Otobüsçülüğe tehdit mi?

banner113

Dünyada milyonlarca insanın ulaşım anlayışını değiştiren yolculuk paylaşım mobil uygulaması BlaBlaCar Türk kullanıcılarla buluştu.

banner114
ŞEHİRLERARASI 30.09.2014, 11:24 30.09.2014, 11:43 Taşıma Dünyası
Otobüsçülüğe tehdit mi?
Dünyada milyonlarca insanın ulaşım anlayışını değiştiren yolculuk paylaşım mobil uygulaması BlaBlaCar Türk kullanıcılarla buluştu. 

Konuya ilişkin olarak medyayla paylaşılan açıklamayı okuyucularımıza duyuruyoruz: 

BlaBlaCar ile İstanbul-Ankara arası ulaşım kişi başı yaklaşık 35 TL, İstanbul-Eskişehir 25 TL, İstanbul-Çeşme 52 TL, Ankara-Adana 38 TL, Samsun-Trabzon 26 TL'ye iniyor! Kendi araçlarıyla yola çıkan ise masraflarını yolcularla paylaşarak her 400 km’de 100 TL’ye kadar benzin giderlerini karşılayabiliyor!

13 ülkede 10 milyon üye 

BlaBlaCar, trafikteki fazla araç sayısını azaltmak ve aynı yönde uzun mesafe yolculuk yapacak sürücü ve yolcuları bir araya getirmek üzerine kurulu bir yolculuk paylaşım ağı. 13 ülkede toplam 10 milyon üyesiyle dünyanın en büyük şehirlerarası yolculuk paylaşım ağı olan BlablaCar, en pahalı benzini kullanan ülkelerden biri olan Türkiye'de de faaliyete başladı. Türk kullanıcılar, BlaBlaCar'ın ücretsiz iPhone ve Android uygulamalarını indirebilirler. Avrupa’da her ay 2 milyon kişi BlaBlaCar ile yolculuklarını paylaşıyor. Dünyanın önde gelen bu yolculuk paylaşım platformu arabalardaki boş koltuk kapasitesini optimize ediyor ve ulaşımı daha verimli hale getiriyor. Avrupa’da araç başına düşen kişi sayısı 1.7 iken BlaBlaCar ile paylaşılan yolculuklarda bu rakam 2.8’e çıkıyor.

Sistemin işleyişi

Kullanıcılar, BlaBlaCar’ın ücretsiz mobil uygulamasını indirdikten sonra profillerini yaratıyor, Facebook profilleriyle entegre ediyor. Ardından gidecekleri yer ile tarihi belirtip aynı yolculuğu yapacak sürücüleri arıyor. Kendi araçlarıyla yolculuk edecekler ise yolculuklarının detaylarını, araba modellerini ve boş koltuk sayılarını belirtiyor. Sistem yolcuların sürücüye ödeyecekleri net rakamı hesaplıyor ve sürücüler kar gözetmeksizin yol masraflarını diğer yolcularla paylaşıyor.

Aynı güzergahta yolculuk edecek yolcu ve sürücüler, BlaBlaCar’ın güvenilir topluluğunda karşılarına çıkan profilleri inceleyerek birlikte seyahat edeceği kişileri önceden tanıma imkanı buluyor. Birbirlerinin fotoğraf ve kısa biyografilerini, haklarında daha önceki yolculuklarından bırakılmış yorum ve puanlamaları, sürücü yeteneklerini değerlendirip yolculuk yapacakları kişileri seçiyor. BlaBlaCar’da aynı yöne gidecek kişiler sadece ulaşım masraflarını en aza indirmekle kalmıyor, aynı zamanda yeni insanlarla tanışarak sosyalleşme fırsatı da yakalıyorlar. ‘Bayanlara özel’ bir yolculuk yapmayı tercih edenler, hem sürücü hem de yolcuların sadece bayan olduğu bir yolculuk da planlayabiliyor. 

Türkiye’de durum 

Nüfusun yüzde 40’ına denk gelen 34 milyon aktif Facebook kullanıcısıyla sürekli bağlantıda olan Türkiye, dünyada benzin fiyatlarının en yüksek olduğu ülkeler arasında ve ülkedeki pek çok önemli şehir merkezinin arasında uzun mesafeler var.

BlaBlaCar’ın ücretsiz mobil uygulamaları, akıllı telefon kullanımının her geçen gün arttığı ülkemizde, kişilerin son dakikada bile olsa çok uygun fiyatlara yolculuk edebilmeleri için bir alternatif oluşturuyor; aynı zamanda sürücülerin de yol masraflarını paylaşarak karşılamalarını sağlıyor. Yolculuk paylaşımı, yolculuğu daha ucuz ve verimli hale getirmekle kalmayacak, aynı zamanda kullanıcılara seyahatlerinde tasarruf etme fırsatı sunuyor. 

BlaBlaCar kurucu ortağı ve COO’su Nicolas Brusson: “Türkiye, benzini en pahalı kullanan ülkelerden birisi olarak uzun mesafe yolculuk paylaşımı için çok büyük potansiyele sahip. Türkiye’yi, bu verimli ve tasarruf sağlayan yolculuk çözümü için çok güçlü bir pazar olarak görüyoruz. Aynı zamanda uçak fiyatlarının çok yüksek, otobüs yolculuklarının da uzun sürebildiği Türkiye’de, daha fazla şehirlerarası yolculuk seçeneğine ihtiyacı var” dedi.

BlaBlaCar kurucusu CEO’su Frédéric Mazzella: “Türkiye, BlaBlaCar’ın hızla yayılan global yolculuk ağı için çok önemli bir ülke. Türkiye’ye girişimiz, uygun fiyatlı, şehirlerarası yolculuğa ihtiyacı olan her ülkeye yayılma hedefimize bizi bir adım daha yaklaştırdı. Girdiğimiz pazarlarda büyük ilgiyle karşılaşıyor, ve şaşırtıcı derecede hızlı bir şekilde pazara uyum sağladığımızı görüyoruz; bu da yolculuk paylaşımının dünyanın her yerindeki insanlar için büyük bir ihtiyaç olduğunu gösteriyor.

Masrafları ortaklaşa paylaşmak finansal anlamda hem çok mantıklı hem de trafiği azaltmak ve araç sahipliği düşünüldüğünde toplum için de çok pozitif. Şehirlerarasında yolculuk yapma ve araçlarımızı kullanma biçimlerimiz artık sonsuza dek değişiyor!” dedi.

BlaBlaCar aynı yönde yolculuk yapacak sürücü ve yolcuları bir araya getiren ve yol masraflarını kişiler arasında paylaştırarak seyahati herkes için daha ucuz hale getiren bir şehirlerarası yolculuk paylaşım sosyal ağı. Her yolcu koltukları için paylarına düşen masrafı ödüyor ve sürüceler herhangi bir kar etmeden benzin masraflarını karşılıyor.

Her ay 2 milyondan fazla BlaBlaCar üyesi ortalama 320 km’lik yolculuklarını paylaşıyor. Ücretsiz İphone ve android mobil uygulamaları detaylı üye profilleriyle güvenilir bir topluluk yaratmak için geliştirildi. Ayrıca her üye ne kadar sohbetçi olduğunu da “bla”, “blabla” ve “blablabla” derecelendirmeleri ile önceden belirtebiliyor. Şirketin adı da buradan geliyor! ■

TOF Genel Başkanı Mustafa Yıldırım: Kurban Bayramı ve BlaBlaCar yazısı için tıklayınız.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159