üncü köprü maliyetleri ağır, OHAL sonrası eylem yapacağız’ açıklaması ses getirdi. Ankara’dan telefonlar geldi. Ben de hukuki haklarımızı aramak durumunda olduğumuzu ve OHAL sonrasında eğer 3’üncü köprü zorunluluğu devam ettiği takdirde eylem yapmak istediğimizi ifade ettim” dedi.

6-8 bin TL maliyet artışı 


Bir otobüsün üçüncü köprü ile aylık maliyetinin 6-8 bin TL arttığına dikkat çeken Birol Özcan, “Bu maliyet yükü çok ağır ve artık taşınamaz hale geldi. Firmalar seferlerini, hep zarar ederek tamamlayabiliyor. Üstelik dini bayramlarda, hükümetin çok güzel bir uygulaması var; köprü ve otoyollar ücretsiz oluyor. Ama otobüsçüye zorunlu olan Yavuz Sultan Selim Köprüsünden geçişler ücretli yapılıyor. 3’üncü köprü kullanım zorunluluğu ile Alibeyköy Terminali de atıl hale geldi. Ayrıca iki Boğaz köprüsü D2 belgeli taşımacılara açık, tarifeli taşımacılara yasak, bu haksızlık değil mi? Biz sektörden birlik ve beraberlik istiyoruz” diye konuştu. 


İyi bir lobi yapmamız gerekiyor  


Metro Holding CEO’su Mehmet Akif Yaşın da, “Bu sektör sahipsiz. Sektörün en büyük sorunu insan kaynağı ve bu insan kaynağını yetiştirecek altyapının yetersizliği. Geçtiğimiz her yola, köprüye para ödüyoruz. Yasal bazı düzenlemelerde sonuç almak için bazı baskılar gerekiyor. Alınamayacak hiçbir sonuç yok. Yeter ki, bu iradeyi gösterelim. Bu sektörün, hükümet ve kamu nezdinde, yol ve yöntemlerini geliştirmesi gerekiyor. Bunu yapamazsak, yeterli desteği alamayız ve sektör yolcu kaybetmeye devam eder. Özel sektör olmamıza rağmen kamu hizmeti üretiyoruz. Çok yüksek vergiler ödüyoruz. Türkiye’de ulaşım modları çok değişti. Bu değişim hepimizi etkiliyor. Bu modlarla, doğru bir entegrasyonla belli korumalar alırsak devam edebiliriz. Bu sektörün bir diğer sorunu, yeterli teşvik ve desteği alamaması. İyi bir lobi yapmamız gerekiyor. Her şirket pazarlama bütçesi oluşturuyor, lobi yapmak için de belli bir bütçe oluşturmalıyız. Siyasiler üzerinde doğru baskılar kurmamız önemli. Federasyonun arkasında durmamız gerekiyor. Sektörün büyük firmaları olarak bu işe destek vermeliyiz. Yasal düzenlemeleri temin etmenin tek bir yolu var: doğru ve düzgün lobi yapmak. Bu sektör amatör şekilde yönetilemez. İsteklerimiz konusunda özgüvenli olmalı ve bunu federasyon çatısı altında şekillendirmeliyiz. Bu sektör turizm teşviklerinden istifade edemiyor, kamu hizmeti yapıyor ama bunun avantajlarından yararlanamıyor. Maddi ve manevi olarak üstümüze düşen her türlü göreve hazırız” diye konuştu.  

Firma yetkilileri de üçüncü köprü zorunluluğunun kaldırılması ve ikinci köprünün tekrar otobüsçüye açılması taleplerini dile getirerek, üçüncü köprü zorunluluğunun kaldırılmaması halinde, Alibeyköy Terminalinin kullanımının giderek azalacağına dikkat çektiler. ■


Otobüsçüye büyük haksızlık 


TOFED Genel Sekreteri Mevlüt İlgin’de yaptığı konuşmada, “3. Köprü zorunluluğu ile daha önce yapımına ve işletim sürecine destek verdiğimiz Alibeyköy Terminali işlevini yitiriyor Turizm araçlarının bu zorunluluğa tutulmazken şehirlerarası otobüslerin bu zorunluluğa tabi tutulmasın ve ağır maliyetlere katlanmak durumunda kalması büyük bir haksızlık. Artık sektör 3’üncü köprünün ağır maliyetlerini taşıyamayacak durumda. Biz sektör olarak 2’inci köprü izninin tekrar verilerek Alibeyköy Terminali’nin de tekrar işlevsel hale getirilmesini arzu ediyoruz. 3’üncü köprü zorunluluğu devam ettiği takdirde Alibeyköy Terminali’nin kullanımı daha da düşecek bu görünüyor” dedi. 



Toplantıya katılanlar 
TOFED Genel Başkanı Birol Özcan, Genel Sekreter Mevlüt İlgin, Başkan Yardımcıları Mustafa Özcan, Örgütlenmeden Sorumlu Komisyon Başkanı Musa Çaktır, Yönetim Kurulu Üyeleri Adnan Değirmenci, Hayrettin Yağız, UATOD Başkanı Mehmet Erdoğan, Metro Holding CEO’su Mehmet Akif Yaşın, Çanakkale Truva’dan Sinan ve Gökhan Uzun, Aydın Truva’dan Bahtiyar Yeğinoğlu, Ses Gülen Turizm’den Mustafa Ünal, Oktay İncesu, Ali Osman Ulusoy Turizm’den Eray Eray, Mehmet Pervaz, Ulusoy Turizm’den Erkan Tayşe, Burak Arslanmirza, Hasan Kara, Nilüfer Turizm’den İhsan Aksoy, Özkaymak Turizm’den İrfan Kalkan, Sultan Süleyman Kalkan, Genç Turizm’den Erol Genç, Kamil Koç’tan Ersin Bahtiyar, Süha Turizm’den Ahmet Uğur, Efe Tur’dan Kemal Küçük, Beşer Turizm’den Mehmet Beşer… 

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159